Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Cu bani puţini, am încercat să realizăm lucrări spectaculoase”

Stadiul lucrărilor de reparaţii la unităţile de învăţământ

„Cu bani puţini, am încercat să realizăm lucrări spectaculoase”

Miercuri, 9 septembrie 2015, viceprimarul Huszar Istvan şi directorul adjunct al AIO, doamna ing. Tunde Benyovszki, au prezentat în faţa reprezentanţilor presei stadiul reparaţiilor curente şi al investiţiilor în unităţile orădene de învăţământ.

Dacă şi reprezentanţii Primărie se plâng de birocraţie excesivă, ce să mai spună cetăţenii!
„Au apărut noi reguli la licitaţii, iar procedurile durează uneori mai mult decât lucrarea în sine. Se cer prea multe avize, care în anumite cazuri pot ajunge chiar la 20 de avize", spune directorul adjunct, iar dl viceprimar completează punctual: „până să le obţii pe toate, rişti ca unele să expire!
Anul acesta am pus un accent foarte mare pe sport, pe reparaţiile la sălile de sport de la „Gojdu", „Iosif Vulcan", Şcoala Nr. 11, „Blaga", Ady Endre" şi „Ghibu", care au fost reabilitate şi zugrăvite. La Şcoala 11 se va reabilita şi pardoseala. În 2015, pentru lucrările de la unităţile de învăţământ au fost alocaţi 1.819.400 ron, în scădere faţă de 2014 (1.947.230)  şi 2013 (2.266.588)".
La 22 de unităţi de învăţământ s-au făcut şi se fac reparaţii curente: la Creşa Nr. 11, grădiniţele Nr. 10, 27, 28, 34, 45, 53 şi 54, şcolile gimnaziale Nr. 11, „Nicolae Bălcescu", „Oltea Doamna", „Szacsvay Imre", „Ioan Slavici", liceele teoretice „Lucian Blaga" , „Ady Endre", „Onisifor Ghibu" şi „Aurel Lazăr", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Lic. Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu", Liceul Baptist „Emanuel", Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul". La nouă dintre ele lucrările vor fi finalizate până la 15 septembrie, iar la restul, până în 30 septembrie (în raport scrie 7 octombrie - n.n.). „Lucrările care vor continua după 15 septembrie nu vor afecta buna desfăşurare a procesului instructiv-educativ, aceste lucrări executându-se la exterior (împrejmuiri, hidroizolaţii, trotuare...)", a precizat directorul adjunct AIO. Licitaţiile au fost făcute iniţial în trei tranşe (loturi), în iunie, iulie şi august, dar va mai exista un lot (al IV-lea), iar lucrările se vor desfăşura în vacanţa de toamnă. Investiţiile presupun reparaţii capitale, dar nu numai şi sume importante alocate pentru consolidări la clădirea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu", la faţada Colegiului Tehnic „Traian Vuia", renovarea sălii de sport de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu", instalaţii încălzire la grădiniţele 43 şi 12, hotă la Grădiniţa Nr. 28 şi sistem fotovoltaic la Grădiniţa Nr. 56, asfaltarea curţii la Şcoala Gimnazială Nr. 16 şi reparaţie capitală la clădirea principală a Colegiului Naţional „IosifVulcan". Fiind întrebat despre fuziunea dintre colegiile tehnice „Traian Vuia" şi „Andrei Şaguna", dl viceprimar a negat, spunând că nu ştie despre aşa ceva, iar chestiunea ţine doar de Inspectoratul Şcolar.
Grădiniţa Nr. 37 „se evaporă", iar „Şaguna" execută mobilier şcolar la comandă
Şi totuşi, la conferinţa de miercuri, am aflat două noutăţi; o veste rea: faptul că cele patru grupe ale Grădiniţei Nr. 37 (de lângă podul Decebal) vor fi redistribuite: trei vor fi direcţionate spre Grădiniţa 54, iar o grupă spre Grădiniţa Nr. 11 (de pe Menumorut), terenul şi clădirea fiind proprietate privată.
Vestea bună e că la Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna", în atelierele de producţie superdotate se execută mobilier şcolar. Până la sfârşitul anului vor fi excutate 200 de bănci şcolare pentru LPS „Bihorul" şi Şcoala Gimnazială „Szacsvay Imre". Doritorii sunt îndemnaţi de dl viceprimar să se adreseze direct Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna", să depună comanda  şi modelul pentru proiect. „Dacă la unele şcoli se adună bani pentru mobilierul clasei, ceea ce nu este corect şi normal, noi nu cerem bani părinţilor pentru mobilier şi nu trebuie să se adune bani în numele nostru", a ţinut să sublinieze dl viceprimar.
În Campusul şcolar şi la „Gojdu"
Conferinţa a continuat pe teren, la şantierul din Campusul şcolar de la Colegiul Economic „Partenie Cosma" şi la sala de sport a Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu". Dacă în campus nu se intră uşor, după cum ne-a demonstrat portarul, la „Gojdu", noul director (general), doamna profesor Liana Papagiannis, ne-a primit cu multă bucurie, arătându-se încântată de renovarea sălii de sport, domnia sa fiind de specialitate şi realizând ceea ce înseamnă investiţiile făcute; potrivit raportului întocmit de primărie, este vorba despre: „desfacerea totală a tencuielilor exterioare şi interioare, refacerea acestora, aplicarea soluţiilor tehnice pentru diminuarea efectelor umidităţii la faţadă, tratarea zidăriei cu soluţii pentru îndepărtarea sărurilor, reparaţii la elementele componente ale şarpantei, izolarea planşeului de peste sală cu un strat de vată bazaltică cu folie de aluminiu, raşchetarea şi ceruirea pardoselilor din parchet, refacerea planşeului şi a scării interioare, repararea uşii exterioare din lemn (în paranteză fie spus: noi am văzut o uşă nouă, care urmează să fie montată, cea veche - „monument istoric", ca şi clădirea - e bună de expus doar la muzeu), repararea tâmplăriilor metalice exterioare şi dublarea lor cu tâmplărie din lemn stratificat, refacerea în totalitate a instalaţiilor interioare sanitare, de încălzire şi electrice şi execuţia zugrăvelilor cu vopsea silicatică; valoarea lucrărilor fiind de 758.880,00 lei (TVA inclus)".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Cu bani puţini, am încercat să realizăm lucrări spectaculoase”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:19 Ora de vară a Europei de Est