Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Asociaţia Municipiilor din România cere reintroducerea în noul Cod Fiscal a impozitării suplimentare a imobilelor neîngrijite şi a taxei hoteliere

Primarul Ilie Bolojan, preşedintele executiv al AMR:

Asociaţia Municipiilor din România cere reintroducerea în noul Cod Fiscal a impozitării suplimentare a imobilelor neîngrijite şi a taxei hoteliere

În data de 14 august 2015, Asociația Municipiilor din România (AMR) a făcut o adresă către Ministerul Finanţelor Publice, prin care susţine reexaminarea noului Cod Fiscal şi propune câteva măsuri cu efecte benefice imediate pentru dezvoltarea localităţilor urbane.

Detalii legate de aceste modificări şi importanţa lor au fost prezentate ieri, 19 august 2015, de către primarul Ilie Bolojan, care este şi preşedintele executiv al AMR.
Primarul a menţionat că una dintre modificările propuse prevede reintroducerea impozitării suplimentare a imobilelor constând în clădiri şi terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanul localităţilor şi aplicarea acestei măsuri de la 1 ianuarie 2016.
Conform explicaţiilor date de către Ilie Bolojan, această măsură de impozitare suplimentară a imobilelor abandonate a mai fost propusă Guvernului şi acceptată de către acesta, dar în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaţilor această propunere a fost respinsă.
„Situaţia acestor imobile, pe lângă aspectul urbanistic dezolant pe care îl imprimă, afectează în mare măsură siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, deoarece vorbim despre terenuri insalubre sau clădiri (fostele platforme industriale, terenuri neîntreţinute etc.) în paragină, cu elemente constructive degradate", a explicat primarul Ilie Bolojan.
Având în vedere că autorităţile locale dispun momentan de un cadru legislativ limitat pentru a determina proprietarii acestor imobile să le întrețină, reintroducerea impozitării suplimentare în noul Cod Fiscal ar fi o pârghie fiscală pentru administraţiile locale, care nu este obligatorie şi care poate fi aplicată la nivel minim sau maxim, permiţând astfel gestionarea acestor probleme în funcţie de realităţile din fiecare localitate, a adăugat primarul Ilie Bolojan.
O a două propunere inițiată de către AMR legat de noul Cod Fiscal prevede reintroducerea taxei hoteliere, cu stabilirea cuantumului ei de către consiliile locale în cadrul unui interval de 0,5 - 5% și aplicarea ei pentru fiecare noapte de cazare şi în cazul unităţilor de cazare din cadrul staţiunilor turistice.
Perceperea taxei hoteliere este o practică europeană, sub forma unei taxe locale. Ea este stabilită în limitele impuse de fiecare ţară sau de fiecare regiune. Se încasează de la fiecare turist de către unitățile de cazare şi apoi se virează la primăria din localitate. Valoarea taxei este stabilită diferit de la o ţară la alta. În unele ţări este o valoare fixă (situată între 0,4 și 4 euro pentru fiecare zi de cazare), stabilită în funcţie de condiţiile oferite de unitatea hotelieră, iar în altele este fixată ca un procent din valoarea facturii de cazare. În cele mai multe cazuri, se foloseşte pentru promovarea turistică a localităţii, prin asociaţiile de turism create de primărie cu principalele unităţi turistice din localitatea respectivă, în alte zone se mai alocă fonduri pentru promovarea turistică a regiunii, pentru întreţinerea monumentelor istorice şi a zonelor turistice, pentru subvenţionarea transportului local sau a curselor turistice şi pentru organizarea unor evenimente.
„Nu mi se pare normal să se anuleze o taxă locală fără consultarea noastră şi fără a se oferi vreun element financiar în compensaţie. Şi aşa ne plângem că România nu este promovată turistic în plan internaţional, că participarea noastră la târgurile de turism este redusă ca amploare. Dacă nu vom avea aceste resurse nu ne vom mai putea promova localităţile", a spus Ilie Bolojan.
„În Oradea, de exemplu, existenţa taxei hoteliere ar putea aduce un beneficiu de 250 de mii de euro/an, iar pentru localităţile mici cu profil turistic impactul eliminării taxei hoteliere va fi resimţit puternic, această taxă reprezentând o sursă pentru salubrizarea publică a staţiunii, iluminatul public, amenajarea spaţiilor publice etc.", a menţionat primarul Ilie Bolojan.
În Oradea a fost înfiinţată, alături de operatori economici din turism, Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi în regiune, având drept scop unic promovarea şi dezvoltarea turismului, prim editarea de materiale publicitare şi participarea la târgurile de turism. În cuantumul taxei hoteliere încasate la bugetul local, Primăria Oradea alocă asociaţiei o contribuţie financiară anuală pentru acţiuni şi activităţi de promovare turistică. (B.P.)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:48:40 Ora standard a Europei de Est