Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Sîntandrei, unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru noul an şcolar

Un nou început

La Sîntandrei, unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru noul an şcolar

Ajungând luni (7 septembrie 2015), la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Sîntandrei, aveam să aflăm de la doamna director Elena Duma că „la Sîntandrei, şcolile şi grădiniţele sunt pregătite pentru noul an şcolar".

De când o cunosc pe doamna profesor Elena Stela Duma, o ştiu ca director de şcoală. În această  toamnă, domnia sa a păşit în cel de-al 19-lea an ca manager de şcoală, nu continuu, ci cu o scurtă întrerupere.
„Am zugrăvit şi am recompartimentat spaţiile auxiliare la G.P.P. Nr. 1; am zugrăvit  Centrul de documentare şi informare; am dotat cu mobilier nou sala de clasă a doamnei înv. Mariana Ştef, clasă pregătitoare, am adaptat mobilierul şi pentru celelalte clase primare, conform vârstei; am dotat cu băncuţe calculatoarele din CDI; am achiziţionat două laptopuri noi, două retroproiectoare şi două ecrane pentru clasele primare în vederea utilizării în bune condiţii a manualelor digitale. Tot la G.P.P. am reamenajat spaţiile pentru jucării şi izolatorul; am igienizat grupurile sanitare (DDD - deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie) la toate corpurile de clădire. Am contractat o lucrare pentru zugrăveli exterioare la corpul B şi soclul exterior la corpul A şi o altă lucrare de schimbare a gardului cu vecinii la şcoală şi grădiniţă".
Vizitând şcoala, începând cu sala profesorală, grupele de la G.P.P. şi G.P.N., unde am găsit o mulţime de copii, şi continuând cu sălile de clasă din celelalte corpuri, am trecut şi pe la primărie. Dl viceprimar Sebastian Tocai ne-a dat vestea că „peste două săptămâni va începe construirea creşei în noul cartier al tinerilor, pentru copiii cu vârsta de la 2 la 3 ani". În curtea Primăriei Sîntandrei, am văzut noul microbuz şcolar, primit de la Ministerul Dezvoltării pentru elevii din Palota şi Palota „Fabrică", pentru cei 21 de copii navetişti.
„Ţinem să subliniem, cu acest prilej, buna colaborare pe care o avem cu dl primar Ioan Mărcuş şi cu domnul viceprimar Sebastian Tocai, cu reprezentanţii Consiliului local, doamna doctor Marinela Moş, doamna inginer Liana Lezeu, doamna Nicoleta Spătar, reprezentantul primarului în Consiliul de administraţie al şcolii, care ne-au aprobat întreaga sumă solicitată pentru bugetul anului 2015. La fel de bine colaborăm şi cu preşedintele Asociaţiei de părinţi „Împreună pentru copiii noştri", dl Paşcu Lascu. Din fondurile alocate de asociaţie, am recompensat elevii care au obţinut premii şi menţiuni la concursurile şcolare, tot din aceste fonduri am achitat taxele de participare. În plus, în fiecare an, premianţii şcolii beneficiază de o excursie gratuită în ţară. Cea mai recentă excursie a cuprins Ţara Haţegului şi Ţara Moţilor".
Performanţe şi proiecte
La capitolul Performanţe şi proiecte, doamna director ne-a prezentat un raport bogat din care spicuim: Premiul I la concursul naţional cu participare internaţională din cadrul proiectului cu tema „Unitate şi diversitate în Uniunea Europeană - cetăţenii UE", ediţia a IV-a (mai 2015, prof. Maria Ile); elevul Raul Rogojan - premiul III la etapa judeţeană a proiectului educaţional „Educaţie rutieră, educaţie pentru viaţă" (prof. coordonator Sorin Ban); premiul III la Concursul judeţean „Sanitarii pricepuţi", etapa locală, obţinut de echipajul clasei a VII-a, coordonaţi de prof. Zoiţa Popa. Micii fotbalişti (din ciclul primar), coordonaţi de dl prof. Gelu Pinter (care este şi consilierul educativ al şcolii) au obţinut la etapa pe sector (de la Sîntandrei) locul I, iar la Sînmartin, locul II. În 27 martie 2015, şcoala a găzduit Cercul pedagogic al profesorilor de istorie şi geografie (din sector), iar doamna prof. Marieta Bot a ţinut lecţia demonstrativă. La concursul de fotbal „Cupa Faist", organizat de dl prof. Gelu Pinter, la care au participat echipe ale şcolilor din zonă, echipa gazdă s-a clasat pe locul I. Doamna director Elena Duma coordonează Echipa Verde a şcolii care este înscrisă în programul naţional Patrula de reciclare; elevii claselor a II-a A şi B s-au evidenţiat la concursul „Comper - comunicare" (doi elevi au ajuns la etapa naţională) şi „Comper - matematică" (doi elevi la naţională, Gîrbea Ianis Alexandru - premiul II).
La nivelul unităţilor de învăţământ au fost încheiate 12 parteneriate cu diferite şcoli şi grădiniţe din judeţ şi din ţară, iar pe plan local există parteneriate cu poliţia, biserica şi cabinetul medical. Planul de activităţi educative tematice cuprinde un spectru foarte bogat şi diversificat; la cele trei niveluri (preşcolar, primar şi gimnazial), am numărat nu mai puţin de 39 de activităţi (de la Magie în suflet de copil, Steffy - start către excelenţă, Folclor fără frontiere, la „Am două mâini dibace", Mediu Sănătos, Bucuria Învierii, de la Ziua Mondială a Pământului, Ziua Europei, Cinstirea eroilor neamului, la Tradiţii şi obiceiuri de Paşte, Ziua Francofoniei, Seminarul „Gateway  to Elt" şi Concursul „Let's Growl"...
Să mai spunem că cica 20 de elevi din şcoală fac parte din Ansamblul folcloric „Lioara", al comunei Sîntandrei, instruit de maestrul coregraf Mircea Dărăban, ansamblu care ne-a reprezentat cu cinste ţara la Festivalul de folclor de la Rimini (Italia).
Parte din activităţile educative au fost postate pe facebook-ul şcolii, pe Bihon.ro şi Ovidan.ro, iar altele au apărut în revista „OviDan".
 Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: La Sîntandrei, unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru noul an şcolar.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:18 Ora de vară a Europei de Est