Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lucrările la reţeaua de termoficare de pe Magheru se vor încheia la sfârşitul lunii septembrie

Comunicat de presă

Lucrările la reţeaua de termoficare de pe Magheru se vor încheia la sfârşitul lunii septembrie

În prezent, în zona intersecţiei bulevardului Magheru cu Republicii se efectuează lucrări de înlocuire a reţelelor de termoficare din cadrul contractului de lucrări „Implementare proiect reabilitare reţele de termoficare în Municipiul Oradea", lucrări care îngreunează traficul din zonă.

Beneficiarul lucrărilor, Municipiul Oradea a solicitat antreprenorului adoptarea de măsuri de urgentare a ritmului de execuţie (de ex. extinderea programului de lucru pe perioada wekend-ului, suplimentarea numărului de echipe şi utilaje, program de lucru prelungit, inclusiv pe perioada nopţii, lucrul în două schimburi) pentru a reface zona afectată în cel mai scurt termen posibil.
Lucrările de modernizare a reţelei de conducte au un grad de dificultate ridicat, atât din punct de vedere al soluţiei tehnice - în contextul intersecţiei cu alte utilităţi (electricitate, gaz, apă, canal, telefonie şi internet), cât şi prin faptul că aceste lucrări se desfăşoară în oraş, sub trafic, utilajele necesare lucrărilor având accesibilitate redusă în şantier, iar manevrabilitatea este destul de limitată.
Lucrările presupun decopertarea amplasamentului conductei (desfacere pavaj, trotuar, carosabil sau zona verde - după caz), demontarea plăcilor de pe canalul termic vechi, dezafectarea conductelor existente, amplasarea noului sistem de conducte în pat de nisip respectând pantele tehnologice necesare, efectuarea probelor de presiune impuse de normative, izolarea cu mansoane şi spumă poliuretanică a sudurilor, construirea de cămine de racord, aerisire sau golire, echiparea acestora cu organe de închidere şi sistem de ventilare naturală, introducerea instalaţiei de fibră optică pentru monitorizarea funcţionalităţii sistemului şi a parametrilor de reţea, instalaţii electrice subterane, refacerea terenului şi aducerea acestuia la starea iniţială.
Toate lucrările executate în carosabil se desfăşoară numai după obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de execuţie/desfacere eliberate de către Municipiul Oradea şi de către Poliţia Rutieră, care a aprobat restricţionarea traficului auto din zona intersecţiei de la magazinul Crişul afectată în acest moment de lucrări până la data de 15.09.2015. Toate lucrările actuale din zona magazinului Crişul au ca termen de finalizare data de 30 septembrie 2015.
Contractul de lucrări este parte componentă a Proiectului cu finanţare POS Mediu - „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009 - 2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii efecienţei energetice". Lucrările de reabilitare sunt executate de către Asocierea Construcţii Bihor SA - Energomontaj SA, supervizarea lucrărilor fiind asigurată de către Asocierea SC Safege SA Nanterre France - Konsent SA.
Contractul de lucrări cuprinde reabilitarea a 17,5 km de reţea primară (Magistralele 1 şi 3 de termoficare, inclusiv racordurile la punctele termice deservite), din care până în prezent sunt finalizaţi aproximativ 85%, respectiv 15 km de reţele au fost reabilitaţi. Principalele zone în care s-a lucrat la reabilitarea reţelelor de termoficare sunt b-dul Dacia, b-dul Ştefan cel Mare, Decebal, strada Eminescu, Ciorogariu, Louis Pateur, Traian Lalescu, Petofi, Republicii, Magheru. Pe măsură ce tronsoanele reabilitate sunt finalizate, acestea sunt puse în funcţiune şi urmează să fie alimentate cu energie termică din noua centrală.
Termenul de finalizare a tuturor lucrărilor de înlocuire reţele din oraş este 31.12.2015, dar conform graficului de lucrări estimăm că acestea se vor termina până la finalul lunii octombrie.
Întrucât lucrările se desfăşoară simultan în mai multe locaţii din municipiu, afectând mai multe artere de circulaţie, se ţine cont atât de menţinerea în stare de funcţionare a sistemului de termoficare pentru a asigura serviciul de furnizare apă caldă către consumatori, cât şi de menţinerea în condiţii rezonabile a traficului rutier.
Pe site-ul web oficial al proiectului - www.oradeatermoficare.ro - sunt postate informaţii privind stadiul execuţiei lucrărilor. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:15 Ora de vară a Europei de Est