Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mesajul ministrului Educaţiei cu ocazia deschiderii anului şcolar

Trăim toamnele şcolii

Mesajul ministrului Educaţiei cu ocazia deschiderii anului şcolar

„Toamna ne reuneşte în şi pentru şcoală, an de an, pe toţi - elevi, profesori, părinţi.

Trăim toamnele şcolii în mod diferit de-a lungul vieţii noastre dar, direct sau indirect, ne regăsim întotdeauna în emoţia începutului care încarcă de speranţă ziua de mijloc a lui septembrie.
Este o zi în care toţi ne simţim ai şcolii, în care ne gândim cu respect şi consideraţie la cei care au întemeiat cândva, cu două secole în urmă, o Preparandie a neamului românesc, dar şi la cei care slujesc cu devotament şcoala în fiecare zi. Se cuvine a încerca să ne raportăm într-o asemenea zi la principii şi valori, la învăţare, la cunoaştere şi la devenire, independent de toate convulsiile sociale care impietează cotidian asupra educaţiei. Măsura importanţei acestei zile poate fi dată numai de înţelegerea rolului cultural-istoric al şcolii în viaţa unei comunităţi, oricât de mare ar fi aceasta.
Spaţiu creator şi modelator de destine, şcoala românească s-a dovedit a fi şi locul din care au pornit către lume oameni ce au avut cuvânt de temei şi faptă de împlinire pentru România modernă, şi nu numai - academicieni, scriitori emblematici pentru literatura română, artişti şi oameni de cultură, profesori, cercetători, medici.
Educaţia nu reprezintă o sumă de acte, ci un proces coerent, cu legităţi proprii, dar puternic ancorat în realitate. Educaţia nu este şi nu trebuie să fie apanajul exclusiv al şcolii, după cum şcoala nu trebuie percepută ca o entitate suficientă sieşi, ci ca parte integrantă a societăţii, ca nucleu al devenirii unei comunităţi. Prezentul impune tot mai acut necesitatea construcţiei solide a unui sistem educaţional care să îi permită subiectului educaţiei, copilul, să îşi dezvolte abilităţi de viaţă şi să îşi consolideze competenţe fundamentale. Nu poţi să înveţi ceva pe cineva. Poţi doar să-l ajuţi să găsească răspunsul în el însuşi - spunea, în urmă cu secole, Galileo Galilei, anticipând contemporanul a învăţa să înveţi. Principiul de bază al educaţiei contemporane este acela al parteneriatului. Implicată activ în procesele evolutive ale societăţii cunoaşterii, şcoala este elementul de referinţă al relaţiei parteneriale de tip educaţional, rolul său fiind acela de a  forma şi de a consolida competenţe, nu de a oferi, ca odinioară, informaţie ştiinţifică.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sprijină şi susţine învăţământul de calitate în România, fie că este vorba despre sistemul public, fie că este vorba despre cel privat. Printre obiectivele Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice referitoare la organizarea şi desfăşurarea procesului instructiv-educativ în învăţământul preuniversitar se regăsesc asigurarea calităţii şi a egalităţii de şanse, implicit a unui curriculum elaborat în acord cu principiile didacticii moderne şi cu exigenţele societăţii contemporane, asigurarea condiţiilor obiective şi echitabile pentru organizarea şi desfăşurarea evaluării, în toate formele acesteia, şi reducerea absenteismului, considerat factor major de risc pentru abandonul şcolar.
Astăzi, rolul şcolii este unul complex, care urmăreşte să formeze tinerii pentru un mediu economic şi social supus unor transformări majore într-un ritm accelerat. Drept urmare, este nevoie de o abordare integrată a competenţelor cheie cu cele profesionale, necesare unei inserţii cu succes la un loc de muncă, dar şi cu dezvoltarea spiritului inovativ, antreprenorial, atât de necesar pentru dezvoltarea economică a ţării.
Dragi dascăli,
vă mulţumesc pentru că v-aţi asumat menirea nobilă de a îndruma spre devenire minţile şi sufletele copiilor şi tinerilor noştri. Adevăratele roade ale muncii voastre nu se văd la sfârşitul unei zile de muncă, nici la finalul unui an şcolar sau la absolvirea unei generaţii, ci devin vizibile peste zeci de ani. De aceea trebuie să fim recunoscători pentru răbdarea, înţelepciunea, perseverenţa şi generozitatea cu care dăruiţi elevilor cunoaştere şi inspiraţie. Dragi elevi, învăţaţi cum să deveniţi oameni! Puneţi sub semnul întrebării totul şi toate, faceţi greşeli, dar să nu renunţaţi niciodată să vă doriţi succesul. Nu puteţi culege roadele dacă nu semănaţi seminţele, deci fiţi deştepţi, creativi, chestionaţi-vă profesorii, schimbaţi tiparele pentru că puteţi face toate aceste lucruri. Vă urez dumneavoastră, profesorilor şi elevilor, un an şcolar cu multe, foarte multe momente de satisfacţie şi împlinire, cu puţine întrebări rămase fără răspuns, cu momente, petrecute în şcoală sau sub auspiciile şcolii, transformate în amintiri frumoase şi, de bună seamă, cu multe, foarte multe proiecte îndrăzneţe"!
Sorin Mihai Cîmpeanu,
ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:05:50 Ora standard a Europei de Est