Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Volume dedicate Poetului

Mihaela Maria Dindelegan

Volume dedicate Poetului

La Oradea se mai scriu, iată, şi cărţi care să mai fie dedicate însuşi Poetului (lansarea având loc, însă, în săptămâna lui Eminescu), lucru care nu mai pare, astfel, foarte desuet.

Deşi se încearcă o ridiculizare (sau respingere chiar) a poeziei cu formă fixă, totuşi ea rămâne un pilon important în istoria literaturii universale, chiar, nu doar literaturii române. Dacă privim din punct de vedere educaţional, cu siguranţă poeziile actuale (oricât ar fi de dorite de un public larg şi deschis la nou) mai ales cele care tind spre un pornolirism, nu vor ajunge niciodată în manualele de limbă română în şcoli. Asta pentru că se mai ţine cont totuşi de o firimitură de morală, măcar în şcoală, pentru un început armonios în viaţă, al copilului.
Am făcut această introducere pentru a vă spune că joi, 18 iunie, la sala „Florica Ungur", a avut loc un eveniment literar mai special - un florilegiu de teatru, poezie şi muzică. Au fost lansate două cărţi (de dimensiunea unei cărţi de buzunar, precum eternele „Cele mai frumoase poezii" - livres à poche) scrise de poeta Mihaela Maria Dindelegan: „Odă Poetului" şi „Poetul viselor trăieşte".
În doar cinci ani, poeta noastră a scos deja 19 volume de poezie. Este funcţionar public în Primăria Oradea, pe partea de organizări evenimente culturale, având o carieră lungă în jurnalism. Iată că pasiunea ei pentru poezie a început să dea roade abia acum cinci ani, în condiţiile în care până atunci nu publicase vreun volum personal. Această „lavă" de poezie a curs continuu şi neoprit de-a lungul a 19 volume, însă poeta recunoaşte că mai are câteva mii (şi nu e de ici, de colo) de poeme încă nepublicate, pe care momentan le păstrează pentru sine.
În cadrul lansării au vorbit despre autoarea Mihaela Maria Dindelegan: scriitorul Mircea Bradu, directorul Bibliotecii Judeţene, doamna Ligia Mirişan, preşedintele de onoare al Uniunii Femeilor, doamna Mioriţa Săteanu, medicul poet Lucian Munteanu, respectiv au interpretat pe versurile autoarei Florian şi Alexandrina Chelu. A recitat din volume îndrăgitul actor Rin Tripa, iar sceneta din „Poetul viselor trăieşte" a fost jucată cu talent de elevi de la Palatul Copiilor din Oradea. „Închisoarea vieţii" prezentată de elevi a mişcat sufletele publicului prezent şi a adus la lumină un suflet rănit şi sensibil - cel al autoarei Mihaela Maria Dindelegan. Întreaga manifestare a fost moderată de prof. Angela Pop, preşedinte al Uniunii Femeilor Bihor.
Se pare că în Oradea poezia cu formă fixă „reprinde" contur şi începe să atragă tot mai mulţi poeţi, ceea ce ne dă de înţeles că muzicalitatea formei poetice nu va putea niciodată sta în acelaşi rând cu poezia actuală. Poezie care este la fel de trecătoare, precum orice trend la ora actuală - pentru că aşa cum apar lucruri peste noapte, la fel şi dispar, iar „ceea ce este bun întotdeauna va dăinui în timp", după cum spune şi Duport.
ALEXANDRINA CHELU
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Volume dedicate Poetului.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:16 Ora de vară a Europei de Est