Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gândeam la răul pe care ți-l poate face o floare

Ascultând simfonia trandafirilor,

Gândeam la răul pe care ți-l poate face o floare

Dar ... o floare nu poate decât să bucure, să sensibilizeze, să impresioneze, să ne răsfețe sufletul avid de frumusețe și iubire.
”Se spune ca trandafirii sunt etalonul eleganței, dar și simbolul pasiunii, purtătorii senzualității pe care dorim să o sugerăm unei persoane iubite.
Ce poate fi mai expresiv decât un trandafir de un roșu profund?
Sau poate doriți un trandafir alb - o armonie între puritate și eleganță...”

Trăind printre trandafiri, am putea fi tentați să credem că vede viața în roz, cu atâtea frumuseți pe mână și... la picioare. Și totuși nu! Chiar dacă fondul e trandafiriu, înlăuntru s-a sedimentat o durere care din când în când răbufnește.
Pentru inginerul Ioan Belicciu, cultivarea trandafirilor a însemnat „o supapă de refulare împotriva sistemului.”
Născut în 13 iulie 1933, în Basarabia – România, nu se poate împăca văzând că în buletinul său este scrisă o mare minciună: că s-a născut în Rusia. „Și nimeni nu vrea să facă o îndreptare, măcar morală. Tatăl meu a murit în ’43, în 4 octombrie, în Siberia, fiind victima directă a lui Stalin. Eu atunci aveam zece ani. Dar nu am aflat până în ’75...”
Nu și-a propus să ne povestească totul, doar să ne incite și să ne prevină că nu privește totul prin prisma pasiunii pentru trandafiri, dar mai cu seamă a dorit să facă o trimitere la „supapa (sa) de refulare împotriva sistemului.”
253 de soiuri, cu o răspândire pe toate continentele
În 1965, a început să cultive trandafiri în România. Primele șapte soiuri. „Dintotdeauna am cultivat soiuri, nu culori!” În prezent, a ajuns la 253 de soiuri, cu o răspândire pe toate continentele. „Trandafirul crește în mod natural peste tot, mai puțin la poli și la ecuator.”
Preț de câteva zeci de minute, am ascultat simfonia trandafirilor în grădina domnului inginer Belicciu (care este o enciclopedie vie), încercând să imortalizez pe peliculă cel mai grozav trandafir. Nu știm cât am reușit, parte și din cauza soarelui care le zâmbea cu toată ființa, și care, probabil, mai mult din invidie, nu ne-a lăsat să surprindem toate nuanțele. Deodată, nea Balint Francisc, omul din umbră, a lansat asupra lor o ploaie, ca o rouă de dimineață. „Pozați-i acum, când râd”, ne-a-ndemnat nea Balint.
Apa ajunsă pe frunze și petale strălucea în bătaie soarelui precum cristalele unor pietre prețioase.
Culegeți florile!
Lăsând imaginile să vorbească, vă vom reține atenția doar cu un sfat dat de domnul inginer Ioan Belicciu: „Florile se culeg, se admiră, se pun în vază și li se soarbe parfumul! Orice fruct format înseamnă trei flori în minus!”
(Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gândeam la răul pe care ți-l poate face o floare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:56 Ora de vară a Europei de Est