Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

PadişFest (21-23 august)

Un eveniment-campanie, printre cele mai mari mişcări ale societăţii civile bihorene

PadişFest (21-23 august)

Prin PadişFest, Campania Padiş devine una dintre cele mai mari mişcări ale societăţii civile bihorene de până acum, atrăgând sprijinul a 20 de ONG-uri şi peste 450 de suporteri pe Facebook - o campanie pentru turismul responsabil şi pentru păstrarea bogățiilor naturale din arealul Padiş din Parcul Natural Apuseni.

PadişFest (21-23 august) e, aşadar, un eveniment-campanie la prima ediţie, eveniment organizat de Asociaţia Compas, un ONG care are ca scop mobilizarea societăţii civile orădene. PadişFest este organizat în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Apuseni şi a atras următorii colaboratori: Ecotop Oradea, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius Oradea, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni", Clubul de Speologie Cristal Oradea, Clubul de Speologie Speodava Ştei, Clubul de Ecologie şi Turism Montan Albamont, Clubul Ecologic Transilvania Cluj-Napoca, Proiectul Connect Carpathians - Fauna and Flora International, Asociaţia Geografică ,,Simion Mehedinţi" Oradea, Asociaţia ,,Gheorghe Şincai" a studenţilor în Istorie, Asociaţia Studenţilor Farmacişti Oradea, Asociaţia Life Learning Communities Oradea, Asociaţia Experiment Teatru Clandestin Oradea, Asociaţia Fermierilor din Depresiunea Beiuşului, Asociaţia Crescătorilor de Animale Pietroasa, Crucea Roşie România, Rotaract, Federaţia Patronilor Bihor.
Ce propun ONG-urile pentru Padiş? Una dintre propunerile înaintate de ONG-ul colaborator Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) descrie un potenţial scenariu de dezvoltare pentru Padiş care ar reduce din impactul asupra mediului. Propunerea include dezvoltarea de servicii de cazare în zona Boga şi Vârtop, şi Valea Arieşului, acolo unde există soluţii pentru apă şi canalizare, în timp ce în Padiş apa şi canalizarea sunt o problemă. Din aceste zone în care ar fi concentrată cazarea s-ar realiza transportul către platoul carstic Padiş. Pe cât posibil s-ar limita accesul cu maşina proprie, fiind dezvoltat un sistem de transport în comun. În ceea ce priveşte camparea, aceasta s-ar realiza în continuare la Glăvoi, însă găsindu-se o soluţie pentru toalete şi pentru reducerea accesului auto.
La PadişFest propuneri de acest fel vor fi discutate, invitându-se atât publicul cât şi restul ONG-urilor şi instituțiile publice inclusiv primăriile locale cât şi consiliile județene Bihor, Alba şi Cluj să se implice cu propuneri proprii. În cadrul festivalului vor avea loc două dezbateri, vineri, ora 16.30 pe tema turismului responsabil în zonă, în general, şi sâmbătă, ora 16.00 pe tema campării şi cazării în Padiş. Membrii publicului sunt invitaţi la dezbateri, iar în restul weekendului sunt invitaţi la diverse alte activităţi care să aducă laolaltă cât mai mulţi dintre iubitorii Padişului şi să creeze o atmosferă de comunitate, aşa cum îndeamnă şi tulnicul din logo-ul PadişFest (ursul cu tulnic), tulnicul fiind un instrument de chemare la adunare folosit tradiţional în Ţara Moţilor, inclusiv în acea zonă a Parcului Natural Apuseni.
Activităţile sunt menite să exemplifice turismul responsabil care s-ar putea dezvolta în zonă: tiroliană, escaladă, rapel la Poiana Ponor şi ture ghidate în peştera Cetăţile Ponorului, în parteneriat cu Clubul Speo Cristal şi Speodava. Acestea se vor desfăşura între orele 12.00 şi 17.00 sâmbătă, 22 august.
În serile de vineri şi sâmbătă, de la ora 20.00, publicul va avea ocazia să se relaxeze pe fondul muzical unplugged creat de artiştii care sprijină PadişFest, toate trupele contribuind pro-bono la eveniment. O parte din trupe vor cânta rock: N.O.R. din Oradea, Sonatic şi Poşta Mare din Timişoara şi Bucium din Bucureşti vor pregăti repertorii speciale unplugged pentru eveniment. Alţii dintre artişti, ca de exemplu Boemis din Cluj, vor pregăti repertorii de folk, inspirate din cântecele din jurul focului specifice turismului montan. Nivelul de sunet al muzicii va fi agreat cu Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni pentru a nu fi în detrimentul conservării în zonă.
O altă componentă importantă a PadişFest-ului va fi târgul de produse şi obiecte tradiţionale, de la ţesături şi lemnărie făurită în comunităţile din Parcul Natural Apuseni până la produse alimentare din zonă. Publicul va avea ocazia să deguste produse culinare preparate la faţa locului, de la ceaun şi virşli până la viţel la proţap. Acestea vor fi pregătite de către Asociaţia Fermierilor din Depresiunea Beiuşului şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Pietroasa, iar băutura va fi oferită de Eight Gamebar and Lounge.
PadişFest e organizat ca parte a proiectului „Zilele Parcului Natural Apuseni", finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spaţii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 26.110 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.850 lei, iar cea a Asociaţiei Compas este de 6.260. PadişFest a atras şi sponsori. Astfel, Whirlpool a venit în sprijinul PadişFest pentru a încuraja turismul responsabil care face posibilă păstrarea unor obiecte precum vâltorile de lemn (whirlpools, eng.). Dorbob va oferi sandwich-uri voluntarilor. Express People şi Centrul Procardia au sprijinit financiar evenimentul, iar blogul de resurse umane Resurse Mioritice a venit în ajutor văzând PadişFest-ul ca o bună ocazie de a explora specificul voluntariatului în România. Şi alţii au sărit în ajutor: DAVA Solutions cu sprijinul informatic în servicii cloud, Afla Mobility cu obiective fish-eye pentru fotografii la faţa locului, iar Drone Technologies cu drone pentru a filma evenimentul.
Organizatorii invită publicul să participe la PadişFest în primul rând ca la o mişcare a societăţii civile pentru cauza turismului responsabil în Padiş, dar, totodată, şi ca la un context de relaxare în natură şi aducere laolaltă a cât mai multor iubitori de Padiş care la faţa locului se vor putea întâlni să plănuiască şi alte acţiuni de sprijin al Padişului. (Roland Olah)

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:04 Ora standard a Europei de Est