Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zile de sărbătoare la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului”

Eveniment consemnat pe site-ul Episcopiei Greco-Catolice Oradea

Zile de sărbătoare la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului”

Iubirea este un sentiment sublim ce desăvârşeşte natura fiinţei noastre, este cea mai înălţătoare trăire de care suntem capabili şi totodată, este trăirea care ne apropie cel mai mult de perfecţiunea Tatălui Nostru Ceresc.

Acest sentiment poate cunoaşte multe aspecte în viaţa fiecăruia, dar inexplicabilă şi în acelaşi timp uimitoare şi minunată este iubirea pe care copilul o simte, din prima clipă, pentru mama sa. Nu trebuie cuvinte, nu trebuie nimic în plus ... trebuie doar sinceritate. Acest sentiment e dincolo de cuvinte! Şi cât de frumos e zâmbetul unui copil ce aleargă cu braţele deschise spre mama sa! Ori, cât de multă speranţă putem găsi în ochii plânşi ai acelui copil care îşi priveşte mama în momentele grele, aşteptând mângâierea sa!
Astfel am privit şi noi spre Sfânta Fecioară, punându-ne în faţa Sa, rugăciunile. Mulţumiri, cereri, bucurii, necazuri şi multă iubire, toate strânse în suflete de copii şi oferite Mariei, Mama noastră, a tuturor!
Obişnuitul pelerinaj al Mănăstirii Franciscane Maica Domnului Oradea, a început şi de această dată, în după-amiaza zilei de 14 august, cu Sfânta Liturghie, urmată de procesiunea prin oraş, cu Statuia Sfintei Fecioare de la Fatima. Ne-am bucurat de prezenţa în mijlocul nostru a celor doi episcopi, Preasfinţia Sa, Virgil Bercea şi Preasfinţia Sa, László Böcskei, alături de un numeros sobor de preoţi, în frunte cu Părintele paroh Mihai Vătămănelu, care au mijlocit pentru noi prin harurile lor.
Împreună, sute de credincioşi greco-catolici şi romano-catolici, ne-am îndreptat spre Bazilica Romano-Catolică, unde am trăit un moment solemn de rugăciune. Frânturi din puritatea copilăriei presărate în sufletele tuturor, s-au transformat în rugăciune sinceră şi în voci ce cântau întru Slava Fecioarei. Întorcându-ne la Mănăstirea Franciscană, programul pelerinajului a continuat cu Calea Crucii şi Sfânta Liturghie de la ora 22.00, urmată de o oră de Adoraţie Euharistică. Sfântul Sacrament a rămas expus, iar diferite grupuri din parohie au petrecut noaptea în prezenţa lui Cristos, rugându-se Acatistul Maicii Domnului şi toate cele patru mistere ale Sfântului Rozar.
La Liturghia Arhierească din data de 15 august, alături de noi a fost şi Părintele vicar Antoniu Chifor. Liturghia ce a încheiat întregul pelerinaj, ne-a făcut pe toţi părtaşi la un moment cu adevărat special. Fecioara Maria este cea în faţa căreia, fiecare dintre noi e copil. Ea ne oferă în fiecare clipă un dar imens: iubirea unei Mame şi şansa de a trăi sincer, puri, precum copiii. Şi, de parcă toate acestea nu ar fi de ajuns, Ea ni se oferă pe sine, ca exemplu de ascultare: "Fie mie după cuvântul Tău!" ... Aşa a zis Maria, primindu-L în pântece pe Mântuitor şi aşa suntem chemaţi să ne rugăm fiecare dintre noi.
La acest timp sfânt de sărbătoare, urmând exemplul Fecioarei, diaconul Vasile Traian Dobrată a răspuns chemării sale la preoţie. Astfel, am luat cu toţii parte la bucuria nemărginită a unui fiu, a unui soţ, a unui tată, iar de astăzi, a Părintelui Dobrată, dar poate cel mai important, am fost martori la răspunsul afirmativ al unui om care a înţeles chemarea lui Dumnezeu Tatăl. Bucuria aceasta a prins contur atunci când credincioşi, corişti şi preoţi, şi-au unit glasurile cântând: "Vrednic este!"
Am trăit momente unice, pline de har, greu de cuprins în cuvinte, dar atât de lesne de pătruns cu spiritul. A fost o sărbătoare sublimă! Speranţa, puritatea şi iubirea au pătruns în cele mai întunecate unghere ale sufletelor noastre, aducând lumină!
Îndreptându-ne mereu privirea spre Sfânta Fecioară, o rugăm să ne ajute să păstrăm această lumină în suflete. Îi mulţumim pentru iubirea de mamă cu care ne ocroteşte şi o preamărim spunându-I, asemenea Preasfinţitului Virgil Bercea, care şi-a încheiat minunata predică, citând din poezia „Odă" a Părintelui Ion Gârleanu, primul franciscan conventual din Oradea.
         
"Fecioară, stea între fecioare,
Regină soare-ntre regine,
Marie, timpul, veşnicia
De preamărirea ta sunt pline.
Puterea ta nemărginită
Şi slava ta nemăsurată,
Stăpână milostivă, lumea
N-o va-nţelege niciodată.
         
Oricât parfum ar strânge crinul
În salba dalbelor petale,
Oricât argint ar cerne luna
În culmea strălucirii sale;
Oricât noian de raze lucii
Ar aduna-nfocatul soare,
Nu vor putea să stea alături
Cu-a sufletului tău candoare.
         
................................................
Făptură suverană în slavă,
Ca tine altă mândră nu e,
Prerogativa ta augustă
La Dumnezeu în cer te suie.
O mamă, El atotputernic,
Mai mare a crea nu poate,
Sub sceptrul tău se pleacă omul
Şi cetele de îngeri toate.
         
Dumnezeiască mamă-n lume
Şi în veşnicie tu eşti mamă
Hristos din tronul său şi astăzi
Cu acelaşi nume drag te cheamă.
Şi Te-a încredinţat Crăiasă
- Mister de îndurare nouă -
Cereştile comori de haruri
Să ni-le'mparţi ca mamă nouă.
         
Iar tu ce porunceşti şi-n rugă,
Tu vistiernică stăpână,
Spre noi tu pururea deschisă
Şi inima şi blânda-ti mână.
Şi mila o cobori în valuri
De duioşii nemărginite
Chiar şi în minţile rebele
Şi-n inimile pustiite.
         
Spre tine deci privim ca fiii
Ce n-au în lume mângâiere,
Ni-i arsă inima de lacrămi
Şi-n chinuri viaţa noastră piere.
Dar prea eşti mare; prea eşti bună;
Ca la eterna sărbătoare,
Să nu ne-aduni cu dor de mamă,
Dumnezeiască Născătoare!"
Carina Marin
 Un articol despre evenimentul Sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, hramul Manastirii franciscane din Oradea.
Eugen Ivut   
Biroul de presă  
Episcopia Romana Unita cu Roma, 
Greco - Catolica  
Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto:
Zile de sărbătoare la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:04 Ora de vară a Europei de Est