Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Votezi muzica bună și dai o semnătură pentru natură

La Stufstock TM 6,

Votezi muzica bună și dai o semnătură pentru natură

StufstockTM6 înseamnă muzică, diversitate și o cauză bună.
În cele trei zile ale StufstockTM 6, vor concerta 11 trupe din străinătate și 15 din România pe scenele din Vama Veche, de la Marina Park și Spice Club.
Capetele de afiș ale acestei ediții sunt celebrii metalo-violonceliști de la Apocalyptica (14 august), dEus (15 august), cu noul lor album Vantage Point, lansat în Europa, în aprile 2008, și violonistul Jean-Luc Ponty (16 august), cel care a cântat alături de Frank Zappa, într-un proiect fusion jazz-rock.

Început acum 6 ani ca un concert de protest, StufstockTM 6 a ajuns la maturitatea de a se pune la dispoziția campaniilor de mediu nu numai pentru Vama Veche, ci și pentru alte zone ale țării aflate în suferință.
Anul acesta, împreună cu Petrom, unul dintre susținătorii StufstockTM, demarăm proiectul „Constituția zonelor protejate". Scopul proiectului este de a crea „Constituția zonelor protejate", un decalog pentru zonele naturale protejate din România și un set de informații și recomandări pentru un management sănătos al acestor spații. Documentul va fi redactat în colaborare cu mai multe organizații neguvernamentale de mediu care se ocupă de rezervațiile și parcurile naturale din țara noastră și va fi înaintat Ministerului Mediului spre adoptare. La StufstockTM6, vom informa publicul cu privire la problemele parcurilor naționale, ale rezervațiilor naturale de orice fel și la soluțiile pentru protejarea lor. În același timp, vom strânge semnături de susținere pentru textul „Constituției zonelor protejate".
De asemenea, în cadrul proiectului susținut de Petrom, la StufstockTM6 vor fi prezente organizațiile neguvernamentale care derulează proiecte de mediu și care vor informa publicul despre programele lor și zonele de care se ocupă.
De asemenea, vom găzdui, la standurile din incinta evenimentului, alte organizații neguvernamentale care derulează proiecte de mediu, pentru a informa publicul StufstockTM6 despre programele acestora și despre diversele zone de care se ocupă.
Muzica de calitate și diversitate culturală 
 Invitații din străinătate care vor urca pe scena mare a StufstockTM6 vin din zone geografice și muzicale din cele mai diverse: Air Traffic din indie rock și Marea Britanie, Konq istador din rock și Australia, Gradwohl din Austria și jazz-rock, Kora Jazz Trio, din continentul care a generat jazz-ul, Africa. Despre Kultur Shock se poate spune sigur că vin numai din punk și muzica romani, pentru că cei șase membri ai trupei acoperă trei continente. Nguyên Lê, cu rădăcini în Vietnam, vine din Franța și din jazz, pentru a-l celebra la Vama Veche pe Jimi Hendrix. Farfarello, pentru a doua oară la StufstockTM vine din Germania, având în compoziție doi membri ai trupei Phoenix și pe Nippy Noya,  un percuționist de primă clasă.
Din România, vor participa Harri Tavitian în seara de jazz, iar în primele două seri, pe lângă The Amsterdams și Byron, va intra o a treia trupă, ca urmare e unei selecții făcute de StufstockTM și Orange.
Tinere talente în competiție pentru StufstockTM6
Deși de dată recentă, a intrat în tradiția festivalului StufstockTM ca, în paralel cu desfășurarea de forțe de pe scena principală, să aibă loc un mini-festival al trupelor noi și foarte noi, tinere. Anul acesta, Spice Club va găzdui acest proiect, la  scena mică.
Echipa de organizare StufstockTM și Orange dau o șansă, la această ediție a festivalului, zecilor de formații, să își măsoare puterile și să își exerseze talentul în fața unui public dedicat. Din peste 70 de trupe care au trimis demo-uri, am selectat 18, cele mai reprezentative pentru stilurile alternative-indie, electro, trip-hop, new-prog și grunge.
Începând de la 1 iulie, în fiecare marți și miercuri, câte trei dintre cele 18 trupe vor susține un concert cu public, la Orange Concept Store, cu intrare liberă. Un juriu format din organizatorii StufstockTM și echipa Orange Concept Store va nota fiecare prestație. Câte o piesă din concertul fiecărei trupe va fi postată pe internet. Doritorii vor putea să voteze trupele preferate accesând site-urile www.stufstock.com sau www.orangeconcept.ro. Câștigătoarea votului publicului va urca pe scena de la Spice. Celelalte nouă locuri vor fi desemnate de juriu, luand în calcul și popularitatea confirmată prin vot, pe cele două site-uri, și vor cânta în cele trei după-amiezi de StufstockTM6, la terasa Spice Club din Vamă.
Bilete și abonamente
Bilete și abonamente pot fi procurate prin www.bilet.ro, www.eventim.ro și www.ticketpoint.ro, precum și de la punctele de vânzare ale acestora: rețelele de magazine Carrefour Voiaj, Diverta, Flamingo, Flanco, Germanos. În București, biletele pot fi cumpărate și de la Green Hours, Flamingo Unirii, Flanco Dorobanți, magazinul Muzica, Sala Palatului, Music Shop Batistei și Victoriei. (Teo ZABAVA)
Foto: Mircea Oculeanu și Cătălin Grădinariu

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:11:26 Ora standard a Europei de Est