Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„START – o viaţă de calitate în siguranţă”

100 de bihorence vor beneficia de servicii de asistenţă prin proiectul

„START – o viaţă de calitate în siguranţă”

Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din subordinea Ministerului Muncii Familiei Protecţie Sociale şi Persoanelor Vârstnice, implementează timp de un an un proiect menit să contribuie la dezvoltarea unor măsuri integrate cu abordare sistemică şi naţională de prevenire şi combatere a violenţei domestice şi a traficului de persoane din perspectiva egalității de şanse şi de gen.

Cele 100 de persoane, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane vor beneficia până la sfârşitul anului de şedinţe de consiliere psihologică, cursuri de formare profesională putând alege din peste 10 tipuri de calificări în funcţie de abilităţi şi o sumă de bani sub formă de subvenţie. Scopul este de a le împuternici, de a dezvolta abilităţi şi a oferi autonomia şi oportunităţile de a depăşi situaţia de abuz în care trăiesc.
Tot în cadrul proiectului „START- o viaţă de calitate în siguranţă" - 25 de specialişti din judeţul Bihor - asistenţi sociali, psihologi, inspectori de specialitate, voluntari din instituţii publice sau organizaţii neguvernamentale au participat la un seminar de formare pe tema violenţei domestice şi a traficului de persoane. Aceştia au dezbătut aspecte importante precum tipologia victimelor, tipologia agresorilor şi a recrutorilor/traficanţilor, de ce rămân persoanele agresate într-o astfel de situaţie, cum se poate interveni în mod profesionist, dar şi uman, cum pot realiza o campanie eficientă de informare şi prevenire. Rolul acestor specialişti este de a se reîntoarce în comunitate cu informaţii specifice cu privire la măsurile pe care le poate lua fiecare pentru a-şi soluţiona situaţia în care se află sau pentru a sprijini alte persoane din jurul lor care se află într-o situaţie de violenţă domestică. Participanţii au provenit din: DGASPC Bihor, Administraţia Socială Comunitară Oradea, Primăria Ştei, Primăria Diosig, Primăria Popeşti, Penitenciarul Oradea, Fundaţia People to People, Fundaţia de Scleroză Multiplă, Fundaţia Filantropia, Centrul Antidrog Oradea.
O noutate absolută este înfiinţarea unei linii telefonice non stop, gratuite şi anonime destinate victimelor violenţei în familie. Practic în fiecare judeţ va funcţiona o echipă interdisciplinară de intervenție şi o echipă de monitorizare a cazurilor.
De asemenea se vor defăşura campanii naţionale pentru creşterea conştientizării şi combaterii violenţei domestice şi traficului de persoane, pentru a nu mai considera subiectul tabu, un „dat" al vieţii de cuplu, de a determina autorităţile să se implice mai mult, dar şi comunitatea să iasă din starea de indiferenţă şi să nu mai tolereze cazurile de violenţă şi abuz asupra femeilor şi copiilor.
Proiectul abordează o problemă curentă gravă a societăţii româneşti în condiţiile în care conform unor date ale Poliţiei Române pentru anul 2014, în România au fost înregistrate 30.367 de fapte penale prevăzute de Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Totuşi pentru a răspunde acestei nevoi în acest moment în ţară funcţionează foarte puţine adăposturi sau servicii specializate. În judeţul Bihor există doar un serviciu specializat care oferă asistenţă victimelor violenţei domestice şi unul destinat victimelor traficului de persoane, care au o capacitate de asistare limitată.
Andreea Pontoş,
expert TS Informare Comunitate/Promotori judeţul Bihor

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:30:47 Ora standard a Europei de Est