Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Filmul „Fedora”

Mâine, la Cineclub Marienbad, de la ora 16.00, este programat

Filmul „Fedora”

Cineclub Marienbad invită publicul joi, 16 iulie 2015, de la ora 16.00, în Mediateca Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" Bihor (et. I, sala nr. 23), la vizionarea filmului „Fedora" (1978).

Fedora, cândva cea mai mare vedetă a secolului, de curând revenită pe marile ecrane, se sinucide, aruncându-se în faţa trenului. Nimeni nu înţelege ce a putut-o împinge spre un astfel de gest, noua ei carieră, la fel ca tinereţea şi frumuseţea ei, fiind mai strălucitoare decât oricând. La funeralii, producătorul de film Barry Detweiler îşi aminteşte ultimele două săptămâni din viaţa Fedorei, temându-se că a avut un rol în moartea ei. Ceea ce află atunci când încearcă să reconstituie ultima parte a vieţii marelui star nu face decât să adâncească misterul.
Regia - Billy Wilder
Producător - Billy Wilder
Scenariu - Billy Wilder, I.A.L. Diamond, bazat pe o nuvela de Tom Tryon
Durata: 114 min.
Prof. Mirela Petronie, bibliotecar şi gazdă a întâlnirilor, spune:
 „Cineclub Marienbad este un club în ale cărui întâlniri sunt vizionate filme de artă şi au loc dezbateri pe marginea operelor prezentate.
Scopul clubului este îmbogăţirea culturii generale a persoanelor interesate de tainele filmului de artă, întâi prin familiarizarea acestora cu cei mai valoroşi regizori şi operele lor importante, iar mai apoi prin împărtăşirea opiniilor legate de filmele vizualizate la fiecare întâlnire. Se urmăreşte cultivarea gustului pentru filmul de calitate, dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare, exersarea şi stimularea capacităţilor intelectuale şi formarea atitudinii critice şi obiective.
Iniţiativa se adresează în mod special tinerilor, liceenilor şi studenţilor care sunt pasionaţi de film, şi care vor să cunoască puţin din istoria cinematografiei. Curiozitatea tinerilor este un factor motivant pentru noi şi considerăm că este esenţial ca orice individ să primească o educaţie de calitate şi (sau mai ales) în afara şcolii sau facultăţii. Obiectivul clubului este acela de a pasa ştacheta celor ce vin din urmă, pentru ca numele mari ale cinematografiei să trezească şi în noile generaţii aceleaşi sentimente pe care au reuşit să le trezească în noi şi în predecesorii noştri. Deşi Cineclubul se adresează în mod special elevilor şi studenţilor, la întâlniri pot participa persoane de orice vârstă, singurele cerinţe fiind curiozitatea şi pasiunea pentru filmul de artă. Filmele vizionate la 20 de ani au un alt gust la 40 sau 50 de ani. De asemenea, în rândul celor mai înaintaţi în vârstă pot exista persoane care nu au avut niciodată şansa de a vedea filme".
Vizionările au loc în fiecare zi de joi, iar intrarea este gratuită. Pagina de Facebook a Cineclubului este https://www.facebook.com/CineclubMarienbad
Paul Zoţ

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 13:54:14 Ora standard a Europei de Est