Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a susţinut o videoconferinţă cu conducerile inspectoratelor şcolare judeţene

Duminică

Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a susţinut o videoconferinţă cu conducerile inspectoratelor şcolare judeţene

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a susţinut duminică, 13 septembrie 2015, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi inspectorii generali adjuncţi, dedicată evaluării pregătirilor specifice începutului de an şcolar.

Au fost abordate subiecte punctuale precum normarea personalului din învăţământul preuniversitar, încadrarea personalului didactic calificat pe posturile vacante, stadiul distribuirii manualelor în şcoli şi starea infrastructurii şcolare.
Ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu le-a comunicat celor prezenţi că aplicarea prevederilor ordinului privind introducerea noilor criterii de normare se va amâna până la 1 ianuarie 2016. „Existenţa acestui ordin este o solicitare imperativă a Curţii de Conturi şi are la bază inclusiv dinamica populaţiei şcolare. Având în vedere faptul că, deşi a fost negociat o bună perioadă de timp cu sindicatele, fiind prezentat şi inspectoratelor şcolare, există încă o serie de aspecte incorect percepute la nivelul tuturor judeţelor, aplicarea acestui ordin se va amâna pentru data de 1 ianuarie 2016, tocmai pentru a nu afecta activitatea grădiniţelor, învăţământului special sau al învăţământului profesional", a declarat ministrul Educaţiei.
În privinţa structurii anului şcolar 2015-2016, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a precizat că modificările au fost discutate cu sindicatele din învăţământul preuniversitar, fiind agreate şi susţinute şi de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), organizaţie ce reprezintă principalii beneficiari ai sistemului de educaţie. În acest context, stabilirea zilei de 11 ianuarie ca dată de reluare a cursurilor primului semestru (după încheierea vacanţei de iarnă) vizează exclusiv interesul direct al tuturor actorilor din sistem (elevi, profesori, părinţi).
În legătură cu adeverinţele medicale şi certificatele epidemiologice cerute elevilor, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a solicitat şefilor de inspectorate şcolare să urmărească aplicarea cu discernământ a metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, respectiv acordarea asistenţei medicale gratuite. Nu facem exces de zel. Cunoaşteţi ordinul de ministru: adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic. Nu trimiteţi copiii la analize, inutil. Precizările şi formatul acestor două documente sunt foarte clare", a punctat ministrul Mihai Sorin Cîmpeanu.
Referitor la distribuirea manualelor în şcoli şi la starea unităţilor de învăţământ, ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu a transmis conducerilor ISJ să se implice în rezolvarea fiecărei probleme în parte, astfel încât elevii şi profesorii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale. Ministrul le-a recomandat inspectorilor generali să colaboreze cu autorităţile locale ori de câte ori situaţia o impune.
Inspectorii şcolari generali au dat asigurări că nu există probleme deosebite care să afecteze începerea în condiţii bune a noului an şcolar şi că deficienţele existente sau cele care pot apărea pe parcurs vor fi tratate cu maximum de operativitate. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:33 Ora de vară a Europei de Est