Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Didact – Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”

Vineri, la Universitatea din Oradea, a fost lansat proiectul

„Didact – Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”

„Prin acest proiect POSDRU, majoritatea banilor merg către studenţi, dar şi către cadrele didactice care ne primesc în practică", a subliniat managerul de proiect, conf. univ. dr. Karla Peter.

Vineri, 31 iulie 2015, managerul de proiect, conf. univ. dr. Karla Peter şi directorul de comunicare, lect. univ. dr. Dan Pătroc, au organizat o conferinţă publică de lansare a proiectului „Didact - Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei".
„Proiectul Didact, singurul proiect câştigător al Universităţii din Oradea în această rundă,  este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2 („Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii"), Domeniul Major de Intervenţie 2.1 („Tranziţia de la şcoală la viaţa activă") în cadrul Cererii de Propuneri de Proiecte 189 („Stagii de practică pentru studenţi"). Valoarea totală a proiectului este de 832.446 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 815.797 de lei, iar perioada de implementare este de 6 luni (iulie-decembrie 2015). Partenerul în implementarea acestui proiect este Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor (reprezentat la conferinţă de d-na inspector şcolar general adjunct Codruţa Bogdan - n.n.)", a mai precizat managerul de proiect.
Proiectul urmăreşte facilitarea tranziţiei de la educaţie la viaţa activă pentru viitorii absolvenţi ai programelor de studii de licenţă din domeniul Ştiinţele Educaţiei, mai precis de la specializările Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi Psihopedagogie specială, organizate de Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane. În mod concret, finanţarea obţinută permite ca 180 de studenţi înmatriculaţi în cadrul acestor programe, viitorii educatori, învăţători sau profesori pentru învăţământul special, să îşi desfăşoare practica de specialitate în mai multe grădiniţe, şcoli sau centre şcolare de educaţie incluzivă din Oradea, sub îndrumarea directă a 30 de cadre didactice experimentate.
Demn de evidenţiat sunt rezultate aşteptate ale proiectului: cei 180 de studenţi vor beneficia de 84 de ore de practică pedagogică îmbunătăţită (de birou şi efectivă), de 5 şedinţe de consiliere în carieră de grup şi 2 cercuri de carieră; de 180 de caiete de practică şi de tot atâtea ghiduri de practică pentru cele trei niveluri la care se va desfăşura practica (învăţământ preşcolar, primar şi special), de 180 de broşuri de consiliere de carieră; de subvenţii în valoare de 500 de lei/student la finalizarea stagiului de practică; iar în cadrul concursului „Proiect de autoperfecţionare didactică", cele mai bune 10 proiecte vor fi premiate cu suma de 1.000 de lei.
Amintind faptul că Centrul de tehnologie didactică a mai achiziţionat un parc de 10 calculatoare, directorul de comunicare Dan Pătroc a repus pe tapet o dorinţă care s-ar putea realiza: „o grădiniţă a Universităţii, ca unitate de practică pentru viitorii profesori, dar şi un sprijin real pentru cadrele didactice universitare care au copii de vârstă preşcolară".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: „Didact – Practica pentru tranziţia de la educaţie la viaţa activă în domeniul Ştiinţelor Educaţiei”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:12 Ora de vară a Europei de Est