Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Inaugurarea blocului DAR

Comunicat de presă

Inaugurarea blocului DAR

În al X-lea an de activitate, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, a inaugurat joi, 17 septembrie 2015, un bloc cu 10 apartamente, destinate familiilor tinere, fără posibilităţi financiare.

Construcţia blocului a început în urmă cu 1 an iar finanţarea a fost asigurată integral de Associazione Chiese del"Est Onlus, prin preşedintele său Don Antonio Rossi. Blocul este rezultatul proiectului arhitectural al domnului Octavian Muth, executarea construcţie a fost încredinţată firmei SC ABED NEGO SRL şi diriginte de şantier fiind domnul Victor Tămaş.
Scopul blocului DAR este acela de a sprijinii tinerii care au crescut în sistemul de protecţie a copilului şi doresc să îşi întemeieze o familie, să primească un sprijin şi să poată face acest lucru. Mulţi dintre aceşti tineri amână momentul întemeierii unei familii pe motiv că nu au unde să locuiască. Lipsa locuinţei este o problemă şi în menţinerea unui loc de muncă.
Ceremonia de sfinţire a blocului a fost celebrată de PSS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea avându-i alături pe vicarul responsabil cu laicii părintele Antonio Chifor, pe protopopul de Oradea, părintele Gavril Buboi şi pe părintele Ioan Crăciun, spiritual al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea. După sfinţirea apartamentelor, pr. Olimpiu Todorean, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, a prezentat scopul social al acestei construcţii noi, acela de a sprijini tinerii proveniţi din sistemul de protecţie al copilului şi familiile. Este o altă modalitate prin care Caritas Eparhial Oradea răspunde nevoilor comunităţii, pe lângă serviciile oferite în cadrul Centrului Social Maria Rosa (inaugurat în 2011, şi unde în cantina socială în care mănâncă zilnic 50 de persoane fără adăpost, duşurile sociale deschise persoanelor care locuiesc pe stradă sau în condiţii improprii şi nu au unde să facă un duş, centrul de zi pentru copii care sprijină elevii proveniţi din familii sărace să facă faţă exigenţelor şcolare) şi a Centrului de Îngrijire la Domiciliu.
Pe lângă cele 10 apartamente, la parterul blocului va funcţiona şi un magazin de haine second hand (firma de economie socială înfiinţată în acest an de asociaţie) şi un spaţiu destinat tot familiilor dar, mamelor în special, pentru schimb de haine de copii.
Pr. Olimpiu a înmânat apoi cheia de la primul apartament, primei familii de tineri care va locui aici şi care va fi şi sprijin pentru ceilalţi (formată dintr-un asistent social şi viitorul administrator al clădirii).
Totodată, la această sfinţire a fost înmânată, de către PSS Virgil Bercea, şi cruce Eparhială, domnului Victor Tămaş, dirigintele de şantier,
La ceremonie au participat pe lângă reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi ONG-uri active în domeniul social din Judeţul Bihor, d-nul Claudiu Pop, prefectul Judeţului Bihor, d-na Florica Cherecheş, deputat şi d-na Arina Moş, director ASCO şi reprezentant pe această cale a Primăriei Municipiul Oradea.
Aceştia au salutat realizarea acestui bloc destinat tinerilor lipsiţi de sprijinul familiei şi eforturile depuse de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea de a-i sprijini pe cei aflaţi în nevoie din comunitate.
„Ceea ce face Caritas Eparhial, ceea ce face biserica prin Caritas nu este altceva decât ceea ce ne îndeamnă Mântuitorul, ceea ce ne îndeamnă Sfântul Părinte. Ceea ce facem noi este ceea ce spunea Maica Tereza de Calcutta: o picătură într-un ocean. Dar dacă această picătură ar lipsi nu ar exista oceanul. O facem cu toată dăruirea pentru oraşul nostru, pentru credincioşii noştri şi pentru toţi cei care au nevoie, neţinând cont că trebuie să fie doar greco-catolici fiind o operă făcută pentru comunitatea din Oradea"- Virgil Bercea, episcop.
„Ceea ce faceţi dumneavoastră, ceea ce face asociaţia pentru Oradea este mai mult decât o picătură este un şuvoi şi nu doar îi o picătură în oceanul lucrurilor bune care se întâmplă în oraşul nostru, în judeţul nostru şi pentru aceasta eu personal, şi sunt convins că sunt mulţi ca mine, vă mulţumim cu tot respectul şi toată consideraţia şi cred că este un exemplu pe care trebuie să-l urmăm fiecare dintre noi"- Claudiu Pop, prefect.
„Sunt onorată să fiu prezentă aici, alături de dumneavoastră. Mulţumesc Caritas Eparhial, inclusiv în numele municipiului Oradea, a domnului primar Ilie Bolojan, în numele instituţiei pe care o reprezint pentru tot ceea ce faceţi pentru comunitatea din Oradea, fiind convinsă că vom avea şi pe mai departe o bună colaborare cu Caritas Eparhial. Vă oferim tot sprijinul şi vă cerem şi sprijinul dumneavoastră pentru că avem de învăţat unii de la alţii" - Arina Moş, director ASCO.
„Mă bucur că am reuşit să ajung pentru că am un respect deosebit pentru Asociaţia Caritas Eparhial, pentru tot ceea ce fac pentru a răspunde nevoilor comunităţii noastre. Sunt mulţi oameni în jurul nostru care suferă, care nu au o locuinţă, care nu au mâncare, care nu au haine, şi sunt mult mai mulţi cei care nu au parte de o vorbă bună, de o încurajare de o mângâiere, de o binecuvântare şi dumneavoastră, cei care sunteţi fie angajaţi, fie oameni din partea bisericii, fie voluntari la Caritas Eparhial, ştiu că aveţi foarte multă dragoste, multă înţelegere şi multe vorbe bune de dăruit. Vă mulţumesc pentru că reuşiţi în continuare să aduceţi foarte mult şi să investiţi în acest oraş minunat pe care îl iubim cu toţii"- Florica Cherecheş, deputat.
La final, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să vadă apartamentele şi mai apoi să servească din bunătăţile pregătite în cantina socială a asociaţiei.
Adela Popa Ghiţulescu,
director executiv

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:57 Ora de vară a Europei de Est