Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un nou an şcolar

De la 1 septembrie

Un nou an şcolar

Marţi, 1 septembrie 2015, a debutat un nou an bisericesc, dar şi un nou an şcolar, pentru cadrele didactice.

Miercuri, am ieşit şi noi pe teren să luăm pulsul unui nou început, ajungând la Liceul Teoretic „Lucian Blaga", la Grădiniţa Nr. 20 şi Şcoala Gimnazială Nr. 16.
La „Lucian Blaga", cadrele didactice respirau uşurate după cele două sesiuni de bacalaureat, iar femeile de serviciu şi-au luat în primire sectoarele rămase a fi finalizate.
Însoţiţi de contabilul-şef (Anton Salla), am făcut o vizită prin şcoală, întru descoperirea noutăţilor şi a cadrelor didactice aflate în activitate. În sala profesorală, lume multă. Dl profesor de istorie Ionel Cacuci tocmai trecuse în catalog nota finală unui fost corigent.
„Am câştigat un nou proiect Erasmus+"
În sălile de clasă am reperat câţiva învăţători. Într-o sală, în cadrul comisiei metodice a învăţătorilor de la clasele a III-a se studiau programele, manualele şi auxiliarele. Dl profesor Traier Şandor ne-a şi furnizat prima ştire „bombă" a noului an şcolar: „Am câştigat un nou proiect Erasmus+, schimb cu profesori şi elevi din Lituania, Letonia, Spania, Bulgaria şi Croaţia pentru 2015-2018", a precizat dl profesor.
Doamna director Delia Dorina Iova a „radiografiat" momentul de început: „Acum începem să ne revenim după cele două sesiuni pline ale examenului de bacalaureat. Suntem în perioada susţinerii corigenţelor, a transferurilor de elevi din ciclul gimnazial şi liceal, respectiv clasele X-XII, mai puţin clasa a IX-a, în etapa de evaluare a cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar, conform procedurii, iar în sălile de clasă continuă igienizarea şi toate pregătirile pentru începerea cursurilor".
Preşcolarii şi-au intrat în mână
La Grădiniţa Nr. 20, structura liceului „Lucian Blaga", am găsit preşcolari la locul de joacă şi de muncă.
„De ieri (marţi, 1 septembrie), avem copii la grădiniţă care şi-au intrat în mână, participând la activităţi şi jocuri liber alese. Cadrele didactice îşi pregătesc sălile şi documentele pentru începerea cursurilor", ne-a spus directorul adjunct, dna prof. Andrada Şulea.
Cu planul de şcolarizare îndeplinit cu succes!
La Şcoala fără nume, dar cu renume (Şcoala Gimnazială Nr. 16), ca să-l cităm pe managerul instituţiei, dl director Mircea Gârba, planul de şcolarizare a fost îndeplinit cu succes. „Avem patru clase pregătitoare, cu 117 elevi, la secţia română şi o clasă de maghiară, cu 25 de copii. Pe toate posturile didactice şi fracţiunile avem profesori calificaţi, şcoala e curată, pregătită pentru începerea cursurilor. În curte, topografii firmei care a câştigat licitaţia fac măsurători pentru asfaltarea curţii", ne-a informat dl director.
Intrând în câteva săli de clasă le-am suprins în activitate pe d-nele prof. Ramona Badea, Corina Gârba, Mariana Hirţe şi Florica Torjoc...
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Un nou an şcolar.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:17 Ora de vară a Europei de Est