Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua a cincea

Toate drumurile duc la FITO

Ziua a cincea

Ziua a cincea de festival va debuta cu ultima întâlnire a iubitorilor de critică teatrală în cadrul workshop-ului susţinut de lector dr. Raluca Sas Marinescu, un workshop interactiv, în care fiecare participant este invitat să pătrundă în tainele spectatorului profesionist, să înveţe cum să privească un spectacol din perspectiva unui spectator avizat şi cum să scrie despre teatru. Atelierul de dramaturgie şi critică literară se va desfăşura la Sala Studio Arcadia, de la ora 16.00.

În continuare veţi putea urmări spectacolul „Seara de Ajun", o producţie a Teatrului Regina
Maria din Oradea, în regia lui Ovidiu Caiţa. „Seara de ajun" este o tragi-comedie care, pornind de la pretextul unor clişee comerciale legate de Crăciun, dezvăluie o cu totul altă realitate decât cea idealizată de mirajul sărbătorii, şi anume: aceea a oamenilor deziluzionaţi. În ciuda acestui substrat tragic, personajele sunt conturate comic, iar conflictul în jurul căruia graviteazã întreg subiectul are la rândul său o notă ilară. Spectacolul face parte din secţiune Concurs a Festivalului de Teatru Scurt şi se va juca la Moara Răsărit, de la ora 18.00.
Următoarea reprezentaţie este un spectacol cu tradiţie, aplaudat şi iubit de public, care se joacă de mai bine de 10 ani: „Gaiţele", regizat de Alexandru Dabija la Teatrul Odeon din Bucureşti.
Distribuţia este formată din personalităţi ale teatrului românesc, dintre care amintim pe Dorina Lazăr, Carmen Tănase, Ionel Mihăilescu, Constantin Cojocaru, Pavel Bartoş. Reprezentaţia va avea loc la Sala Mare, de la ora 19.00.
Seara continuă cu un spectacol care face parte din secţiunea Concurs a FTS, „Eşti un animal, Viskovitz!", regizat la Teatrul „Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea de Tudor Lucanu. Spectacolul prezintă povestea vieţii lui Viskovitz, un „animal" care descoperă viaţa, care este în căutarea propriei identităţi şi care se confruntă cu poveşti de dragoste ieşite din comun. În întreg periplul său identitar, Viskovitz se metamorfozează în animale diferite, destăinuind o poveste tragi-comică despre condiţia animalului pe care îl întrupează. Reprezentaţia va avea loc de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
În încheierea celei de-a cincea zile a festivalului, vă invităm la Scena Mobilă din Piaţa Regele Ferdinand, de la ora 21.00, pentru a aplauda încă o dată spectacolul care a câştigat anul trecut, la Festivalul de Teatru Scurt, premiul pentru Cel mai bun spectacol şi premiul pentru Cea mai bună scenografie.
Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a teatrului de luni până vineri în intervalul orar 10.00 - 19.00, iar în weekend între orele 10.00-13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, vă invităm să sunaţi la numărul de telefon: 0259/440.742.
Vă aşteptăm la teatru!
Florina Rus
secretar literar

 

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:33:27 Ora de vară a Europei de Est