Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat stadiul lucrărilor la Piaţa „Unirii”

Reabilitarea se realizează prin finanţare europeană

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat stadiul lucrărilor la Piaţa „Unirii”

Viceprimarul Mircea Mălan a susţinut ieri, 23 iulie 2015, o conferinţă de presă în Piaţa „Unirii", în cadrul căreia a prezentat stadiul lucrărilor la acest obiectiv.

Reabilitarea acestei importante pieţe se realizează prin finanţare europeană, contribuţia municipiului Oradea fiind de doar 5% din valoarea cheltuielilor eligibile.
„Ceea ce ne-a interesat a fost să facem din Piaţa „Unirii" un loc mai bun pentru orădeni, să reuşim o corelare a spaţiului public cu viaţa urbană. Unul din obiectivele specifice a fost înlocuirea îmbrăcăminţii asfaltice iniţiale cu mai multe tipuri de piatră naturală: piatră cubică din porfir, plăci din porfir sau piatră transi. Piatra transi arată foarte bine ca nuanţă şi oferă un confort suplimentar faţă de nuanţele închise de asfalt. Acum, într-o zi caniculară, am putut compara temperatura pe care o generează un asfalt închis la culoare şi temperatura pe care o generează un pavaj din piatră naturală. Din calculele făcute privind valoarea temperaturii la o înălţime de 80 cm faţă de nivelul solului în data de 17 iulie, a rezultat că în Piaţa „Regina Maria" temperatura la 80 cm față de nivelul asfaltului era de 62 grade, iar în Piaţa „Unirii" tot la 80 de cm faţă de nivelul pavajului din porfir era de 54 grade, iar deasupra pavajului transi de 52 grade. Observăm aşadar că între asfalt şi piatra naturală din Piaţa „Unirii" este o diferenţă de 10-12 grade. Pentru cei care nu ştiu, porfirul e o rocă vulcanică foarte rezistentă, iar cei din zona Trentino se mândresc cu acestă rocă pentru că din aceasta s-au făcut sarcofagele faraonilor. Garanţia cerută de Primăria Oradea pentru execuţie, pentru montajul efectiv este una foarte mare, de 10 ani de zile. În ceea ce priveşte bordurile, rigolele şi soclul statuii, acestea sunt făcute din granit auriu", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
„Suprafaţa întregii pieţe este de 29.000 mp, din care 3.800 mp reprezintă suprafaţa verde, pe care se vor planta 137 de copaci şi arbuşti de talie nu foarte mare, dar foarte umbroşi, 4.700 mp va reprezenta zona carosabilă, iar restul va fi suprafaţă pietonală. Spaţiile verzi sunt astfel gândite încât să ofere o perspectivă neîngrădită asupra clădirilor. La finalul lunii august va începe şi montarea celor 4 fântâni compuse din 540 de elemente de piatră masivă", a completat viceprimarul Mălan.
Lucrările de reabilitare a Pieţei „Unirii" trebuie finalizate până în 31 decembrie 2015. În ceea ce priveşte partea de infrastructură a pieţei, lucrările sunt gata în proporţie de 70%, îmbrăcarea cu piatră în proporţie de 45%, iar în ceea ce priveşte suprafaţa restaurată a ansamblului Duiliu Zamfirescu, aceasta e finalizată în proporţie de 40%.
În faţa Primăriei Oradea vor fi două benzi de circulaţie, dar se va extinde şi spaţiul pietonal.
În ceea ce priveşte iluminarea Pieţei „Unirii", viceprimarul Mircea Mălan a spus că se vor folosi leduri în scopul reducerii poluării şi consumului de energie.
Totodată, urmează ca la finalul lucrărilor să fie montate 39 de bănci de odihnă şi coşuri de gunoi. Din puţul descoperit în Piaţa „Unirii" se va folosi apă pentru spălarea pieţei, iar în zona Bisericii cu Lună vor fi montate două cişmele. Capacele de la canalizare sunt deja personalizate cu stema stilizată a oraşului Oradea. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:24 Ora de vară a Europei de Est