Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Programul Child Life în Hospice

Program de suport psihosocial

Programul Child Life în Hospice

Fundaţia Hospice Emanuel a derulat şi în acest an un program de suport psihosocial pentru copii diagosticaţi cu boli grave şi pentru copii care au un frate sau un părinte grav bolnav.

Serviciile au fost finanţate printr-un grant acordat pentru a treia oară consecutiv de către Fundaţia pentru Comunitate şi Compania MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.
Programul Intervenţii Child Life în Hospice s-a desfăşurat în perioada 5 ianuarie - 28 august 2015, adresându-se pacienţilor pediatrici diagnosticaţi cu o boală limitantă de viaţă în stadiu avansat, fraţilor lor, cât şi copiilor pacienţilor oncologici adulţi, aflaţi în pragul pierderii lor sau imediat după deces. Un număr total de 41 de copii din Oradea şi localităţile limitrofe, asistaţi de Fundaţia Hospice Emanuel, au beneficiat de vizitele psihologului, ale asistentului social sau ale voluntarilor formaţi în intervenţii Child Life. Vizitele au fost realizate la Spitalul Municipal pe secţia de Onco-Hematologie Pediatrică sau la domiciliul pacienţilor şi familiilor lor, în cazul pacienţilor nedeplasabili sau atunci când copilul avea un frate sau părinte grav bolnav. 12 copii au participat la sesiunile bilunare ale clubului de artterapie pentru copii îndoliaţi.
Serviciile Child Life se referă la intervenţiile deliberate în scopul minimalizării distresului şi anxietăţii experimentate de copii în mediul spitalului şi al asigurării creşterii şi dezvoltării lor optime în perioada internării în spital şi după întoarcerea acasă. Serviciile se adresează şi familiilor pacienţilor, oferindu-le informare şi suport emoţional, pregătire pentru deces şi consiliere de doliu în situaţia în care boala nu mai poate fi controlată.
Metodele aplicate includ activităţi de joc normal şi stimulare în vederea dezvoltării, activităţi de orientare în mediu şi structurare a timpului, pregătire psihologică pentru proceduri medicale (pregătirea psihologică constă în prezentarea sistematică şi explicarea noilor elemente din mediu într-o manieră corespunzătoare vârstei şi nivelului de înţelegere al copilului), activităţi terapeutice prin joc, artă şi muzică, hortocultură, bibliotarepie, construire de moşteniri şi consiliere de doliu. Întru-un cadru securizant şi pe fondul unei relaţii terapeutice calde şi suportive, activităţile au ţintit reducerea problemelor emoţionale şi adaptarea funcţională la realitatea prezentă. Efectele scontate au inclus autoexprimarea temerilor şi preocupărilor legate de experienţa bolii; creşterea familiarizării cu echipamentul şi procedurile medicale, diminuând astfel anxietatea copiilor şi facilitând înţelegerea şi simţul controlului; învăţarea şi exersarea unor noi modalităţi de coping; adaptarea funcţională în urma pierderilor suferite, incluzând funcţionalităţi corporale, schimbări de viaţă, persoane dragi. Programul de intervenţie terapeutică a urmărit modificarea unor parametri incluzând reducerea anxietăţii şi a depresiei, creşterea sociabilităţii şi diminuarea retragerii, creşterea complianţei la tratament şi scăderea comportamentelor agresive. Rezultatele scontate sunt susţinute de analiza statistică realizată la finele proiectului.
Din declaraţiile orale privind impactul intervenţiilor Child Life amintim mărturia mamei lui F.A., o fetiţă de doi ani, diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică: „Nu ştiu cine o aşteaptă mai mult. Eu sau fetiţa... Amândouă stăm la geamul spitalului să o vedem când coboară din tramvai. Activităţile pe care le face cu ea îi dau chef de viaţă şi în acelaşi timp o ajută să se dezvolte mintal". Mama lui G.A., o fetiţă de 9 ani al cărei tată a decedat în urmă cu cinci luni, povesteşte cum „copilul meu a început să aibă o mulţime de frici, nu mai dormea singură şi nu vrea să se mai dezlipească de mine. Acum vorbeşte deschis despre lucrurile pe care le-a învăţat de la tati, îmi spune că îi este dor de el, şi doarme singură şi cu becul stins.  O fetiţă de 10 ani, diagnosticată cu tumoare cerebrală o descrie pe specialista Child Life: „Nu există persoană mai distractivă decât ea... Ea ştie să mă facă să râd chiar dacă mă doare. Ea ştie să coase, să facă haine la păpuşi, să facă brăţări, să coloreze, să cânte, să îmi citească cele mai frumoase poveşti... Ea ştie tot ce trebuie pentru un copil!" Chiar şi asistentele de la spital constată cât de prietenoşi şi de cooperanţi devin copiii, cât de frumos sunt decorate saloanele cu planşele şi creaţiile lor şi cum un loc înfricoşător pentru copii a devenit plin de culoare şi de speranţă. 
Fundaţia Hospice Emanuel mulţumeşte Fundaţiei pentru Comunitate şi Companiei MOL România fără de care aceste servicii nu ar putea fi oferite la această scală şi intenţionează să continue să dezvolte proiecte în beneficiul copiilor care se confruntă cu boli ameninţătoare de viaţă. 
Daria Barna, psiholog Fundaţia Hospice Emanuel din Oradea

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:20:59 Ora de vară a Europei de Est