Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mesajul Preafericii Sale Cardinal Lucian Mureşan adresat tinerilor catolici

Intâlnirea Naţională a Tinerilor Catolici de la Cluj-Napoca

Mesajul Preafericii Sale Cardinal Lucian Mureşan adresat tinerilor catolici

Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan le-a transmis tinerilor un mesaj din partea Sfântului Părinte Papa Francisc, prin Secretarul de Stat al Vaticanului, Eminenta Sa Cardinalul Pietro Parolin.

„Sfântul Părinte Papa Francisc îşi îndreaptă gândul său cordial şi afectuos, exprimând apropierea sa faţă de această iniţiativă şi-i invită pe dragii tineri să facă să transpară prietenia cu Isus prin atitudinea şi modul lor de a se comporta, să se gândească mereu că sunt mici mlădiţe ataşate viţei de vie care este Isus şi să simtă curgerea sevei vitale a Spiritului Sfânt şi să aducă roadă multă, să fie curajoşi, răbdători, smeriţi, capabili să împărtăşească dar şi să se diferenţieze, să se bucure cu cei care se bucură şi să plângă cu cei care plâng, să răspundă răului cu bine, şi aşa să fie vestitori credibili ai Evangheliei.
 „Sanctitatea Sa, cerând susţinerea prin rugăciune a ministerului său petrin, prin mijlocirea Fecioarei Maria, Mama Bisericii, împărtăşeşte din inimă Excelenţei Voastre, Excelenţelor lor prelaţilor prezenţi, preoţilor şi în special tuturor tinerilor participanţi binecuvântarea apostolică, cu bunăvoinţă transmiţând-o comunităţilor diecezane".
La deschiderea oficială au fost prezenţi: PS. Virgil Bercea care a transmis un mesaj din partea Conferinţei Episcopilor Catolici din România, pr. Iustin Tira, vicar al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, dl. Victor Opaschi, secretar de Stat pentru Culte, prof. dr. ing. Gheorghe Ioan Vuşcan, prefect al Judeţului. Cluj, dl. Emil Boc primarului Clujului, dl. Istvan Vakar,vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, dl. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai, dl. Vlad Pop, preşedintele Federaţiei Share Faith şi gazda evenimentului PS. Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla.
Eugen Ivut   
Biroul de presă   
Episcopia Română Unită cu Roma, 
Greco - Catolică  
Oradea
 
Şi-acum citiţi MESAJUL
„Fericiţi cei curaţi cu inima, pe Domnul viu cu ochii noştri-L vom vedea!". Acest refren şi imn răsună în aceste zile în inima Ardealului, la Cluj-Napoca, dar şi în inimile tuturor celor care participă la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, ediţia a XIII-a. Mă unesc cu Voi în rugăciune şi în bucurie, cu ocazia acestor Zile ale Tinereţii, şi doresc să îi mulţumesc Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, gazda acestei întâlniri, pentru toată dăruirea şi jertfa depusă.
„Fericiţi...". Cu toţii ne dorim să fim fericiţi, şi de aceea, aceasta este urarea cea mai dragă pe care V-o adresez Vouă, tinerilor catolici din întreaga ţară, care Vă reuniţi în aceste zile la Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului în anul 2015. Să fim fericiţi! Să fim fericiţi, primind acea fericire trainică ce nu se năruie la prima adiere de vânt. Acea fericire pe care numai Mesia, Isus Mântuitorul lumii, ne-o poate dărui. Şi de aceea aş dori să ne amintim de ceea ce ne spunea Papa Emerit Benedict al XVI-lea: „Cristos nu ia nimic, ci dăruieşte totul. Cine i se dăruieşte Lui, primeşte însutit". Isus nu ia nimic din ceea ce Voi sunteţi, talentele şi darurile rămân ale Voastre. În schimb, acel „tot" pe care ni-l dăruieşte, este fericirea după care tânjim. Şi pe care, aşa cum tot El ne învaţă, o vor primi cei care au inimă curată. De aceea, fericirea este faptul de a-L putea vedea şi contempla pe Dumnezeu, cu ochi curaţi şi cu inimă neprihănită.
Mă bucur că aţi răspuns atât de numeroşi la invitaţia de a participa la această Întâlnire. Vreau să Vă transmit gândurile mele bune şi unirea de rugăciune. Şi să Vă spun că ştiu că sunt multe problemele cu care Vă confruntaţi zi de zi; sunt multe dorurile Voastre şi visele Voastre. Şi mai ştiu că doriţi cu toţii să fiţi fericiţi. De aceea, Mântuitorul Vă îndeamnă astăzi să fiţi curajoşi, să Vă păstraţi inimile curate, şi... să îndrăzniţi, pentru că El este Cel care a biruit lumea!
Sfinţi şi Fericiţi ocrotitori Vă înconjoară în aceste zile de har şi de bucurie la Întâlnirea Naţională a Tineretului: întâi de toate Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, iniţiatorul întâlnirilor de tineret în Biserica Catolică, împreună cu cei patru martiri care au fost deja beatificaţi pentru Biserica Catolică din România: Vladimir Ghika, Anton Durcovici, Szilárd Bogdánffy şi János Scheffler. Pe toţi îi invocăm în aceste zile, rugându-i să Vă ocrotească pe fiecare din Voi.
La Cluj-Napoca Veţi întâlni tineri cu aceleaşi gânduri şi aspiraţii ca şi ale Voastre, Vă Veţi putea împărtăşi experienţele unii altora, şi mai ales rugăciunea şi bucuria inimilor Voastre curate. Vreau să ştiţi că fiecare dintre Voi este important şi preţios în ochii lui Dumnezeu şi ai Bisericii Sale. Iar lumea întreagă are nevoie de entuziasmul şi de elanul Vostru. De aceea, nu Vă risipiţi energiile pe lucruri neesenţiale şi efemere. Căutaţi-L pe Dumnezeu şi nu Veţi rămâne dezamăgiţi.
Aşa cum sublinia Sfântul Părinte Papa Francisc cu prilejul întâlnirii cu tinerii din Asuncion, Paraguay, pe 12 iulie 2015: „Isus nu ne minte. Ne indică o cale care este viaţă şi adevăr. El este marea dovadă a acestui lucru. Este stilul său, modul său de a trăi viaţa, prietenia, relaţia cu Tatăl. Şi la aceasta ne invită. Să ne simţim fii. Să ne simţim fii iubiţi."
Acest lucru Vă îndemn şi eu şi Vă îmbrăţişez pe fiecare dintre voi cu bucurie.

† Cardinal Lucian
Arhiepiscop şi Mitropolit
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 20:03:55 Ora de vară a Europei de Est