Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Filmul „Fedora”

Mâine, la Cineclub Marienbad, de la ora 16.00, este programat

Filmul „Fedora”

Cineclub Marienbad invită publicul joi, 16 iulie 2015, de la ora 16.00, în Mediateca Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Bihor (et. I, sala nr. 23), la vizionarea filmului „Fedora" (1978).

Fedora, cândva cea mai mare vedetă a secolului, de curând revenită pe marile ecrane, se sinucide, aruncându-se în faţa trenului. Nimeni nu înţelege ce a putut-o împinge spre un astfel de gest, noua ei carieră, la fel ca tinereţea şi frumuseţea ei, fiind mai strălucitoare decât oricând. La funeralii, producătorul de film Barry Detweiler îşi aminteşte ultimele două săptămâni din viaţa Fedorei, temându-se că a avut un rol în moartea ei. Ceea ce află atunci când încearcă să reconstituie ultima parte a vieţii marelui star nu face decât să adâncească misterul.
Regia - Billy Wilder
Producător - Billy Wilder
Scenariu - Billy Wilder, I.A.L. Diamond, bazat pe o nuvela de Tom Tryon
Durata: 114 min.
Prof. Mirela Petronie, bibliotecar şi gazdă a întâlnirilor, spune:
 „Cineclub Marienbad este un club în ale cărui întâlniri sunt vizionate filme de artă şi au loc dezbateri pe marginea operelor prezentate.
Scopul clubului este îmbogăţirea culturii generale a persoanelor interesate de tainele filmului de artă, întâi prin familiarizarea acestora cu cei mai valoroşi regizori şi operele lor importante, iar mai apoi prin împărtăşirea opiniilor legate de filmele vizualizate la fiecare întâlnire. Se urmăreşte cultivarea gustului pentru filmul de calitate, dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare, exersarea şi stimularea capacităţilor intelectuale şi formarea atitudinii critice şi obiective.
Iniţiativa se adresează în mod special tinerilor, liceenilor şi studenţilor care sunt pasionaţi de film, şi care vor să cunoască puţin din istoria cinematografiei. Curiozitatea tinerilor este un factor motivant pentru noi şi considerăm că este esenţial ca orice individ să primească o educaţie de calitate şi (sau mai ales) în afara şcolii sau facultăţii. Obiectivul clubului este acela de a pasa ştacheta celor ce vin din urmă, pentru ca numele mari ale cinematografiei să trezească şi în noile generaţii aceleaşi sentimente pe care au reuşit să le trezească în noi şi în predecesorii noştri. Deşi Cineclubul se adresează în mod special elevilor şi studenţilor, la întâlniri pot participa persoane de orice vârstă, singurele cerinţe fiind curiozitatea şi pasiunea pentru filmul de artă. Filmele vizionate la 20 de ani au un alt gust la 40 sau 50 de ani. De asemenea, în rândul celor mai înaintaţi în vârstă pot exista persoane care nu au avut niciodată şansa de a vedea filme".
Vizionările au loc în fiecare zi de joi, iar intrarea este gratuită. Pagina de Facebook a Cineclubului este https://www.facebook.com/CineclubMarienbad
Paul Zoţ

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 17:01:15 Ora de vară a Europei de Est