Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„I-am pus pe cap câștigătoarei coronița de Miss”

Interviu cu Judita-Carla Judea, cel mai tânăr membru al delegației României care a făcut deplasarea la Malta

„I-am pus pe cap câștigătoarei coronița de Miss”

- Carla, ce te-a impresionat cel mai mult în zilele în care te-ai aflat în Malta?
- În egală măsură, m-au impresionat Marea Mediterană și peisajul, dar cel mai mult mi-au plăcut fetele, concurentele, de toate rasele, naționalitățile și culorile. Apreciez manifestarea, dincolo de competiția în sine, ca pe o întâlnire interculturală, fiecare purta costum colorat, reprezentativ țării sale.

Chinezoaicele au devenit prietenele mele. Ele îmi  spuneau ,,little sister”, adică ,,sora mai mică”, doarece am ochii la fel de migdalați ca și ele. Lista prietenilor mei este, însă, mult mai cuprinzătoare. Vorbind limba engleză, m-am înțeles cu toată lumea. M-am atașat repede de reprezentanta africană, poate din cauza contrastului de culoare. Dar, toate fetele erau zâmbitoare, drăguțe și amabile. Cel mai mult țin, totuși, la orădencele noastre care sunt cele mai drăguțe din lume! Sunt prietenă la fel de bună și apropiată cu amândouă, atât cu Dia, cât și cu Dora. Mă uit la poze și-mi amintesc vacanța minunată pe care am avut-o împreună.
- Tot pozele „trădează” faptul că ai avut un admirator special.
- Repede l-ați reperat! Într-adevăr, Cătălin Botezatu este unul dintre admiratorii mei, după cum se poate vedea ușor din nenumărate poze. De dragă ce-i sunt, mereu, mă strângea în brațe.
 - E drept că și în Malta ai fost mâna dreaptă a mămicii tale (doamna Amalia Judea – n.n.)?
- Cam așa s-ar putea spune. M-am străduit să mă implic și eu în spectacol. Am ajutat-o pe mami la prezentare, am pus bijuteriile fetelor și am făcut și poze cu un aparat greu de tot. La finalul spectacolului, m-am emoționat așa de tare că mi-au dat lacrimile, așa de frumoasă a fost prezentarea. Mi s-a întâmplat apoi să fiu ținta unui fotograf care mă urmărea mereu. Orice făceam era cu obiectivul pe mine. Pesemne pentru că eu eram singura puștioaică din peisaj. Dar tot e bine pentru că m-am ales cu o groază de poze.
- Doar erai o mică-mare vedetă, nu?
Am aflat că tu urma să încoronezi Miss-a. Chiar ai avut această onoare?
-Exact. La sfârșitul spectacolului, i-am pus pe cap câștigătoarei coronița de Miss, iar în cameră, am exersat și eu, să văd cum e când deții coronița și cupa. Să știți că am încercat niște senzații greu de descris.
- Carla, îți propun să ne detașăm de spectacol și ceremonial.
Cum ți-ai petrecut restul timpului?
 - Am fost pe un yaht de lux, împreună cu participantele la concurs, cu mami și cu Botezatu. Am avut curajul să mă bag de pe yaht în Marea Mediterană, în laguna albastră, unde s-a filmat „Contele de Monte Cristo”. Era o muzică tare de tot, iar fetele dansau. Mă simțeam ca într-un film cu multe fete frumoase, printre care se rătăcise o mică prințesă. Cu toții erau foarte amabili cu mine. Am învățat câte ceva și despre istoria Maltei. Au o limbă ciudată, un fel de combinație între italiană și arabă.
- După cum povestești, aș spune că regreți Malta!
 - Bine-nțeles. Malta e un loc în care m-aș întoarce oricând. Acolo, lumea e tot timpul veselă. Se cântă mult și se dansează. La ei și clădirile sunt vesele. Cele mai multe sunt construite din piatră albă, și împodobite cu o mulțime de floricele colorate puternic în roșu și galben portocaliu.
- Judita, te felicit! Mi-ai povestit ca un om mare, deși știu că luna aceasta, pe 30 (iulie), vei împlini doar 10 anișori. 
Și te mai felicit încă o dată ... pentru locul I pe județ ocupat la concursul național de pictură „Lumea dulciurilor”.
-Vă mulțumesc. Păcat însă că nu m-am putut bucura de premiu – o vacanță la Sinaia, alături de buna mea învățătoare Elisabeta Simuț, de la Școala „Oltea Doamna” din Oradea. Vacanța de la Sinaia s-a suprapus cu perioada în care am fost în Malta.
- Cu siguranță, vei ajunge și la Sinaia în anii următori.
Carla-Judita, îți mulțumesc pentru interviu și îți urez, de pe acum, La mulți ani, și să mai ajungi prin Malta și prin alte țări, precum acele fete, ca ambasadoare a României pe marile scene ale lumii!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „I-am pus pe cap câștigătoarei coronița de Miss”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:58:14 Ora standard a Europei de Est