Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferinţa Internaţională „Descoperă-te pe tine!" – ediţia a III-a

Sub cupola Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Şincai”

Conferinţa Internaţională „Descoperă-te pe tine!" – ediţia a III-a

Între 1 şi 3 august 2015, Oradea a fost gazdă a Conferinţei Internaţionale „Descoperă-te pe tine!"

Proiectul Descopera-te pe tine! Este la a treia ediţie  şi a pornit în 2013 la iniţiativa preşedintelui de atunci a Uniunii Femeilor, doamna ing. Mioriţa Săteanu. 
Anul acesta, conferinţa s-a desfăşurat sub cupola Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca „Gheorghe Şincai", dar tot în coordonarea neobositei doamne Mioriţa Săteanu.
Oaspeţi din afara ţării au fost Silvia Luca,  Clubul de seniori „DOINA" Stockholm şi Agneta Ottander, reprezentant IFS, venite din Suedia pentru acest eveniment. Din Bucureşti, ne-a onorat cu prezenţa doamna Liliala Pagu, preşedinte al  Uniunii Femeilor din România.
Pe parcursul  a trei zile, reprezentanţi importanţi ai educaţiei, culturii şi administraţiei orădene s-au exprimat cu privire la rolul educatiei  tinerilor în alegerea carierei profesionale. S-a vorbit despre proiecte derulate in ultimii ani, despre tendinţele legislative, despre oportunităţile date de finanţările europene, despre cererea reală  de formare profesională. 
Pentru musafirii din străinătate a fost prezentat Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" cu toată baza tehnică şi cu oferta şcolară generoasă, bazată din ce în ce mai mult pe cererea pieţei de muncă. Dl profesor Vasile Marcu a subliniat că în România se exagerează cu educaţia neglijându-se instrucţia. Avem nevoie de orientare şcolară reală, de profesori care să identifice şi să scoată valoarea umană din elevii pe care îi au în clasă.
Profesorii prezenţi au recunoscut că se confruntă cu prejudecăţile şi lipsa de informare a părinţilor care insistă pentru o pregătire teoretică de spaima unei munci calificate pe care o etichetează indezirabilă, ignorând evoluţia tehnologiei şi aprecierea de care se bucură un bun meseriaş.
Despre educaţie şi carieră au vorbit - deputatul PNL Florica Cherecheş, Zoia Bitea, director al D.S.P. Bihor, Marrosi Anna - cercetător internaţional în domeniul apărării, protejării şi păstrării mediului natural înconjurător,  dr. Livia Ghiurcuţa, profesor la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", crtiticul de artă, prof. univ. dr. Ramona Novicov, Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor, Biro Ildiko, director adjunct al Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna", prof. Ligia Antonia Mirişan, director al  Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai", prof. univ. dr. Agneta Marcu, decan al Facultăţii de Muzică, ing. Corcheş Dorin, din partea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Judeţului Bihor, Ioana Mihuţ, reprezentant al mediului de afaceri, S.C. Auto Bara,  Ioana Indrieş, comisar-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor,  Murg Manuela, director executiv al Asociaţiei Hospice „Emanuel", consilier juridic Kiss Judit, preşedinte al Sindicatului „Forum" al Consiliului Judeţean Bihor,  Asociaţia Down Oradea, Lakatos Gyongyi, psihopedagog şi Georgies Annamaria, coordonator asistent Departamentul de Tineret al Uniunii Femeilor Bihor.
Pe parcursul celor trei zile, psiholog dr. Alin Creţu a ilustrat prin psihodramă aspecte diferite ale educaţiei.
Zilele de conferinţă au mai cuprins evenimente culturale şi artistice: lansare de carte, autor Maria Vancea, vernisaj expoziţie, autor Eugenia Drăgoi şi spectacol artistic la fosta Casă de Cultură  a Municipiului, devenită sala „Florica Ungur".
Delia Pantea
Foto: Paul Zoţ
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Conferinţa Internaţională „Descoperă-te pe tine!" – ediţia a III-a.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:24 Ora de vară a Europei de Est