Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Loc de joacă (pe Aluminei), echipat de Fundaţia My Brothers Keeper

După Prahova şi Suceva, acum şi în Bihor

Loc de joacă (pe Aluminei), echipat de Fundaţia My Brothers Keeper

Joi, 16 iulie 2015, Primăria Oradea împreună cu fundaţia americană My Brother's Keeper a inaugurat, în prezenţa unui număr mare de copii însoţiţi de părinţi sau bunici, investiţia făcută de fundaţia My Brother's Keeper în locul de joacă de pe Str. Aluminei (vizavi de magazinul Edina).

Fundaţia My Brother's Keeper a donat echipamente de joacă şi aparate de fitness în valoare de 50.000 lei pentru dotarea acestui parc. Astfel, locul de joacă a fost dotat cu un complex mare de joacă (5 tobogane, 4 leagăne şi mai multe căţărătoare) şi un aparat de fitness pentru 6 persoane.
La inaugurare au fost prezenţi viceprimarul Mircea Mălan, deputatul Florica Cherecheş, preşedintele fundaţiei americane My Brother's Keeper - dl. Scott Manganella, preşedintele fundaţiei My Brother's Keeper din Oradea - d-na Mihaela Vişan, reprezentanţii Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea - şeful Serviciului Servicii Publice şi Spaţii Verzi, Mircea Stejerean şi consilier Elena Grozescu, reprezentanţi ai Bisericii Baptiste Speranţa şi Bisericii Baptiste Harul, dar şi foarte mulţi copii însoţiţi de părinţi sau bunici.
Preşedintele fundaţiei americane My Brother's Keeper, dl Scott Manganella, a mulţumit tuturor care s-au implicat pentru efortul pe care l-au depus: „Mulţumesc pastorilor Daniel şi Cristian, mulţumesc tuturor voluntarilor care au lucrat aici, mulţumesc comunităţii locale care ne-a servit prânzul sau care a venit să ne servească un platou de gogoşi. Ne-am bucurat să lucrăm cu românii. Noi am terminat lucrul aici, acum acest loc nu ne mai aparţine, el aparţine copiilor şi zâmbetelor lor".
La montarea aparatelor au participat 7 voluntari americani şi 15 voluntari de la Biserica Baptistă Speranţa şi Biserica Baptistă Harul.
Doamna Mihaela Vişan, preşedintele fundaţiei My Brother's Keeper din Oradea, a spus: „Ne bucurăm pentru tot ce am putut realiza aici şi ne dorim ca acest spaţiu să bucure cât mai mulţi copii. Până acum a fost contribuţia noastră, de acum înainte contribuţia va aparţine copiilor, părinţilor, bunicilor şi comunităţii locale, care ne dorim să aibă grijă de acest loc, de echipamentele de joacă şi de fitness, dar şi de spaţiul verde din jur, să nu arunce mizerii pe jos şi să îl menţină într-o stare bună".
De menţionat că Fundaţia My Brother's Keeper a mai amenajat şi dotat două astfel de locuri de joacă în judeţul Prahova şi judeţul Suceava.
Prezentă la eveniment, deputatul în Parlamentul României, d-na Florica Cherecheş, a adresat celor prezenţi câteva cuvinte: „Îi felicit şi le mulţumesc în acelaşi timp prietenilor americani pentru darul făcut. În 2012, pe vremea când eram viceprimar, preşedintele fundaţiei americane My Brother's Keeper - dl. Scott Manganella şi dl. Gabriel Vişan - director al Fundaţiei My Brother's Keeper  din Oradea au  venit la mine cu o solicitare inedită şi destul de rară, aceea de a face ceva voluntar şi gratuit pentru oraşul nostru, mai exact ne-a cerut permisiunea de a face un loc de joacă pentru copii. Mă bucur că azi vedem realizat acest loc de joacă. Îmi doresc ca cei din jur să se bucure de acest spaţiu şi să aibă grijă de el".
Viceprimarul Mircea Mălan a mulţumit în numele Primăriei Oradea fundaţiei My Brother's Keeper, dar şi tuturor voluntarilor implicaţi, care prin munca şi gestul lor au reprezentat un exemplu de implicare civică şi un model de responsabilitate oferit comunităţii.
„Eu spun mereu că acest oraş e al nostru, al orădenilor şi că toţi avem datoria să ne implicăm. Se vede treaba că am greşit! Oradea este a tuturor celor care iubesc Oradea, fie că locuiesc aici, fie că locuiesc peste ocean. Efortul voluntar al acestor oameni ne onorează. În continuare, Primăria Oradea va amenaja corespunzător această zonă, atât în ceea ce priveşte zona aleilor, a spaţiului verde şi plantările de arbori", a completat viceprimarul Mircea Mălan.
În finalul inaugurării, toţi copiii prezenţi la locul de joacă,  au fost serviţi cu prăjituri, pregătite şi donate de Hotelul DoubleTree by Hilton Oradea. (B.P.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Loc de joacă (pe Aluminei), echipat de Fundaţia My Brothers Keeper.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:28:09 Ora standard a Europei de Est