Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferinţa Internaţională „Descoperă-te pe tine!" – ediţia a III-a

Sub cupola Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Şincai”

Conferinţa Internaţională „Descoperă-te pe tine!" – ediţia a III-a

Între 1 şi 3 august 2015, Oradea a fost gazdă a Conferinţei Internaţionale „Descoperă-te pe tine!"

Proiectul Descopera-te pe tine! Este la a treia ediţie  şi a pornit în 2013 la iniţiativa preşedintelui de atunci a Uniunii Femeilor, doamna ing. Mioriţa Săteanu. 
Anul acesta, conferinţa s-a desfăşurat sub cupola Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Şincai", dar tot în coordonarea neobositei doamne Mioriţa Săteanu.
Oaspeţi din afara ţării au fost Silvia Luca,  Clubul de seniori „DOINA" Stockholm şi Agneta Ottander, reprezentant IFS, venite din Suedia pentru acest eveniment. Din Bucureşti, ne-a onorat cu prezenţa doamna Liliala Pagu, preşedinte al  Uniunii Femeilor din România.
Pe parcursul  a trei zile, reprezentanţi importanţi ai educaţiei, culturii şi administraţiei orădene s-au exprimat cu privire la rolul educatiei  tinerilor în alegerea carierei profesionale. S-a vorbit despre proiecte derulate in ultimii ani, despre tendinţele legislative, despre oportunităţile date de finanţările europene, despre cererea reală  de formare profesională. 
Pentru musafirii din străinătate a fost prezentat Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" cu toată baza tehnică şi cu oferta şcolară generoasă, bazată din ce în ce mai mult pe cererea pieţei de muncă. Dl profesor Vasile Marcu a subliniat că în România se exagerează cu educaţia neglijându-se instrucţia. Avem nevoie de orientare şcolară reală, de profesori care să identifice şi să scoată valoarea umană din elevii pe care îi au în clasă.
Profesorii prezenţi au recunoscut că se confruntă cu prejudecăţile şi lipsa de informare a părinţilor care insistă pentru o pregătire teoretică de spaima unei munci calificate pe care o etichetează indezirabilă, ignorând evoluţia tehnologiei şi aprecierea de care se bucură un bun meseriaş.
Despre educaţie şi carieră au vorbit - deputatul PNL Florica Cherecheş, Zoia Bitea, director al D.S.P. Bihor, Marrosi Anna - cercetător internaţional în domeniul apărării, protejării şi păstrării mediului natural înconjurător,  dr. Livia Ghiurcuţa, profesor la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", crtiticul de artă, prof. univ. dr. Ramona Novicov, Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Biro Ildiko, director adjunct al Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna", prof. Ligia Antonia Mirişan, director al  Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", prof. univ. dr. Agneta Marcu, decan al Facultăţii de Muzică, ing. Corcheş Dorin, din partea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Judeţului Bihor, Ioana Mihuţ, reprezentant al mediului de afaceri, S.C. Auto Bara,  Ioana Indrieş, comisar-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor,  Murg Manuela, director executiv al Asociaţiei Hospice „Emanuel", consilier juridic Kiss Judit, preşedinte al Sindicatului „Forum" al Consiliului Judeţean Bihor,  Asociaţia Down Oradea, Lakatos Gyongyi, psihopedagog şi Georgies Annamaria, coordonator asistent Departamentul de Tineret al Uniunii Femeilor Bihor.
Pe parcursul celor trei zile, psiholog dr. Alin Creţu a ilustrat prin psihodramă aspecte diferite ale educaţiei.
Zilele de conferinţă au mai cuprins evenimente culturale şi artistice: lansare de carte, autor Maria Vancea, vernisaj expoziţie, autor Eugenia Drăgoi şi spectacol artistic la fosta Casă de Cultură  a Municipiului, devenită sala „Florica Ungur".
Delia Pantea
Foto: Paul Zoţ
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Conferinţa Internaţională „Descoperă-te pe tine!" – ediţia a III-a.  

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 13:54:29 Ora standard a Europei de Est