Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul național Copiii și drepturile lor, ediția a II-a

Între 18 și 21 iunie, se desfășoară, la Oradea,

Concursul național Copiii și drepturile lor, ediția a II-a

Joi (19 iunie 2008), la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea a avut loc deschiderea festivă a concursului național „Copiii și drepturile lor”, parte integrantă a proiectului educativ național „Copiii și drepturile lor”, inițiat de Inspectoratul Școlar al județului Bihor.

Concursul este organizat de Inspectoratul Școlar al județului Bihor, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, precum și Direcția de Muncă, Solidaritate Socială și Familie Bihor.
La etapa finală a celei de-a II-a ediții, participă zece echipaje reprezentând nouă județe (Alba, Bihor, Brăila, Gorj, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Suceava).
Ședința tehnică și deschiderea festivă
Dimineață, prof. Florin Negruțiu, inspector de specialitate al Inspectoratului Școlar al județului Bihor, reprezentant al echipei de proiect, a avut o întâlnire cu profesorii coordonatori, conducătorii echipajelor prezente la concurs. În cadrul ședinței tehnice, au fost reamintite regulamentul și modul de desfășurare a concursului: prezentarea materialelor la cele trei categorii: creație publicitară (afiș A3 și pliant), creație literară (un eseu de două pagini) și creație foto (cinci imagini).
Evaluarea teoretică a concurenților se va face pe baza unui test axat pe cunoașterea legislației din bibliografia indicată (Legea nr. 272/2004, care reglementează drepturile copiilor, Legea nr. 217/2003, privind prevenirea și combaterea violenței în familie și Strategia M.E.C.T. cu privire la reducerea fenomenului de violență în unitățile de învățământ preuniversitar).
Următoarele etape vizează interpretarea unor studii de caz prezentate pe fișe și a unor fapte de viață surprinse pe pelicula unui film, precum și compunerea unor imagini sugestive din piesele unui puzzle.
Potrivit programului, în cea de-a doua zi a competiției, echipajele urmau să  susțină proba practică la fundația „Smiles” din Cihei, o probă specială a etapei naționale: un studiu de caz realizat prin contact direct cu copii instituționalizați.
La ora 13, în sala festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” a avut loc deschiderea festivă a concursului, cu participarea inspectorului școlar general, prof. Ioan Șereș, a reprezentanților partenerilor de proiect și a altor invitați (din partea Primăriei Oradea, viceprimar Biro Rozalia, a  Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și a fundației „Smiles” din Cihei); gazdele au fost reprezentate de directorul liceului, prof. Ioan Micu.
După masa de prânz, echipajele urmau să revină în sala festivă pentru a susține proba teoretică.
Premii în valoare totală de 25 de milioane
După muncă (și pricepere), vine și răsplata!
Potrivit datelor furnizate de prof. Elisaveta Roșu, inspector de specialitate al Inspectoratului Școlar al județului Bihor (și membru al echipei de proiect), câștigătorii etapei naționale a concursului „Copiii și drepturile lor” au fost răsplătiți cu sume în bani care au totalizat 25 de milioane de lei (2. 500 RON).
Premiul I -100 RON (pentru fiecare din cei trei membri ai echipajului), premiul II – 80 RON (de „căciulă”), premiul III – 60 RON (pentru fiecare...).
Pe lângă aceste frumoase premii, s-au mai acordat premii I, II și III la patru categorii de concurs: pliant, afiș, eseu și fotografii (premiul I, în valoare de 60 RON, premiul II – 50, iar premiul III – 40 RON, pentru fiecare membru al echipajului); în total 36 de premii.
Clasamente:
Locul I – echipajul Colegiului Național „M. Munteanu Murgoci”, din Brăila (alcătuit din Luminița Cojocea, Raluca Butea și George Popescu), locul II – echipajul Seminarului Teologic „mitropolit Simion Ștefan”, din Alba Iulia (format din: Adriana Moica, Iulia Albu și Anca Bogdan), premiul III – echipajul Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, din Oradea, județul Bihor (Radu Alb, Alin Pup și Marius Mara).
La categoria pliant: I – Suceava, II – Maramureș, III – Bihor (C.T. „Dimitrie Leonida”)
Eseu: I - Gorj, II – Iași, III – Sălaj
Fotografii: I – Satu Mare, II – Alba, III – Bihor (L.T. „Aurel Lazăr”)
Afiș: I – Bihor (C.T. „D. Leonida”), II – Brăila, III – Bihor (L.T. „A. Lazăr”). (Ov. D.)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Concursul național Copiii și drepturile lor, ediția a II-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:53 Ora de vară a Europei de Est