Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Asociaţia Municipiilor din România cere reintroducerea în noul Cod Fiscal a impozitării suplimentare a imobilelor neîngrijite şi a taxei hoteliere

Primarul Ilie Bolojan, preşedintele executiv al AMR:

Asociaţia Municipiilor din România cere reintroducerea în noul Cod Fiscal a impozitării suplimentare a imobilelor neîngrijite şi a taxei hoteliere

În data de 14 august 2015, Asociația Municipiilor din România (AMR) a făcut o adresă către Ministerul Finanţelor Publice, prin care susţine reexaminarea noului Cod Fiscal şi propune câteva măsuri cu efecte benefice imediate pentru dezvoltarea localităţilor urbane.

Detalii legate de aceste modificări şi importanţa lor au fost prezentate ieri, 19 august 2015, de către primarul Ilie Bolojan, care este şi preşedintele executiv al AMR.
Primarul a menţionat că una dintre modificările propuse prevede reintroducerea impozitării suplimentare a imobilelor constând în clădiri şi terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanul localităţilor şi aplicarea acestei măsuri de la 1 ianuarie 2016.
Conform explicaţiilor date de către Ilie Bolojan, această măsură de impozitare suplimentară a imobilelor abandonate a mai fost propusă Guvernului şi acceptată de către acesta, dar în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor această propunere a fost respinsă.
„Situaţia acestor imobile, pe lângă aspectul urbanistic dezolant pe care îl imprimă, afectează în mare măsură siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, deoarece vorbim despre terenuri insalubre sau clădiri (fostele platforme industriale, terenuri neîntreţinute etc.) în paragină, cu elemente constructive degradate", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Având în vedere că autorităţile locale dispun momentan de un cadru legislativ limitat pentru a determina proprietarii acestor imobile să le întrețină, reintroducerea impozitării suplimentare în noul Cod Fiscal ar fi o pârghie fiscală pentru administraţiile locale, care nu este obligatorie şi care poate fi aplicată la nivel minim sau maxim, permiţând astfel gestionarea acestor probleme în funcţie de realităţile din fiecare localitate, a adăugat primarul Ilie Bolojan.
O a două propunere inițiată de către AMR legat de noul Cod Fiscal prevede reintroducerea taxei hoteliere, cu stabilirea cuantumului ei de către consiliile locale în cadrul unui interval de 0,5 - 5% și aplicarea ei pentru fiecare noapte de cazare şi în cazul unităţilor de cazare din cadrul staţiunilor turistice.
Perceperea taxei hoteliere este o practică europeană, sub forma unei taxe locale. Ea este stabilită în limitele impuse de fiecare ţară sau de fiecare regiune. Se încasează de la fiecare turist de către unitățile de cazare şi apoi se virează la primăria din localitate. Valoarea taxei este stabilită diferit de la o ţară la alta. În unele ţări este o valoare fixă (situată între 0,4 și 4 euro pentru fiecare zi de cazare), stabilită în funcţie de condiţiile oferite de unitatea hotelieră, iar în altele este fixată ca un procent din valoarea facturii de cazare. În cele mai multe cazuri, se foloseşte pentru promovarea turistică a localităţii, prin asociaţiile de turism create de primărie cu principalele unităţi turistice din localitatea respectivă, în alte zone se mai alocă fonduri pentru promovarea turistică a regiunii, pentru întreţinerea monumentelor istorice şi a zonelor turistice, pentru subvenţionarea transportului local sau a curselor turistice şi pentru organizarea unor evenimente.
„Nu mi se pare normal să se anuleze o taxă locală fără consultarea noastră şi fără a se oferi vreun element financiar în compensaţie. Şi aşa ne plângem că România nu este promovată turistic în plan internaţional, că participarea noastră la târgurile de turism este redusă ca amploare. Dacă nu vom avea aceste resurse nu ne vom mai putea promova localităţile", a spus Ilie Bolojan.
„În Oradea, de exemplu, existenţa taxei hoteliere ar putea aduce un beneficiu de 250 de mii de euro/an, iar pentru localităţile mici cu profil turistic impactul eliminării taxei hoteliere va fi resimţit puternic, această taxă reprezentând o sursă pentru salubrizarea publică a staţiunii, iluminatul public, amenajarea spaţiilor publice etc.", a menţionat primarul Ilie Bolojan.
În Oradea a fost înfiinţată, alături de operatori economici din turism, Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi în regiune, având drept scop unic promovarea şi dezvoltarea turismului, prim editarea de materiale publicitare şi participarea la târgurile de turism. În cuantumul taxei hoteliere încasate la bugetul local, Primăria Oradea alocă asociaţiei o contribuţie financiară anuală pentru acţiuni şi activităţi de promovare turistică. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:09 Ora de vară a Europei de Est