Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„M-aş bucura ca profesorii şi elevii... să înveţe de la nemţi cum se pot adapta cerinţelor pieţei în ceea ce priveşte calificarea profesională”

Primarul Ilie Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanţi ai sindicatelor din Germania

„M-aş bucura ca profesorii şi elevii... să înveţe de la nemţi cum se pot adapta cerinţelor pieţei în ceea ce priveşte calificarea profesională”

Sindicaliştii de la marea confederaţie sindicală DGB din Germania, landul Baden-Wurttemberg, au făcut ieri, 9 iulie 2015, o vizită de lucru colegilor de la Blocul Naţional Sindical (B.N.S) Bihor, reprezentaţi de preşedintele Nicolae Morgovan.

Cu această ocazie, aceştia au făcut o vizită şi la Primăria Oradea, unde au fost primiţi de primarul Ilie Bolojan.
Confederaţia sindicală DGB din Germania, landul Baden-Wurttemberg reprezintă 350.000 de sindicalişti din această regiune, din diverse domenii de activitate, de la administraţie publică la construcţii de maşini. Colaborarea dintre confederaţia federală germană (D.G.B) şi confederaţia sindicală din România (B.N.S) durează din anul 2008 şi se bazează pe cunoaşterea reciprocă a structurilor, a condiţiilor de muncă şi viaţă, dar şi pe schimburi de experienţă la nivel şcolar.
Confederaţia sindicală DGB din Germania a fost reprezentată în cadrul vizitei de azi de către preşedintele Bernhard Lofffer, iar Blocul Naţional Sindical (B.N.S) Bihor de preşedintele Nicolae Morgovan.
Colaborarea dintre cele două sindicate s-a reflectat şi în practica pe care au făcut-o în Germania, anul trecut, elevii de la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi". Aceştia au făcut pregătire în domeniul auto - electricitate mecanică, iar în prezent  sunt angajaţi în companii din  România.
Primarul Ilie Bolojan a mulţumit confederaţiei sindicale DGB pentru vizită, a răspuns tuturor membrilor la întrebările legate de oraşul Oradea şi de problemele cu care municipiul se confruntă şi şi-a arătat deschiderea pentru realizarea pe viitor a unor schimburi de experienţă.
„Unul din obiectivele administraţiei locale este de a atrage investitori străini, companii străine. În acest sens vă cerem ajutorul şi în atragerea companiilor germane interesate să investească în Oradea. În ultimii doi ani de zile a început să se dezvolte şi în Oradea învăţământul profesional, dar din păcate şcolile nu sunt suficient de mobile pentru a pregăti tinerii pentru toate competenţele cerute de companii, din păcate sistemul de învăţământ fiind încă reticent la nou. În acest sens, ne-ar interesa un schimb de experienţă cu unităţile de învăţământ din Germania, care ştiu că au un sistem dual, ce îmbină foarte bine practica cu partea teoretică. Ne-am dori ca un grup format din câţiva directori şi profesori de la şcolile profesionale din Oradea, dar şi reprezentanţi ai companiilor locale care ne solicită forţă de muncă, să facă o vizită în Germania pentru a vedea concret cum reuşesc acolo şcolile profesionale să pregătească tinerii pentru cerinţele pieţei muncii. Din păcate, ceea ce în Germania funcţionaeză în mod natural, încă în România nu funcţionează în mod firesc. M-aş bucura ca profesorii şi elevii care cunosc cerinţele economiei locale, ale companiilor şi fabricilor din Oradea să înveţe de la nemţi cum se pot adapta cerinţelor pieţei în ceea ce priveşte calificarea profesională, iar grupul care va pleca în acest schimb de experienţă să pună în practică ceea ce va vedea în Germania", a spus primarul Ilie Bolojan.
Confederaţia sindicală DGB din Germania s-a arătat foarte deschisă solicitării primarului Ilie Bolojan, urmând să stabilească datele concrete ale acestei vizite de lucru.
În finalul întrevederii, preşedintele confederaţiei sindicale DGB din Germania, dl. Bernhard Lofffer i-a înmânat primarului Ilie Bolojan o diplomă de colaborare. (B.P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:06 Ora de vară a Europei de Est