Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” - un etalon şi un model instituţional

„Victoria aparţine numai celui care luptă”

Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” - un etalon şi un model instituţional

La fiecare început de an şcolar, dascălii îi întâmpină pe elevi nu numai cu sălile (pre)gătite, ci şi cu sufletele deschise şi cu cele mai sincere urări de bine.

În cuvântul de deschidere,  doamna director Mihaela Miron-Avram şi-a amintit cu emoţie de momentul când a păşit în clasa I şi mama i-a spus că va mai avea o mamă, cea a sufletului şi a minţii. Iar acest chip, chipul părintelui spiritual se întipăreşte pentru totdeauna în inima elevilor.
Împreună cu colectivul de cadre didactice şi cu întreg personalul nedidactic şi auxiliar, conducerea Colegiului Naţional „Iosif Vulcan" s-a străduit să dezvolte o şcoală echilibrată, cochetă, cu personalitate, un loc unde toţi să se simtă în familie şi în siguranţă. Această muncă în echipă a dat rezultate pentru că ,,nu zidurile unei şcoli contează, ci spiritul ce domneşte în ea".
D-na director Mihaela Miron-Avram consideră că  şcoala numită Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan" poate fi apreciată drept un etalon şi un model instituţional.
Domnia sa a rugat părinţii să răspundă chemării şcolii, pentru că este o datorie comună a părinţilor şi profesorilor să modeleze din copil un Om şi un caracter.
Ar fi normal ca elevii să trateze şcoala nu ca pe o obligaţie, ci ca pe un drept, să se implice în toate problemele şcolii, să fie utili celor din jur şi responsabili în tot ceea ce fac. La Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan" elevilor li se oferă un mediu prietenos, promovând binele, adevărul, speranţa, munca, încrederea, responsabilitatea, seriozitatea, punctualitatea ,toleranţa, spiritul de echipă şi competitivitatea.
„Nu vă fie frică de necunoscut, aveţi încredere în voi, pentru că victoria aparţine numai celui care luptă. Lucian Blaga a redat atât de frumos transformarea personalităţii: ,,Copilul râde: Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul! Tânărul cântă: Jocul şi înţelepciunea mea e iubirea!"
Formula utilă pe care doamna director, ca profesor de matematică, o recomandă este: Dacă A= succesul în viaţă, atunci A=b+c+d, unde b este munca, c - pasiunea, iar d - optimismul.
Conform tradiţiei, elevii claselor I i-au primit pe elevii din clasele pregătitoare cu flori şi cu baloane...clasa preg. A - prof. Tifor Georgeta, clasa preg. B - prof. Panti Rodica, clasa preg. C - prof. Meza Rodica, clasa preg. D - prof. Puie Adriana.
Emoţiile au fost împărţite şi împărtăşite şi de noii gimnazişti din clasa a V-a A - diriginte, prof. Nica Gabriela, clasa a V-a B - diriginte, prof. Krenek Claudia, clasa a V-a C - diriginte, prof. Chelariu Estera, clasa a V-a D - diriginte, prof. Vaida Cristina. Deşi mai mari, şi bobocii dintr-a IX-a au vibrat la unison în prima zi de şcoală: clasa a IX-a A - diriginte, prof. Negruţ Margareta, clasa a IX-a B - diriginte, prof. Szecsanski Eniko, clasa a IX-a C - diriginte, prof. Igaş-Vid Mihai, clasa a IX-a D - diriginte, prof. Crăciun Rodica şi clasa a IX-a E - diriginte, prof. Gabor Răzvan.
Să mai spunem că la festivitatea noastră ne-au onorat cu prezenţa şi cu mesajele lor doamna inspector şcolar Citrea Luminiţa, d-na Tripa Dragoş Valentina - din partea Asociaţiei C.N. ,,Iosif Vulcan", d-nul părinte paroh Ioan Marian - Biserica ,,Buna Vestire" şi agent Tirla Diana -din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
Maria Duma & Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto:Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” - un etalon şi un model instituţional.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:18 Ora de vară a Europei de Est