Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aventura ştrumfilor la Marea cea Mare

Hei, hei, hei! Toată lumea, fiţi atenţi!

Aventura ştrumfilor la Marea cea Mare

Ştrumfii Eco Şcolii „Avram Iancu" din Oradea şi-au planificat să ajungă în această vară la Marea cea Mare. Zis şi făcut!

Luni - la Constanţa şi Mamaia Nord
După un drum lung, dar frumos şi interesant cu trenul (la cuşetă), o experienţă nouă (pentru majoritatea), am ajuns cu bine la destinaţie.
De la gara Constanţa, cu autocarul, am străbătut repede distanţa ce-o mai aveam de parcurs până la Complex Mamaia Nord. După instalarea în camere şi luarea prânzului, pentru a profita de vremea frumoasă de pe litoralul românesc, am plecat cu mic cu mare pe plaja largă cu nisip fin, pe care o întâlneşti doar aici! Cât ai zice peşte (că doar ne aflam lângă Restaurantul „La Peşte"), cu toţii ne-am împrietenit cu apa, profitând câteva ore de valurile înspumate şi calde ale Mării Negre. Ca la-nceput de orice tabără, copiii (25 la număr) au stabilit regulile şi programul (orientativ) al taberei, exprimându-şi dorinţele pentru această săptămână specială sub soarele colorat al Mării...
După cină, aşa cum se obişnuieşte la Mare, ne-am plimbat pe ţărm, la aerosoli (timp de o oră şi jumătate); efectul? Un somn dulce şi profund, sănătos şi glorios!
Marţi - aventura plimbării
Ziua a început cu obişnuita înviorare. De dimineaţă s-a arătat a fi o zi ploioasă, fără plajă, fără bălăceală...
Dar nu ne-am supărat prea tare pentru că ne-am adunat în foişorul din curte şi am organizat jocuri de cunoaştere, am cântat, am jucat telefon fără fir şi telefon american, apoi fiecare am citit sau am rezolvat din temele individuale.  Înainte de prânz, ploaia s-a oprit şi iute am fugit pe malul mării, bucurându-ne de apa caldă, după care am pornit într-o aventură a plimbării, stabilind un record de 7 km parcurşi pe jos pe ţărmul staţiunii Mamaia. Înainte de culcare, ne-am jucat cu mingea şi cu paletele în incinta complexului.
Miercurea jocurilor
După o înviorare ca la mare, ne-am concentrat toată atenţia asupra apei şi nisipului, cu multă baie, plajă, jocuri şi distracţie sută la sută în mare, construcţii din nisip, iar seara plimbare  şi activităţi practice (confecţionare de bărcuţe), precum şi jocul cu pătura.
Joi - ziua concursurilor
După înviorare, am avut plajă de zile mari, mese gustoase şi odihna îngeraşilor; în partea a doua, jocuri cu mingea şi multe concursuri (între care şi cele de umflat şi spart baloane),o tombolă cu suveniruri de la mare şi o nouă preocupare - înălţarea zmeului. Având şi un sărbătorit al zilei, pe Andreea, fetele i-au pregătit un dans, confettii şi multe daruri, iar Andreea ne-a servit cu suc şi tort.
Vineri - călătorie cu vaporaşul
Ca şi în celelalte zile, ne-am bucurat de baie, de plajă şi de briza mării; am făcut şi o scurtă călătorie cu vaporaşul, puţin shopping pentru  suveniruri şi o aniversare (sărbătorirea tăticului Felix); seara, am lansat lampioane şi ne-am încărcat bateriile cu aerosoli pe malul mării.
Sâmbătă - ultima plajă şi bălăceală
Cât de repede mai trece timpul atunci când totul merge bine şi eşti fericit!
Parcă ieri am ajuns la Mamaia Nord.
Azi, cei 27 de copii (25 de elevi şi cei doi grădinari) au ieşit la ultima plajă şi bălăceală. Cu regretul că totul s-a sfârşit atât de repede, am lăsat în urmă ţărmul mării, plimbările cu telegondola şi vaporaşul, tombola, petrecerile, jocurile, concursurile... bărcuţele noastre lansate la apă...
Apoi am urcat în tren pornind spre casă.  
În loc de concluzii, Imnul ştrumfilor (cu Diana Zaha şi Diana Toader)
Hei!hei! toată lumea
Fiţi atenţi la noi!
Suntem ştrumfii veseli
Hai,veniţi cu noi!
La joacă, mai mereu
Ne distrăm la greu
Temele le făceam
De ele nu uitam.
Profesoara ne îndrumă
Să alegem calea bună
Pentru asta vă iubim
Şi cu drag vă mulţumim!
La mare sau la munte
Doamna ne duce oriunde
În autocar sau tren
Suntem un grup omogen.
La mare am venit
La Mamaia am sosit.
La plajă am stat
Petreceri multe-am dat!
Noi suntem ştrumfii
Deştepţi şi cuminţi
La lecţii atenţi
Mereu perseverenţi!
Vă mulţumesc dragi copii şi stimaţi părinţi pentru că aţi participat şi v-aţi implicat în această tabără!
Monica Toader
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Aventura ştrumfilor la Marea cea Mare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:00 Ora de vară a Europei de Est