Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă tehnologie de reabilitare a canalizării fără săpătură

În premieră, la Oradea

O nouă tehnologie de reabilitare a canalizării fără săpătură

Viceprimarul Mircea Mălan a susţinut ieri, 27 august 2015, o conferinţă de presă în teren, în cadrul căreia a prezentat noua tehnologie de reabilitare a canalizării fără săpătură, care se efectuează în premieră în Oradea, pe Calea Aradului.

La conferinţă a fost prezent şi directorul Companiei de Apă Oradea, dl. Ovidiu Gavra.
Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat această nouă tehnologie prin comparaţie cu metoda clasică de reabilitare a conductelor de canalizare, prin spargerea asfaltului şi săparea de şanţuri. Astfel, s-a putut face o comparaţie clară între lucrările de reabilitare clasică a canalizării, desfăşurate pe strada Constantin Brâncoveanu, unde strada a fost spartă şi circulaţia blocată, fiind nevoie să se sape la o adâncime de 4 metri, şi cele efectuate prin noua metodă, pe Calea Aradului, unde se lucrează doar în dreptul capacelor de canalizare, fără a se sparge asfaltul şi fără oprirea circulaţiei.
Această nouă tehnologie se realizează după un patent japonez, prin firma Gavella. Ea se foloseşte în Europa de 15 - 20 de ani, însă este aplicată pentru prima oară la Oradea. Lucrările de reabilitare a canalizării se efectuează fără săpătură, prin cămăşuire, realizată de roboţi în interiorul vechii conducte. Metoda prezintă mai multe avantaje, prin faptul că nu presupune nici un fel de inconvenient creat de distrugerea asfaltului, săparea în adâncime, zgomotul, afectarea vegetaţiei existente (arbori), perturbarea traficului, durata întinsă de execuţie etc.
„Acesta este primul contract din cadrul proiectului APAREGIO, în care folosim această nouă tehnologie. Ea va fi folosită pe 9 străzi din Oradea, pe o lungime totală de 2,6 km. Iniţial contractul a fost adjudecat cu tehnologia veche, dar am intervenit pe lângă finanţator ş pe lângă firma care asigură consultanţa ca să folosim acestă nouă tehnologie, care pe lângă faptul că nu mai presupune niciun deranj, prezintă o eficienţă mult mai mare, putându-se reabilita pe zi 60 metri liniari de canalizare, faţă de 10-12 metri, cât se putea face cu vechea metodă, prin săpare", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Viceprimarul a explicat în ce constă noua tehnologie de reabilitare a conductelor de canalizare prin cămăşuire: „În prima etapă are loc curăţarea şi spălarea conductei din beton cu soluţii speciale, după care robotul face o inspecţie video pentru a se constata starea conductei. Apoi robotul elimină, cu ajutorul unui disc, asperităţile găsite. Cămăşuirea constă în construirea dintr-un material special a unei noi conducte în interiorul conductei vechi. Când operaţiunea de cămăşuire ajunge în capătul canalului, prin tăierea firelor, conducta nouă se expandează pe pereţii conductei vechi. În partea de jos se introduce un ciment special. La finalul operaţiunii, se face decuparea în dreptul fiecărui racord, iar un alt robot execută lipirea".
Cele nouă străzi a căror canalizare va fi reabilitată prin acestă metodă sunt: Calea Aradului, Parcul Traian, Andrei Şaguna, Moscovei, Teatrului, George Bariţiu, Postăvarului, Pârâului şi George Coşbuc.
În continuare, acestă metodă de reabilitare a conductelor de canalizare se va folosi şi pe străzile George Enescu, Mihai Viteazul, Traian Moşoiu, Piaţa 1 Decembrie şi Aurel Lazăr. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:04 Ora de vară a Europei de Est