Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A XXII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari

Vineri, sâmbătă şi duminică, în Parcul Nicolae Bălcescu din Oradea

A XXII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari

Astăzi (vineri, 17 iulie 2015), s-a deschis la Oradea, în Parcul Nicolae Bălcescu, cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari.

Devenit tradiţional, căutat şi îndrăgit, târgul de la Oradea reuneşte şi la această ediţie meşteri populari vestiţi din întreaga ţară, dar şi din Ungaria. Unii sunt fideli şi nu ratează nicio ediţie...
La primul stand pe dreapta, imediat ce intri în parc, dai de standului moroşanului Arvai Alexandru. Maramureşanul din Sighetu Marmaţiei introduce şi montează cu mare meşteşug în sticle albe de ţuică vârtelniţă, fus, scară, fântână..., toate în miniatură, care dau ţuicii o culoare gălbuie-roşiatică. Figurinele fiind din lemn de prun sau tei... Iar soţia sa, doamna Maria, „ascunde”, înveleşte sticlele cu macrameu, dându-le frumuseţe, înnobilându-le, transformându-le în „bijuterii” artistice; până şi dopul este special, prin capul sculptat pe care îl poartă. Iar bâta şi toiagul au primit noi înfăţişări... „Fiind amândoi pensionari, eu am 68 de ani, iar soţia 61, avem timp, iar meşterind una şi alta, ne simţim utili şi ne bucurăm ori de câte ori reuşim să ne surprindem vizitatorii cu produsele noastre”.  
Ionel Cîra din Avram Iancu (Alba) şi soţia Jenica au făurit butoaie de toate mărimile, de la 5 la 100 de litri...
Nicoleta şi Ion Mitroi din Măldăeni (Teleorman) au adus la Oradea vestita ceramică de Cucuteni.
Pălăguţă Bârlea din Giuleşti, satul Mănăstire (Maramureş) ne prezintă frumoase costume populare maramureşene, zgarda („zgârdane sau barsoane”) şi trăistuţe de toate mărimile.
„Am lucrat special pentru acest tâg”!
Ne-a spus doamna Antoneta Nadu din Bechet – Dolj: covor în tăblii (carouri), Pomul vieţii, scoarţă oltenească...”
Pe „actorul” şi artistul (pictorul) Sergiu Savin l-am reperat pe „alte meleaguri”. Când i-am cerut explicaţii pentru părăsirea locului (faptei), pentru dezrădăcinare, ne-a răspuns „filosofic”: „M-am mutat lângă cedru să mi să şteargă urma, dar văd că nu am reuşit. Tot m-aţi găsit”.
Cel mai în vârstă copil din târg pare a fi Copil Dumitru din Timişoara, abonatul şi fidelul târgului, domnia sa ne aduce în fiecare an sporul casei, iar „sămânţa (sa) este singurul afacerit care nu dă faliment”, ca să-l cităm pe „copilul fără vârstă”, cum îi place domniei sale să se „laude”.
Balada lui Ciprian Porumbescu ne-a ademenit; lăsând totul baltă ne-am îndreptat spre standul maestrului Ladislaus Bokos. Domnia sa nu e violonist (solist), ci lutier, făuritor de viori – „ultimul lutier în viaţă din regiunea Crişana”, vorba domniei sale. „Eu mai fac încă instrumente de marcă la nivel de Cremona (Italia), cu două mâini şi un cap. Şi nu orice, ci viori Stradivarius”...
Aceste rânduri se vor o invitaţie la Târgul meşterilor populari, pe care nu e voie să-l rataţi în acest weekend, sâmbătă şi duminică...
 
