Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bacalaureatul în derivă!

Ca la noi ... la nimeni!

Bacalaureatul în derivă!

Din dorința de schimbare, de dragul schimbării, se întâmplă și în învățământ destule lucruri ciudate, a se înțelege făcute fără cap, pesemne de nespecialiști, implantați politic în sistem, care nu au prea multe în comun cu învățământul.

O dovadă grăitoare în acest sens sunt și subiectele de la proba orală la limba și literatura română, care, potrivit specialiștilor, profesorilor de română, ar trebui să se cheme, în cel mai fericit caz, o probă de comunicare (între un emițător și un receptor), pentru că, din cele o sută de subiecte, doar vreo șapte, spus cu indulcență, pot fi încadrate în ceea ce se cheamă probă la limba și literatura română, celelalte 93 de subiecte fiind complet nevinovate și străine de literatura română.
*“S-a ajuns la o cădere în derizoriu a acestui examen, la care nu se verifică ce s-a predat.”
*“Asistăm la o uniformizare nedreaptă, în care toată lumea ia numai 10 (zece), și pe bună dreptatea, pentru că ștacheta e la genunchiul broaștei.”
*“Pentru a lua bacalaureatul anul acesta,  nu trebuia neapărat să fi parcurs materia. Un copil cu o dotare medie, orientat, din clasa a VIII-a, poate obține liniștit nota 8 (opt), cu asemenea subiecte, adesea penibile, cu sarcini de lucru parcă vădit tangențiale cu textul dat.”
*“Ce știu, ce au aflat absolvenții noștri despre comunism? Mai nimic! Dar li se cere să arate efectele comunismului asupra liceelor din acea vreme, să “traducă” înțelesul principiului “Nimic pentru tine, totul pentru toți!”
Notele maxime sunt … la ordinea zilei!
Am trecut și noi, ieri (marți, 24 iunie 2008), să luăm pulsul în două centre de examen, găzduite de două școli reprezentative ale județului Bihor, la Colegiul Național “Mihai Eminescu” și Colegiul Economic “Partenie Cosma” din municipiul Oradea.
La Centrul de evaluare nr. 283 - de la C.N. “Mihai Eminescu” -, am stat de vorbă cu conf. univ. dr. ing. Mircea Curilă, președintele comisiei. Din cei 357 de elevi înscriși, 356 sunt absolvenți din 2008 și doar unul din 2006, care va da examen doar la limba și literatura română – scris. Din total, 51 provin de la Liceul Teologic Penticostal “Betel”, restul, de la colegiul gazdă. Pentru examinarea candidaților la probele orale, au fost constituite trei subcomisii cu câte doi profesori fiecare. Luni, în prima zi, fiecare subcomisie a examinat circa 70-75 de candidați, între orele 8.00 și 20.00, cu o pauză de masă (între orele 13.00 și 14.00), ceilalți fiind programați pentru ziua de marți. Trecând prin câteva săli, însoțiți de domnul președinte, am constatat o atmosferă propice, mult optimism pe coridoare, și bucurie în rândul celor care au trecut hopul. În grupul celor de la “Betel”, Paula Lucaci și “Cornel” erau în al nouălea cer, după cele două note maxime!
Aruncând ochii pe rezultatele afișate, dintr-un număr de 133 de candidați, 76 obținuseră, ieri, nota maximă.
La ora 11.22, la Colegiul Național “Mihai Eminescu” s-a întrerupt curentul electric; fapt inexplicabil și fără precedent, într-o zi de examen, pe care gazdele nu și l-au putut justifica.
Economiștii și artiștii
La Centrul de examen nr. 286, organizat la Colegiul Economic “Partenie Cosma” sunt înscriși pe liste 373 de candidați (88 de la Liceul de Artă și 285 de la colegiul gazdă).
În prima zi de examen, din 195 de candidați, 95 au luat note de 10 (zece).
Așa după cum aveam să aflăm de la președintele comisiei, conf. univ. dr. Florian Bodog, la nivelul fiecăreia din cele patru subcomisii existau două seturi de subiecte, un set pentru absolvenții învățământului curs de zi din acest an, și un alt set pentru absolvenții învățământului cu frecvență redusă, seral, și rută progresivă.
Pe un culoar, aveam să o întâlnim pe Miss boboc Economic ’2005 – Bogdana Flore (din XII A), care își aștepta prietenul să iasă din examen. Ea a luat 10, ieri. I-a căzut subiectul numărul 65.
1. La primul punct, a vorbit despre perspectiva (obiectivă și subiectivă) a autorului textului (Paul Cernat).
2. Stilul textului (publicistic) și tipul (descriptiv și argumentativ)
3. De comentat despre efectul comunismului asupra liceelor din acea perioadă și de explicat înțelesul principiului “Nimic pentru tine, totul pentru toți!”
Bogdana ne-a detaliat puțin cele trei puncte ale subiectului tocmai pentru a ne arăta câtă substanță de literatură română a cuprins subiectul care i-a venit (ca o mănușă) și pe care l-a tratat de nota 10. (Ov. Dan)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Bacalaureatul în derivă!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:14 Ora de vară a Europei de Est