Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista „Curtea de la Argeş”, numărul din septembrie

Dl rector Ioan Dziţac ne propune spre lectură

Revista „Curtea de la Argeş”, numărul din septembrie

Dl redactor-şef Gheoghe Păun ne întâmpină cu un „articol-şoc": Costurile reîntregirii.

Chiar aşa. Cum să nu fii şocat când unii vorbesc despre costuri atunci când vine vremea să primeşti înapoi un bun care ţi-a fost furat, mai elegant spus întrăinat?! Corect spus, în cazul nostru, vorbim despre revenirea Basarabiei la Ţara-mamă nu despre unire (ci despre revenire sau reîntregire). Cât despre calculele politice şi mai cu seamă cele economice, despre comparaţiile cu alte reîntregiri, citiţi editorialul, mie mi-e lehamite să dezvolt un subiect de suflet făcând calcule şi punând în balanţă costurile... Cine a calculat pierderile suferite de România prin răpirea Basarabiei? Numai duşmanii pot face calcule, românii adevăraţi nu au dreptul şi nici motive să le facă!
Urmează Ziua revistei - Sub semnul reîntregirii neamului. Înţelegem din ce citim, că în 8 august 2015, revista de cultură „Curtea de la Argeş" a avut parte de o sărbătorire specială, şi prin participarea unui număr mare de români de dincolo de Prut, cu deosebire oameni de cultură şi artişti, cărora le curge sânge românesc prin vene.
Genialul Horia Bădescu scrie o tabletă de „capă şi spadă" în care ne pune la suflet: cât de mare e inima unui elefant! „Fiinţele acestea (elefanţii - n.n.), cărora li s-a dat, ca şi nouă, moştenire pământul, ne umilesc prin fidelitate, recunoştinţă, jertfă de sine, afecţiune, prietenie..." Că este aşa ne-au dovedit-o chiar ei, elefanţii, în 2012. Se spune că la două zile de la stingerea din viaţă a lui Lawrence Anthony, o legendă a Africii de Sud, militant activ în salvarea elefanţilor, „turme de elefanţi sălbatici au sosit, de la mai multe zeci de kilometri, la locuinţa acestuia. Cu pas lent, înşiruiţi unul în spatele celuilalt, ca într-o procesiune de rămas bun. Elefanţi care de ani şi ani nu mai veniseră acolo. Cum au ştiut? se întreabă pe bună dreptate cei care relatează întâmplarea. Timp de două zile au vegheat în jurul casei fără să mănânce şi să bea apă. Apoi au plecat. La fel de solemn precum veniseră. Ceea ce trebuia să se petreacă se petrecuse. Cum scria cineva: „Inima unui om se opreşte, şi inima a sute de elefanţi este în doliu. Inima acelui om le oferise vindecare şi ei veniseră să-i aducă un afectuos omagiu".
Acad. Arto Salomaa ne lămureşte de ce ziua de naştere a lui Juhana Wilhelm Snellman (12 mai) a fost pentru multă vreme o sărbătoare naţională în Finlanda. Cristian Bădiliţă, în reflecţii despre Evanghelia după Luca, ne vorbeşte despre cele trei încercări din pustiu. În Tango Europa - Helsinki 1975, Ilie Ciurescu scrie că a fost martor ocular la momente ale unui mare spectacol politic. Constanţa Vaida-Haliţă şi Dragoş Vaida  continuă serialul „De la Antim la Schitul Maicilor". Călin Georgescu: „Eu nu sunt politician şi nu voi fi niciodată membru de partid. Eu pot, doar, construi un regim de demnitate naţională care să salveze Neamul Românesc... O ţară trebuie condusă de oameni care sunt decişi să facă nu politică, ci istorie". Simion Zamfir spune lucrurilor pe nume în legătură cu comorile Argeşului. Vorbind despre Transfăgărăşan, SZ cugetă liber: „A fost nevoie ca vedetele Top Gear şi actorul Nicolas Cage să-l numească „cel mai spectaculos drum din lume", ca privirea noastră să se întoarcă"... spre această perlă a Carpaţilor, zicem noi. Filoftea Pally scrie despre ansamblul feudal al Goleştilor. Tot în cadrul Patrimoniului argeşean, Ioan Godea ne aduce în atenţie meşteşugurile Argeşului şi Muscelului. La rubrica Seniori ai culturii, Marian Nencescu ni-l prezintă pe istoricul, diplomatul şi gazetarul George G. Potra. La rubrica „sa", Nevoia de românism, Nicolae Melinescu vorbeşte despre românul dăruit de Dumnezeu - Constantin Brâncuşi...
Dar câte lucruri interesante veţi afla lecturând revista la adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:51 Ora de vară a Europei de Est