Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dezbatere publică la Buzău între reprezentanţii elevilor şi ministrul Educaţiei

Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor

Dezbatere publică la Buzău între reprezentanţii elevilor şi ministrul Educaţiei

Evenimentul organizat de către Consiliul Judeţean al Elevilor Buzău cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău şi al comunităţii locale: Primăria Municipiului Buzău, Consiliul Judeţean Buzău şi alţi sponsori şi parteneri a reuşit prin cele 4 zile de ateliere şi dezbateri publice să îşi îndeplinească cele două scopuri principale:

adoptarea unei rezoluţii privind viziunea elevilor din România asupra sistemului educaţional (cu ajutorul organizaţiilor partenere) şi adoptarea unui nou Regulament de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional al Elevilor.
O imagine de ansamblu a situaţiei actuale a învăţămîntului a fost prezentată, luni la Colegiul Naţional „B. P. Haşdeu" din Buzău, în cadrul unei dezbateri publice, de către preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa, cu ajutorul rezoluţiei la care au lucrat membrii Adunării Generale CNE şi membrii Biroului Executiv, împreună cu invitaţi din partea autorităţilor şi din partea organizaţiilor de studenţi. Domnul ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a adresat reprezentanţilor elevilor gândurile sale legate de examenul de Bacalaureat („nu alergăm după un procent de promovare mai mare"), manifestându-şi mulţumirea faţă de rată de promovabilitate mai ridicată faţă de anii precedenţi. Domnişoara consilier prezidenţial pe probleme de educaţie, Ligia Deca, a împărtăşit elevilor din experienţa sa în materie de reprezentativitate şi cum aceasta a ajutat-o mai apoi pe plan profesional, precum şi părerea dumneaei privind starea şi nevoile sistemul de educaţie din România. Al treilea invitat ce a luat cuvântul, Domnul academician Solomon Marcus a subliniat faptul că  „despre educaţie trebuie să vorbim numai la persoana întâi!". Doamna senator Ecaterina Andronescu a accentuat că „structura reprezentativă e elevilor este mai mult decât un partener, este parte a sistemului educaţional". Mai mult, dumneaei a oferit o alternativă inovativă necesară învăţării pentru susţinerea examenului de bacalaureat, o platformă interactivă ce oferă cursuri on-line gratuite de matematică, fizică şi chimie, inspirată de platforma profesorului de matematică Salman Khan.
Alături de reprezentanţii elevilor, au mai participat la dezbaterea publică de ieri şi reprezentanţi ai Salvaţi Copiii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), World Vision, delegat de tineret al României la ONU, Consiliul Tineretului din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Coaliţia pentru Educaţie.
La sfârşitul punctelor de opinie exprimate, invitaţii speciali au răspuns la întrebările şi nelămurile ridicate de reprezentanţii elevilor.
Consiliul Elevilor a realizat prin această rezoluţie un pas foarte important în activitatea de reprezentativitate şi apărare a drepturilor elevilor din România. S-a reuşit expunerea poziţiilor ce au la bază nevoile exprimate de elevi, punând bazele unor noi relaţii de parteneriat.
Eusebiu - Mihail TUDOROIU

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:22 Ora de vară a Europei de Est