Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiaţi pentru cunoaşterea drepturilor!

Concursul Naţional „Călătoria mea multiculturală”

Premiaţi pentru cunoaşterea drepturilor!

Drepturile minorităţilor a fost tematica Concursului Naţional intitulat „Călătoria mea multiculturală", născut în luna februarie 2014 ca proiect, cu ocazia serbării Zilei Limbii Materne.

Îndeosebi despre drepturile copiilor şi-au însuşit cunoştinţe acei 13 elevi care au demonstrat comportamente de toleranţă şi promovarea egalităţii la prima etapă, cea judeţeană, în faţa elevilor şcolii, apoi în cadrul etapei naţionale.
Etapa naţională s-a desfăşurat în 28-30 mai 2015 la Cluj-Napoca, etapă la care au participat 120 de elevi din 65 de şcoli din 16 judeţe, reprezentând 10 etnii diferite.
Şcoala Gimnazială „Szacsvay Imre" din Oradea a fost reprezentată de trei elevi: Fechete Tibor, Oltean Mark şi Farkas Kristóf. Ei ne-au reprezentat cu cinste în faţa publicului şi a membrilor comisiei centrale, alcătuite din întreaga conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, directorul Direcţiei Generale a Învăţământului pentru Limbile Minorităţilor, reprezentantul Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi reprezentantul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului Cluj-Napoca. 
Printre condiţiile pregătirii pentru acest concurs s-a numărat utilizarea metodelor nonformale, ca: arta povestirii (storytelling), technologia spaţiului deschis (open space) şi teatru forum. Aceste metode au asigurat munca în echipă, găsirea responsabilităţilor şi evidenţierea acestora în diverse situaţii, jocul activ de roluri, care dezvoltă personalitatea şi comunicarea eficientă.
Elevii şcolii noastre au realizat un rezumat al activităţilor sub forma unui afiş, au organizat jocuri interactive, iar spectacolul a fost colorat de sunetul viorii, de portul popular maghiar şi o expoziţie care simboliza specificul judeţului şi oraşului.
Prezentarea, care a durat 7 minute, a relatat sub formă de imagini, noţiuni, mesaje etice şi videoclipuri din activităţile creative şi informative desfăşurate în ultimele patru luni de pregătire.
Premierea echipajelor a fost urmată de seara interculturală, care a oferit prilejul cunoaşterii culturii, a obiceiurilor şi a religiei, precum şi relaţionarea cu reprezentanţii etniilor. Cu ocazia serii festive  muzica, dansul şi bucatele gustoase au bucurat participanţii, în timp ce ei se cunoşteau şi efectuau schimburi de experienţă.
Mulţumim pentru clipele bogate în informaţii şi experienţe coordonatoarei concursului, doamna Naghi Elisabeta Ana, inspectorului de specialitate al Direcţiei pentru Învăţământ în Limbile Minorităţilor.
Kincs Grete, profesor de biologie
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Premiaţi pentru cunoaşterea drepturilor!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:28 Ora de vară a Europei de Est