Duminică, la pas prin târg
Am revenit duminică la târg să ne delectăm în voie şi să vă prezentăm şi alte imagini de la faţa locului, cu sculptori, pictori, designeri vestimentari şi alţi meşteri vestiţi. Mai întâi am dat ochii cu „starostele” târgului, care de 22 de ani se îngrijeşte ca fiecare ediţie să fie unicat, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, dl prof. univ. dr. Aurel Chiriac, care, luat prin surprindere şi neavând la îndemână o cană cu vin a închinat cu noi tocmai cu un urcior.
La mulţi ani înainte, maestre Chiriac!
Pe standul doamnei Maria Crişan din Minerău (Arad) şi pe de lături... e prăpăd, zeci şi sute de exponate, bijuterii artistice făurite de două mâini măiestre şi o minte strălucită. Privind exponatele te cruceşti când vezi ce se poate făuri din nişte materiale simple, obişnuite, procurate de peste tot: pănuşi (de porumb), scoici, sâmburi, frunze, boabe de fasole...
Pe sculptorul George Marincu din Valu lui Traian (Constanţa) l-am găsit în activitate (atelier). Cu trusa în faţă, sculpta sub privirile atente ale unui băieţel fascinat de iuţimea şi precizia maestrului în mânuirea întregului arsenal de unelte. „Fascinat de la 13 ani de această frumoasă îndeletnicire nu m-am lăsat ademenit de un alt meşteşug. Vacanţele mi le petreceam muncind. De 32 de ani tot cioplesc în lemn de tei, dându-i forme nebănuite, Dobrogea fiind „Ţara teiului”, de unde se exportă tei de sute de ani”...
La Oradea vine de trei ani. În primul an a avut un succes enorm, dar nici acum nu se plânge. Operele sale imortalizează cu acurateţe scene din viaţa oamenilor şi animalelor, secvenţe biblice... „Prima mea sculptură a fost Ţăranca la fântână. Aici avem Cina cea de taină, iar aici Drumul Golgotei...”
Personajele sculptorului sunt foarte expresive, suferă, se bucură, se exteriorizează firesc de parcă ar fi vii, nu nişte chipuri cioplite!
La Alexandru Rotar din Târgu Mureş lumea se strânsese ca la circ, să vadă cum prelucrează sticla. Văzând flacăra, unii credeau că e laser. Aş! Te miri ce forme ciudate dădea sticlei cu ochiul său de artist. La standul d-nei Floare Codoban din Lazuri de Roşia nu mai plângea vioara cu goarnă, căci gazda e plecat în cer, de vreo 3 ani. Câtă tristeţe!
În jurul pictorului Nicolae Pătru din Furnicoşi, comuna Mihăileşti, judeţul Argeş, e lume bună şi multă, prieteni dragi din Oradea, dar nu numai.
„Pictura m-a impresionat de mic, ne spune pictorul. Consider că este o artă complexă, care pune numeroase probleme, greu de rezolvat, fiecare izbândă dându-mi satisfacţie spirituală, fapt care mă leagă de ea pentru totdeauna”.
La standul designerului vestimentar Filip Iulia Schreier, am cunoscut-o pe Cristina (eminesciana), artistă şi ea, ca şi mămica, inspirată şi pe fază, care, chiar dacă încă nu este pasionată de creaţiile vestimentare, e pricepută în a le prezenta ca un versat agent de vânzări.
Asemeni Cristinei, chiar dacă era ceva mai tinerică şi introvertită, Andreea Perva din Ineu (Arad) avea farmec în prezentarea unor pălării de paie pentru bărbaţi şi copii. Cu vorba dulce, a reuşit să o facă pe o fetiţă să plece acasă cu pălăria pe care a încercat-o.
Şi incă una: pe domnul profesor Ion Gh. Roman-Rocşoreanu l-am revăzut după ani buni la târg cu o carte sub braţ. Pregăteşte o lansare (două): IION – Foetus din lumină necreată (jurnal de vise şi „vise”, notări matinale din călătorii nocturne).
Mai multe nu vă spunem, lăsăm imaginile să vorbească.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (133 de poze), accesaţi Galeria foto: A XXII-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:47:49 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...