Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Liniştea, bunăstarea, afirmarea, menţinerea la un anumit nivel de trai depind de tine însuţi” (II)

Convorbire cu doamna decan Elena Ana IANCU

„Liniştea, bunăstarea, afirmarea, menţinerea la un anumit nivel de trai depind de tine însuţi” (II)

Doamna decan Elena Ana IANCU, reluăm discuţia noastră referitor la cele trei săptămâni petrecute în America de Nord.

Cum se prezintă continentul american, decoperit cu sufletul de un român la primul descălecat?
În Millennium Park - iasomia şi fotbalul
Ajungând la Chicago nu puteam rata Millennium Park, unde am redescoperit parfumul iasomiei într-un loc protejat în care acest „dar al Domnului" răsplătea trecătorii cu parfumul său răcoritor. Aici aveam să-i aud pe mulţi vorbind româneşte, iar iasomia era parcă un autentic prevestitor al noilor prietenii ce se vor lega pe pământ american. Şi iată cum, din Maramureş, de la Târgu-Lăpuş, Cerneşti, Preluca-Veche, Copalnic-Mănăştur, în Bihor şi până la Chicago, găsim aceleaşi flori care pe veci ne cheamă, ne încântă şi ne îndeamnă să ne întoarcem la pământul care ne dă energia creatoare şi liniştea personală. Tot în ameţitorul parc, în lumina razelor de soare ce se reflectau în renumitul „bob de fasole" am avut o întâlnire de neuitat pentru câteva minute cu o parte din membrii echipei de fotbal Orlando City care aveau programat un meci cu Chicago. Am făcut cunoştinţă, am schimbat impresii şi am avut discuţii despre sportul românesc, în special despre fotbal, timp în care se făceau poze, iar cineva chiar filma. A doua zi, am descoperit pe site-ul oficial al echipei un video cu întâlnirea noastră de la Chicago sub titlul Exploring Downtown Chicago On Gameday .
http://www.orlandocitysc.com/post/2015/06/06/exploring-downtown-chicago-gameday?autoplay=true
Le mulţumim pentru prietenia arătată şi interesul manifestat.
Cascada Niagara şi frăguţele
În timpul vizitei la cascada Niagara, o frumuseţe ce parcă depăşea cele două curcubeie însetate care se adăpau în dezlănţuita apă ce se prăvălea, am văzut gingaşe flori albe presărate printre stâncile din jur... erau frăguţele. În acel moment, mi-am imaginat pădurile întinse de la noi cu poieniţele pline de frăguţe, mă şi vedeam culegându-le pentru a le transforma în mărgeluşe...
Cum sunt românii pe care i-aţi cunoscut în America?
Aş putea spune, fără să greşesc, că românii pe care i-am cunoscut pe pământul american sunt  oameni care generează energii pozitive, iniţiază afaceri, schimbă lucrurile, salvează vieţi, apără valori fundamentale, făuresc destine.
Am întâlnit mulţi oameni de diferite naţionalităţi  care preţuiesc  valorile fundamentale ale statelor lumii, în general ale Americii şi ţării din care provin în mod special. Sunt familii plecate din România cu mulţi ani în urmă.... altele mai recent, persoane care au plecat singure în SUA iar astăzi şi-au întemeiat familii, fie cu români, fie cu cetăţeni americani sau ai altor state. Am înţeles că indiferent unde te afli liniştea, bunăstarea, afirmarea, menţinerea la un anumit nivel de trai depind de TINE ÎNSUŢI. A fi cutezător, deschizător de drumuri, iniţiator de proiecte noi care să genereze plus valoare, să aducă mai multe beneficii personale, instituţionale şi nu în ultimul rând, ţării în care trăieşti înseamnă a avea voinţă, a munci foarte mult, a nu fi inadaptabil social şi în permanent conflict cu sistemul în care trăieşti.
Zile de neuitat, cu specific românesc, am trăit făcând plăcinte ca la Petrileni (Rieni-Ştei), Bihor; gogoşi şi plăcinte cu prune la cuptor şi povestindu-ne viaţa, ascultând poveştile oamenilor pe care i-am întâlnit; le-am promis că vom reveni pe pământ american să descoperim frumuseţea Americii, să învăţăm mai multe, să preţuim lucrurile înfăptuite de români, oriunde ne-am afla şi să apreciem mai mult ceea ce avem aici acasă, în România.
Aşadar, le-aţi promis că o să vă întorceţi în USA...
Aşa este. Personal am promis că ne vom revedea cu cei care ne-au găzduit şi ne-au oferit accesul la sursele de documentare. Şi profesional am promis că ne vom întoarce. Îmi doresc ca discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii din poliţiile locale, cadre didactice şi alţi prieteni pe care i-am întâlnit, specializaţi în diferite domenii de activitate, să fie doar primul pas înspre colaborări universitare, în special pe proiecte de cercetare ştiinţifică/comparativă/inovatoare, beneficiarii reciproci fiind comunităţile universităţilor în care predăm, iar studenţii noştri să aibă noi oportunităţi de a se documenta, a învăţa şi de a participa la mobilităţi internaţionale.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (75 de poze), accesaţi Galeria foto: „Liniştea, bunăstarea, afirmarea, menţinerea la un anumit nivel de trai depind de tine însuţi” (II)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:59 Ora de vară a Europei de Est