Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Proiectul eTwinning „Teens in Europe”

Parteneriat internaţional la „Ioan Ciordaş” Beiuş

Proiectul eTwinning „Teens in Europe”

„La culture d'un peuple, dans ses traditions et ses pensées, demeure éternelle au fil des générations". (Driss Reffas)

În perioada noiembrie 2014 - iunie 2015 s-a derulat proiectul eTwinning „Teens in Europe" avându-i ca protagonişti pe elevii clasei a VII-a de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş şi elevi ai Şcolii Kapareskolan, Kungsbacka din Suedia.
La baza proiectului s-a aflat ideea de schimb intercultural, a afla mai multe despre viaţa altor adolescenţi europeni şi, nu în cele din urmă, îmbunătăţirea competenţelor de comunicare în limba franceză. 
Proiectul s-a desfăşurat în patru etape, fiecare abordând o tematică de interes care le-a permis elevilor implicaţi să se descopere, dar şi să-i cunoască mai bine pe colegii parteneri.
Activităţile desfăşurate în cadrul proiectului:
Etapa I - Prezentarea partenerilor, Sărbătorirea Crăciunului;
Etapa II - Şcoala şi viaţa cotidiană;
Etapa III - Tradiţii de Paşti, Muzică populară în rândul tinerilor;
Etapa IV - Turism în Suedia şi România, Vacanţa de vară;
Pe parcursul desfăşurării activităţilor, elevii parteneri au făcut schimb de scrisori, au pregătit cântece de Crăciun, felicitări, prezentări PowerPoint, materiale încărcate pe platforma eTwinning, dar şi pe site-ul proiectului, folosind în acelaşi timp forumul pus la dispoziţia lor în spaţiul proiectului de pe platforma eTwinning. Pentru realizarea activităţilor elevii au lucrat pe grupe sau individual.
Putem spune că realizarea activităţilor propuse şi schimburile efectuate cu partenerii suedezi i-au ajutat pe elevi să-şi dezvolte stima de sine, să-şi lărgească sfera de cunoaştere şi, un lucru foarte important, au putut să-şi dezvolte şi îmbunătăţească noi competenţe de comunicare în limba franceză.
Au contribuit la reuşita proiectului profesorii: Diana Moţiu - profesor de limba franceză (iniţiatorul proiectului), Mihaela Laza - diriginte, clasa a VII-a, Crina Bercovici - ambasador eTwinning şi consilier educativ şi Manuel Bercovici - profesor de informatică.
Proiectul s-a încheiat cu o celebrare la nivelul şcolii la care au fost invitaţi elevii şi echipa locală a proiectului, iar la final s-au lansat baloane.
Detalii despre proiect sunt disponibile la adresele următoare:
Link-ul proiectului: http://twinspace.etwinning.net/3994/home
Site-ul proiectului: https://sites.google.com/site/teensineurope/home
Pagina şcolii: http://ciordas.ro/proiecte/proiect13/
Prof. Diana Moţiu
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Proiectul eTwinning „Teens in Europe”.

Trimite email
marți, 28 ianuarie 2025, 05:50:58 Ora standard a Europei de Est