Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

PadişFest (21-23 august)

Un eveniment-campanie, printre cele mai mari mişcări ale societăţii civile bihorene

PadişFest (21-23 august)

Prin PadişFest, Campania Padiş devine una dintre cele mai mari mişcări ale societăţii civile bihorene de până acum, atrăgând sprijinul a 20 de ONG-uri şi peste 450 de suporteri pe Facebook - o campanie pentru turismul responsabil şi pentru păstrarea bogățiilor naturale din arealul Padiş din Parcul Natural Apuseni.

PadişFest (21-23 august) e, aşadar, un eveniment-campanie la prima ediţie, eveniment organizat de Asociaţia Compas, un ONG care are ca scop mobilizarea societăţii civile orădene. PadişFest este organizat în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Apuseni şi a atras următorii colaboratori: Ecotop Oradea, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius Oradea, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni", Clubul de Speologie Cristal Oradea, Clubul de Speologie Speodava Ştei, Clubul de Ecologie şi Turism Montan Albamont, Clubul Ecologic Transilvania Cluj-Napoca, Proiectul Connect Carpathians - Fauna and Flora International, Asociaţia Geografică ,,Simion Mehedinţi" Oradea, Asociaţia ,,Gheorghe Şincai" a studenţilor în Istorie, Asociaţia Studenţilor Farmacişti Oradea, Asociaţia Life Learning Communities Oradea, Asociaţia Experiment Teatru Clandestin Oradea, Asociaţia Fermierilor din Depresiunea Beiuşului, Asociaţia Crescătorilor de Animale Pietroasa, Crucea Roşie România, Rotaract, Federaţia Patronilor Bihor.
Ce propun ONG-urile pentru Padiş? Una dintre propunerile înaintate de ONG-ul colaborator Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) descrie un potenţial scenariu de dezvoltare pentru Padiş care ar reduce din impactul asupra mediului. Propunerea include dezvoltarea de servicii de cazare în zona Boga şi Vârtop, şi Valea Arieşului, acolo unde există soluţii pentru apă şi canalizare, în timp ce în Padiş apa şi canalizarea sunt o problemă. Din aceste zone în care ar fi concentrată cazarea s-ar realiza transportul către platoul carstic Padiş. Pe cât posibil s-ar limita accesul cu maşina proprie, fiind dezvoltat un sistem de transport în comun. În ceea ce priveşte camparea, aceasta s-ar realiza în continuare la Glăvoi, însă găsindu-se o soluţie pentru toalete şi pentru reducerea accesului auto.
La PadişFest propuneri de acest fel vor fi discutate, invitându-se atât publicul cât şi restul ONG-urilor şi instituțiile publice inclusiv primăriile locale cât şi consiliile județene Bihor, Alba şi Cluj să se implice cu propuneri proprii. În cadrul festivalului vor avea loc două dezbateri, vineri, ora 16.30 pe tema turismului responsabil în zonă, în general, şi sâmbătă, ora 16.00 pe tema campării şi cazării în Padiş. Membrii publicului sunt invitaţi la dezbateri, iar în restul weekendului sunt invitaţi la diverse alte activităţi care să aducă laolaltă cât mai mulţi dintre iubitorii Padişului şi să creeze o atmosferă de comunitate, aşa cum îndeamnă şi tulnicul din logo-ul PadişFest (ursul cu tulnic), tulnicul fiind un instrument de chemare la adunare folosit tradiţional în Ţara Moţilor, inclusiv în acea zonă a Parcului Natural Apuseni.
Activităţile sunt menite să exemplifice turismul responsabil care s-ar putea dezvolta în zonă: tiroliană, escaladă, rapel la Poiana Ponor şi ture ghidate în peştera Cetăţile Ponorului, în parteneriat cu Clubul Speo Cristal şi Speodava. Acestea se vor desfăşura între orele 12.00 şi 17.00 sâmbătă, 22 august.
În serile de vineri şi sâmbătă, de la ora 20.00, publicul va avea ocazia să se relaxeze pe fondul muzical unplugged creat de artiştii care sprijină PadişFest, toate trupele contribuind pro-bono la eveniment. O parte din trupe vor cânta rock: N.O.R. din Oradea, Sonatic şi Poşta Mare din Timişoara şi Bucium din Bucureşti vor pregăti repertorii speciale unplugged pentru eveniment. Alţii dintre artişti, ca de exemplu Boemis din Cluj, vor pregăti repertorii de folk, inspirate din cântecele din jurul focului specifice turismului montan. Nivelul de sunet al muzicii va fi agreat cu Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni pentru a nu fi în detrimentul conservării în zonă.
O altă componentă importantă a PadişFest-ului va fi târgul de produse şi obiecte tradiţionale, de la ţesături şi lemnărie făurită în comunităţile din Parcul Natural Apuseni până la produse alimentare din zonă. Publicul va avea ocazia să deguste produse culinare preparate la faţa locului, de la ceaun şi virşli până la viţel la proţap. Acestea vor fi pregătite de către Asociaţia Fermierilor din Depresiunea Beiuşului şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Pietroasa, iar băutura va fi oferită de Eight Gamebar and Lounge.
PadişFest e organizat ca parte a proiectului „Zilele Parcului Natural Apuseni", finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România prin Programul Spaţii Verzi, componenta Arii Naturale Protejate şi are o valoare totală de 26.110 lei. Contribuţia finanţatorului este în valoare de 19.850 lei, iar cea a Asociaţiei Compas este de 6.260. PadişFest a atras şi sponsori. Astfel, Whirlpool a venit în sprijinul PadişFest pentru a încuraja turismul responsabil care face posibilă păstrarea unor obiecte precum vâltorile de lemn (whirlpools, eng.). Dorbob va oferi sandwich-uri voluntarilor. Express People şi Centrul Procardia au sprijinit financiar evenimentul, iar blogul de resurse umane Resurse Mioritice a venit în ajutor văzând PadişFest-ul ca o bună ocazie de a explora specificul voluntariatului în România. Şi alţii au sărit în ajutor: DAVA Solutions cu sprijinul informatic în servicii cloud, Afla Mobility cu obiective fish-eye pentru fotografii la faţa locului, iar Drone Technologies cu drone pentru a filma evenimentul.
Organizatorii invită publicul să participe la PadişFest în primul rând ca la o mişcare a societăţii civile pentru cauza turismului responsabil în Padiş, dar, totodată, şi ca la un context de relaxare în natură şi aducere laolaltă a cât mai multor iubitori de Padiş care la faţa locului se vor putea întâlni să plănuiască şi alte acţiuni de sprijin al Padişului. (Roland Olah)

 

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 10:19:46 Ora de vară a Europei de Est