Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dialog între deputaţi şi ministrul Sorin Cîmpeanu

Comunicat de presă

Dialog între deputaţi şi ministrul Sorin Cîmpeanu

La invitaţia grupului de parlamentari PNL, ministrul Sorin Cîmpeanu a participat marţi, 15 septembrie 2015, la Camera Deputaţilor, pentru a răspunde unor întrebări legate de starea învăţământului românesc la început de an şcolar, de modificările legislative, de viziunea asupra educaţiei sau, mai precis, de lipsa acesteia.

În cadrul întrevederii, am luat cuvântul din partea grupului PNL și am solicitat ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice să ia mai multe măsuri pentru adaptarea învăţământului la nevoile pieţei muncii şi pentru promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional, să aibă o deschidere mai mare pentru parteneriate cu mediul de afaceri pentru dezvoltarea învăţământului profesional în sistem dual, pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor şi a dezvolta economia românească.
Ministrul Cîmpeanu a declarat că domnia sa crede în învăţământul profesional, dar deciziile luate până acum nu lasă să se vadă acest lucru, ci dimpotrivă, dacă e să amintesc doar OUG 94 din decembrie 2014, dată la începutul mandatului său de ministru, care aducea o gravă lovitură învăţământului profesional în sistem dual. În februarie am propus în cadrul Comisiei de învăţământ amendamente care să corecteze erorile, acestea fiind apoi adoptate de Camera Deputaţilor, dar proiectul de lege nu a ajuns nici până acum în dezbaterea Comisiei de învăţământ din Senat, şi ca atare, nu a fost încă aprobat de Senat, ordonanţa producându-şi efectele negative. De asemenea, nu am văzut nicio preocupare pentru promovarea acestui tip de învăţământ sau pentru îmbunătăţirea infrastructurii învechite a colegiilor tehnice.
Învăţământul preuniversitar trebuie să ocupe primul loc în strategia de modernizare şi reformare a învăţământului. Problemele din învăţământul din mediul rural şi urban mic trebuie rezolvate cu celeritate pentru a oferi şanse egale elevilor de a se dezvolta la potenţial maxim.
Totodată, am atras atenţia asupra faptului că orientarea şcolară şi profesională în ciclul gimnazial este neglijată, nu se alocă suficiente resurse, astfel că nu se cunosc opţiunile potrivite pentru elevi, în funcţie de abilităţile şi cunoştinţele lor.
Şcoala românească se află într-un declin continuu, pe piaţa forţei de muncă intră tineri nepregătiţi corespunzător, atât din punct de vedere al cunoştinţelor dobândite, cât şi din punct de vedere al aptitudinilor şi competenţelor personale.
O altă temă abordată a fost modul dezastruos de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct şi de director al Casei Corpului Didactic. Am cerut mai multă corectitudine şi transparenţă în organizarea concursurilor şi selectarea oamenilor pe criterii de performanţă, nu politice, mai ales că urmează organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli.
Întâlnirea s-a finalizat cu promisiunea ministrului Sorin Cîmpeanu de a veni mai des la şedinţele comisiilor de învăţământ din Parlamentul României pentru a discuta mai îndeaproape strategiile de dezvoltare şi modernizare ale şcolii româneşti, promisiune care sper să fie onorată pentru că doar un dialog continuu între decidenţi poate să asigure o strategie coerentă şi benefică pentru copiii noştri.
Florica CHERECHEŞ
deputat PNL

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:26 Ora de vară a Europei de Est