Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

“Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea

Acțiuni de voluntariat

“Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea

La propunerea părintelui paroh Vasile Bota, un grup de educatoare, de la Grădinița nr. 45, din Oradea, desfășoară, duminică de duminică, acțiuni de voluntariat - activități instructiv-educative cu copiii creștinilor, la trapeza Bisericii “Sf. Apostol Andrei” din Oradea.

Părinții, la slujbă, copiii, la trapeză!
Începând din sfânta zi a Floriilor (2008), educatoarele Livia Lascu, Lucia Varga, Măriuța Jutea, Livia Macra, Livia Olar, Anca Tăut și Viorica Goina (de la Grădinița nr. 45) vin cu schimbul, în fiecare duminică dimineața, la trapeza Bisericii “Sfântul Apostol Andrei” unde organizează jocuri și activități artistico-plastice cu copiii creștinilor. Părinții îi lasă în grija educatoarelor și merg liniștiți la slujbă, iar în acest timp, copiii desenează, pictează, se joacă cu păpușile, mașinuțele, trenulețul …, după preferință, construiesc din cuburi (ori din piesele unui puzzle).
Duminică (22 iunie 2008), la ora10.00, Delia-Ioana Borza era deja pe “baricade”. “A venit de la ora 9.00, nu mai putea de grija desenului pe care nu a reușit să-l finalizeze duminica trecută, ne-a explicat dna Livia Lascu. Dar, de fapt, Delia e prima în fiecare duminică, abia așteaptă să vină să picteze. De Florii, am avut 37 de copii, acum se simte că e vacanță. Dorm mai mult, iar unii sunt plecați la bunici, la țară. Vor veni ei și astăzi, dar mai târziu.”
Într-adevăr, în jurul orei 11.00, soseau ca păsările călătoare. Doamna Lascu le ține evidența, are peste 40 înscriși, unii având o frecvență foarte bună. “Aici se simt altfel decât în grădiniță, își aleg jucăria preferată, pictează ceea ce vor …
Copiii sunt mai cuminți și mai liniștiți. Nu ni se adresează cu doamna educatoare. Pentru ei, noi suntem doamnele de la biserică”.
Mirela, una dintre mămici, se arată încântată de inițiativa părintelui Vasile Bota și de prestația educatoarelor. Alex al său vine cu atâta drag la biserică, să se joace cu avionul, elicopterul și trenulețul, cu excavatorul. “Are și acasă jucării, fel de fel, dar acestea îl atrag mai mult”. Doi gemeni, Elena și Ioan Marian (în vârstă de 3 ani și șapte luni) vin și ei din prima zi, de la Florii, la fel și frații Bara, Ștefănuț și Ana-Maria, Daria Gabor, Maria Cărăban…
 “Doamna Măriuța, vreau și eu să pictez îngerași”, spune Melania. Între timp, Ana-Maria umblă de colo-colo, de la o educatoare la alta, să-și prezinte opera. Sosește și Szekely Alyssia. Bianca a venit pentru prima oară, pentru că abia acum a descoperit “grădinița”. O mămică s-a prezentat la dna Lascu să-și scuze fetița care a rămas acasă pentru că e bolnăvioară. Altă mămică a venit să se intereseze dacă poate să-și aducă și ea odrasla, în ce condiții, care este taxa…
Apropo, nimeni nu percepe nicio taxă, și nu se pun condiții. Părinții care vin la biserică își lasă copiii mici în grija educatoarelor pe perioada slujbei. Aceasta e regula “grădiniței”.
La ieșirea din biserică, Maria și Nicoleta Ungur, două școlărițe (de la Școala “Dacia”), trec pe la trapeză să-și vadă și să-și salute fosta educatoare.
După cum ne-au spus educatoarele, părintele Vasile Bota este foarte bucuros de reușita acțiunii, le cumpără tot ce au nevoie pentru ca “școlăreii” să fie mulțumiți și încântați. De 1 Iunie, le-a dat copiilor pachete, iar în prima zi primesc cruciuliță. Nu peste multă vreme, în trapeză vor dispune de un difuzor și plasmă pentru a putea urmări slujba. După cuvântul de învățătură, educatoarele îi duc pe copii în fața altarului, unde sunt împărtășiți, după care revin la trapeză, de unde sunt preluați de părinți.
Fără să divulge totul, dna Livia Lascu ne șoptește că părintele Vasile Bota le pregătește copiilor și alte surprize…
(Ovidiu DAN)
P.S. pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Grădiniță” de duminică, la Biserica “Sf. Apostol Andrei” – Oradea.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:08:42 Ora standard a Europei de Est