Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două concursuri naţionale privind „Bune practici” în educaţia pentru protecţia mediului, respectiv „Copiii şi drepturile lor”

Vineri şi sâmbătă, la Oradea, se desfăşoară

Două concursuri naţionale privind „Bune practici” în educaţia pentru protecţia mediului, respectiv „Copiii şi drepturile lor”

În perioada 24 - 27 septembrie 2015, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea, se desfăşoară două concursuri naţionale: etapa finală a Concursului Naţional de ecologie şi protecţia mediului „Bune practici" în educaţia pentru protecţia mediului, cu sloganul „Viitorul Terrei este în mâinile noastre", precum şi etapa pe ţară a Concursului Naţional „Copiii şi drepturile lor", cu sloganul „Existăm. Ascultaţi-ne!"

Obiectivul primului concurs este: diseminarea exemplelor de „bune practici" în activitatea de educaţie pentru formarea conştiinţei ecologice în rândul elevilor şi pentru protecţia mediului, dobândite prin intermediul activităţilor extraşcolare şi extracurriculare.
Întrecerea se desfăşoară pe trei categorii de cicluri şcolare: învăţământ primar, învăţământ gimnazial şi învăţământ liceal, cu participarea echipajelor câştigătoare din judeţele:  Bihor, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Hunedoara, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Maramureş şi Municipiul Bucureşti (marii şi regretaţii absenţi „abonaţi" ai concursurilor sunt minunaţii ecologişti suceveni).
Din Bihor, s-au calificat la etapa naţională: învăţământ primar - echipajele de la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea (coordonator, prof. Pavel Elena) şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea (coordonator, prof. Tăut Stela); învăţământ gimnazial - echipajele de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Săcădat (coordonator, prof. Biriş Mihaela) şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea; învăţământ liceal - echipajul de la Liceul Tehnologic Dobreşti (coordonator, prof. Milian Ionuţ).
În cazul celui de-al doilea concurs naţional, obiectivul principal este: diseminarea informaţiilor cu privire la Legea 272/2004, care reglementează drepturile copilului, Legea 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie şi Strategia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului cu privire la reducerea fenomenului de violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar.
Concursul se desfăşoară pe două categorii: învăţământ gimnazial şi  învăţământ liceal.
La etapa naţională participă echipaje din judeţele: Alba, Bihor, Brăila, Bistriţa-Năsăud, Caraş- Severin, Satu Mare, Maramureş, Olt, Sibiu şi Hunedoara.
La deschiderea festivă au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, gazda concursurilor, în frunte cu inspectorul şcolar general adjunct, doamna prof. Codruţa Bogdan, precum şi ai partenerilor locali, între care Direcţia de Sănătate Publică. Maniferstările au fost moderate de coordonatorii principali, dl inspector şcolar pr. prof. Florin Negruţiu şi insp. şcolar prof. dr. Elisaveta Roşu.
În cadrul unui moment muzical, artiştii lăzărişti au spulberat emoţiile concurenţilor, iar cei care au avut onoarea de a deschide întrecerile au fost micii ecologişti de la „Oltea Doamna" şi „Nicolae Bălcescu", coordonaţi de prof. Elena Pavel şi Stela Tăut.
Dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate sunt drepturi fundamentale
Inspectorul şcolar general adjunct, doamna profesor Codruţa Bogdan, a apreciat efortul depus în organizarea concursurilor şi a felicitat echipajele şi profesorii coordonatori pentru accederea la etapa finală; gazdele şi-au prezentat cartea de vizită, iar vorbitorii au făcut trimiteri la importanţa, mesajul educativ şi impactul competiţiilor.
„Dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate sunt drepturi fundamentale. Noi ne protejăm mediul, iar mediul ne protejează sănătatea", a fost mesajul transmis de reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică.
Iată şi câştigătorii etapei naţionale
1.„Bune practice în educaţia pentru protecţia mediului", ediţia a VIII-a
Categoria învăţământ primar:
Premiul I: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea, echipajul alcătuit din elevii:
CORDOŞ HORIA, FLOREA IOANA, MORAR CEZAR, ROBAS ŞTEFANIA, prof. coordonator, PAVEL ELENA
Premiul al II-lea: Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" Oradea, echipajul format din elevii:
TRIPON MARC, DRUGACI CĂTĂLIN, CSIZMAS ALEXIA, SABĂU ALESIA, prof. coordonator, TĂUT STELA.
Categoria învăţământ gimnazial:
Premiul I: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Săcădat: elevii ZLIBUŢ IONUŢ şi MATE ALEXANDRA, prof. coordonator, BIRIŞ MIHAELA
Premiul al II-lea - Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" Oradea, elevii: FRESE DENISA şi ANCA RAUL, prof. coordonator, Timofte Camelia
Premiul al III-lea - Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu" Brăila, elevii CASIAN ADRADA şi STOIAN CRISTIANA, prof. coordonator, URSE FLORENA
Categoria învăţământ liceal:
Premiul I: Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobreşti, elevii  CÎRŢI MARINA şi CHEREGI FLORINA, prof. coordonator,  MILIAN IOAN VASILE
Premiul al II-lea - Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" Baia Mare, elevii GRIGORAŞ ALINA şi MATEI ADRIAN, prof. coordonator, POP ALINA NATALIA
Premiul al III-lea - Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul" Căianu Mic, elevi BOCA LĂCRĂMIOARA şi MARIAN DENISA, prof. coordonator, GORON ANA-MIRELA
Menţiuni: Palatul Copiilor Botoşani, elevii  ARARIŢEI ALEXANDRA şi PELIN ROBERTA, prof. coordonator,  VICOVEANU CECILIA; Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci" Brăila, elevii PÎRLOG PATRICIA CLAUDIA şi POPESCU MARA, prof. coordonator,  IOSIF MIMI; Colegiul Naţional „Traian" Drobeta Turnu Severin; Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica" Drobeta Turnu Severin, elevii STUPARU ALISA şi VINTILĂ GEORGIANA CORINA, prof. CRISTINEL DEGERATU.
2.„Copiii şi drepturile lor"
Gimnaziu:
Premiul I: Colegiul Naţional „Mircea Eliade" Reşiţa
Premiul al II-lea: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Premiul al III-lea: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea
Liceu
Premiul I: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea
Premiul al II-lea: Colegiul Economic „Nicolae Titulescu" Baia Mare
Premiul al III-lea: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Premii speciale:
Gimnaziu:  
Cel mai bun eseu: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea
Cel mai bun afiş: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Cel mai bun pliant: Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" Oradea
Cele mai reuşite fotografii: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Liceu
Cel mai bun eseu: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea
Cel mai bun afiş: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Cel mai bun pliant: Colegiul Naţional "Titu Maiorescu" Aiud
Cele mai reuşite fotografii: Colegiul Naţional „Petru Rareş" Beclean
Organizatorii şi gazdele vă felicită şi vă aşteaptă cu drag în număr şi mai mare la anu'!
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Două concursuri naţionale privind „Bune practici” în educaţia pentru protecţia mediului, respectiv „Copiii şi drepturile lor”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:25 Ora de vară a Europei de Est