Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea

Acțiuni de voluntariat

“Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea

La propunerea părintelui paroh Vasile Bota, un grup de educatoare, de la Grădinița nr. 45, din Oradea, desfășoară, duminică de duminică, acțiuni de voluntariat - activități instructiv-educative cu copiii creștinilor, la trapeza Bisericii “Sf. Apostol Andrei” din Oradea.

Părinții, la slujbă, copiii, la trapeză!
Începând din sfânta zi a Floriilor (2008), educatoarele Livia Lascu, Lucia Varga, Măriuța Jutea, Livia Macra, Livia Olar, Anca Tăut și Viorica Goina (de la Grădinița nr. 45) vin cu schimbul, în fiecare duminică dimineața, la trapeza Bisericii “Sfântul Apostol Andrei” unde organizează jocuri și activități artistico-plastice cu copiii creștinilor. Părinții îi lasă în grija educatoarelor și merg liniștiți la slujbă, iar în acest timp, copiii desenează, pictează, se joacă cu păpușile, mașinuțele, trenulețul …, după preferință, construiesc din cuburi (ori din piesele unui puzzle).
Duminică (22 iunie 2008), la ora10.00, Delia-Ioana Borza era deja pe “baricade”. “A venit de la ora 9.00, nu mai putea de grija desenului pe care nu a reușit să-l finalizeze duminica trecută, ne-a explicat dna Livia Lascu. Dar, de fapt, Delia e prima în fiecare duminică, abia așteaptă să vină să picteze. De Florii, am avut 37 de copii, acum se simte că e vacanță. Dorm mai mult, iar unii sunt plecați la bunici, la țară. Vor veni ei și astăzi, dar mai târziu.”
Într-adevăr, în jurul orei 11.00, soseau ca păsările călătoare. Doamna Lascu le ține evidența, are peste 40 înscriși, unii având o frecvență foarte bună. “Aici se simt altfel decât în grădiniță, își aleg jucăria preferată, pictează ceea ce vor …
Copiii sunt mai cuminți și mai liniștiți. Nu ni se adresează cu doamna educatoare. Pentru ei, noi suntem doamnele de la biserică”.
Mirela, una dintre mămici, se arată încântată de inițiativa părintelui Vasile Bota și de prestația educatoarelor. Alex al său vine cu atâta drag la biserică, să se joace cu avionul, elicopterul și trenulețul, cu excavatorul. “Are și acasă jucării, fel de fel, dar acestea îl atrag mai mult”. Doi gemeni, Elena și Ioan Marian (în vârstă de 3 ani și șapte luni) vin și ei din prima zi, de la Florii, la fel și frații Bara, Ștefănuț și Ana-Maria, Daria Gabor, Maria Cărăban…
 “Doamna Măriuța, vreau și eu să pictez îngerași”, spune Melania. Între timp, Ana-Maria umblă de colo-colo, de la o educatoare la alta, să-și prezinte opera. Sosește și Szekely Alyssia. Bianca a venit pentru prima oară, pentru că abia acum a descoperit “grădinița”. O mămică s-a prezentat la dna Lascu să-și scuze fetița care a rămas acasă pentru că e bolnăvioară. Altă mămică a venit să se intereseze dacă poate să-și aducă și ea odrasla, în ce condiții, care este taxa…
Apropo, nimeni nu percepe nicio taxă, și nu se pun condiții. Părinții care vin la biserică își lasă copiii mici în grija educatoarelor pe perioada slujbei. Aceasta e regula “grădiniței”.
La ieșirea din biserică, Maria și Nicoleta Ungur, două școlărițe (de la Școala “Dacia”), trec pe la trapeză să-și vadă și să-și salute fosta educatoare.
După cum ne-au spus educatoarele, părintele Vasile Bota este foarte bucuros de reușita acțiunii, le cumpără tot ce au nevoie pentru ca “școlăreii” să fie mulțumiți și încântați. De 1 Iunie, le-a dat copiilor pachete, iar în prima zi primesc cruciuliță. Nu peste multă vreme, în trapeză vor dispune de un difuzor și plasmă pentru a putea urmări slujba. După cuvântul de învățătură, educatoarele îi duc pe copii în fața altarului, unde sunt împărtășiți, după care revin la trapeză, de unde sunt preluați de părinți.
Fără să divulge totul, dna Livia Lascu ne șoptește că părintele Vasile Bota le pregătește copiilor și alte surprize…
(Ovidiu DAN)
P.S. pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:00 Ora de vară a Europei de Est