Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„ACCES – antreprenoriat, curaj, cunoaştere, efort, succes”

Conferinţa de promovare a centrelor de sprijin pentru iniţierea afacerilor

„ACCES – antreprenoriat, curaj, cunoaştere, efort, succes”

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Timişoara, în parteneriat cu Fundaţia Agora din Oradea şi Universitatea de Vest din Timişoara, a prezentat vineri, 3 iulie 2015, în cadrul unei conferinţe la sediul Fundaţiei Agora din Oradea Centrele de sprijin pentru initierea afacerilor infiinţate şi dezvoltate la Oradea în cadrul proiectului POSDRU/176/3.1/S/149677-„ACCES - antreprenoriat - curaj, cunoaştere, efort, succes", Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor", Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale".

Proiectul strategic „ACCES" se adresează cetăţenilor din 10 judeţe (Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş), iar prin intermediul lui se doreşte stimularea preocupărilor antreprenoriale, ale tuturor persoanelor care doresc să iniţieze o afacere, în special ale tinerilor întreprinzători. Printre cele mai importante activităţi şi servicii din cadrul proiectului se numără şi dezvoltarea de activităţi integrate, cuprinzând consiliere, sprijin pentru iniţierea afacerilor, formare profesională, activităţi de asistenţă şi post asistenţă în sprijinul iniţierii afacerilor şi al ocupării pe cont propriu. În acest sens, ca parte a serviciilor integrate oferite în proiect, au fost infiinţate şi dezvoltate la Oradea două Centre de sprijin şi iniţiere în afaceri prin intermediul cărora a fost oferită consiliere gratuită pentru înfiinţarea unei întreprinderi şi întocmirea unui plan de afaceri. Acestea funcţionează la sediul Liceului Tehnologic „Ioan Bococi" (Str. Tudor Vladimirescu Nr.42) şi la sediul Fundaţiei Agora (Piaţa Tineretului Nr. 8).
Conferinţa a fost deschisă de doamna prof. univ. dr. Adriana Manolescu, din partea Fundaţiei Agora Oradea, care a salutat iniţierea acestui proiect, subliniind faptul că acest proiect are impact deosebit asupra regiunilor de implementare, atât prin activităţile propuse, cât şi prin  parteneriatele între instituţii, iar apoi d-na Codruţa Darida, manager proiect, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Timişoara, a prezentat obiectivele proiectului, activităţile şi rezultatele care vor fi obţinute în urma implementării proiectului.
D-na conf. univ. dr. Gabriela Bologa, coordonator activităţi tehnice, Fundaţia Agora Oradea şi d-na prof. Mariana Şandor, coordonator activităţi tehnice Nord-Vest, Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany, au prezentat activitatea Centrelor de sprijin şi iniţiere în afaceri Oradea şi rezultatele acestora la finalul a 5 luni de activitate. În cadrul aceleiaşi conferinţe, doamna  manager de proiect, Codruţa Darida, a anunţat public  rezultatele Concursului de idei de afaceri (care a însumat premii totale în valoare de 1.000.000 de euro), organizat în cadrul proiectului ACCES şi a premiat cei 24 de câştigători pentru zona de  Nord -Vest.
 Opt dintre participanţi la Competiţia de idei de afaceri  din judeţul Bihor au convins Comisia de evaluarea că ideile lor de afaceri sunt de succes obţinând astfel finanţare nerabursabilă pentru a iniţia afacerea.
Câştigătorii bihoreni
Câştigătorii din judeţul Bihor sunt: Blejan Richard Norbert, cu suma de 109.509.00 lei, Jolta Alexandra,  cu 110.000.00 lei, Hoduţ Valentina, cu 106.342.00 lei, Costa Darina, cu 110.000.00 lei, Petrila Vlad Florin,  cu  91.479.00 lei, Revesz Aliz, cu 110.000.00 lei, Todica Şerban Mihai, cu 109.985.00 lei, Furtos Teodor, 33 889.00 lei.
Câştigătorii vor dezvolta afaceri  în domeniile: Tehnologia informaţiilor, Industria auto şi componente, Industrii creative, Lemn şi mobilă, Sănătate şi produse farmaceutice .
Cinci dintre câştigători (Jolta Alexandra şi Todica Şerban, din Bihor, Sas Sergiu, din Maramureş, Crăciun Bogdan, din Sălaj şi Retegan Adriana, din Bistriţa-Năsăud, şi-au prezentat planurile de afaceri premiate.
Proiectul strategic POSDRU/176/3.1/S/149677-„ACCES - antreprenoriat, curaj, cunoaştere, efort, succes" se desfăşoară în perioada 16 februarie - 15 decembrie 2015. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, iar obiectivul principal al acestuia este promovarea culturii antreprenoriale în Regiunea de Vest şi Regiunea de Nord-Vest. Valoarea totală a acestui proiect este de 6.713.288,00 lei din care 94% în valoare de 6.184.280,91 lei valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din FSE; 6% în valoare de 394.741,33 lei valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din Bugetul Naţional şi 2 % în valoare de 134.265,76 lei contribuţia eligibilă a beneficiarului - Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany.
Mariana S. & Ovidiu D.
P.S. Pentru mai multe poze (54 de poze), accesaţi Galeria foto: „ACCES – antreprenoriat, curaj, cunoaştere, efort, succes”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:51 Ora de vară a Europei de Est