Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gândeam la răul pe care ți-l poate face o floare

Ascultând simfonia trandafirilor,

Gândeam la răul pe care ți-l poate face o floare

Dar ... o floare nu poate decât să bucure, să sensibilizeze, să impresioneze, să ne răsfețe sufletul avid de frumusețe și iubire.
”Se spune ca trandafirii sunt etalonul eleganței, dar și simbolul pasiunii, purtătorii senzualității pe care dorim să o sugerăm unei persoane iubite.
Ce poate fi mai expresiv decât un trandafir de un roșu profund?
Sau poate doriți un trandafir alb - o armonie între puritate și eleganță...”

Trăind printre trandafiri, am putea fi tentați să credem că vede viața în roz, cu atâtea frumuseți pe mână și... la picioare. Și totuși nu! Chiar dacă fondul e trandafiriu, înlăuntru s-a sedimentat o durere care din când în când răbufnește.
Pentru inginerul Ioan Belicciu, cultivarea trandafirilor a însemnat „o supapă de refulare împotriva sistemului.”
Născut în 13 iulie 1933, în Basarabia – România, nu se poate împăca văzând că în buletinul său este scrisă o mare minciună: că s-a născut în Rusia. „Și nimeni nu vrea să facă o îndreptare, măcar morală. Tatăl meu a murit în ’43, în 4 octombrie, în Siberia, fiind victima directă a lui Stalin. Eu atunci aveam zece ani. Dar nu am aflat până în ’75...”
Nu și-a propus să ne povestească totul, doar să ne incite și să ne prevină că nu privește totul prin prisma pasiunii pentru trandafiri, dar mai cu seamă a dorit să facă o trimitere la „supapa (sa) de refulare împotriva sistemului.”
253 de soiuri, cu o răspândire pe toate continentele
În 1965, a început să cultive trandafiri în România. Primele șapte soiuri. „Dintotdeauna am cultivat soiuri, nu culori!” În prezent, a ajuns la 253 de soiuri, cu o răspândire pe toate continentele. „Trandafirul crește în mod natural peste tot, mai puțin la poli și la ecuator.”
Preț de câteva zeci de minute, am ascultat simfonia trandafirilor în grădina domnului inginer Belicciu (care este o enciclopedie vie), încercând să imortalizez pe peliculă cel mai grozav trandafir. Nu știm cât am reușit, parte și din cauza soarelui care le zâmbea cu toată ființa, și care, probabil, mai mult din invidie, nu ne-a lăsat să surprindem toate nuanțele. Deodată, nea Balint Francisc, omul din umbră, a lansat asupra lor o ploaie, ca o rouă de dimineață. „Pozați-i acum, când râd”, ne-a-ndemnat nea Balint.
Apa ajunsă pe frunze și petale strălucea în bătaie soarelui precum cristalele unor pietre prețioase.
Culegeți florile!
Lăsând imaginile să vorbească, vă vom reține atenția doar cu un sfat dat de domnul inginer Ioan Belicciu: „Florile se culeg, se admiră, se pun în vază și li se soarbe parfumul! Orice fruct format înseamnă trei flori în minus!”
(Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gândeam la răul pe care ți-l poate face o floare.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:00:43 Ora standard a Europei de Est