Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Câștigătorii concursului Tur virtual prin lumea basmelor europene

La Colegiul Naţional „Samuil Vulcan” Beiuş, au fost desemnaţi

Câștigătorii concursului Tur virtual prin lumea basmelor europene

Pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, lumea poveştilor este aproape de sufletul lor.

Din păcate, trăind într-o lume în care tehnologia ne acaparează cu totul, uităm de literatura şi jocurile specifice vârstei. Am încercat o formulă care să îmbine tehnologia cu literatura, comunicarea cu jocul şi arta cu tehnica... şi se pare că a avut succes.
Având ca scop să dezvolte personalitatea copilului prin intermediul activităţilor interdisciplinare, călătoria virtuală în lumea basmelor europene a fost o încântare pentru participanţi. Pornind de la o pagină de facebook, Tur virtual prin lumea basmelor europene, proiectul judeţean cu acelaşi nume, desfăşurat la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" din ianuarie până în iunie, a parcurs pe rând diverse etape: Basmul european în desene şi machete, Basmul european vs basmul românesc, Carnavalul basmelor europene şi Lumea europeană a basmelor - concurs de proiecte finale.
Elevii din 12 şcoli au citit şi au recitit basme româneşti şi europene şi le-au împărtăşit celorlalţi prin intermediul desenelor clasice şi în Paint, a machetelor şi colajelor, a eseurilor şi povestirilor redactate frumos, s-au costumat şi chiar au pus în scenă basmele citite.
Cei de pe cea mai înaltă treaptă a podiumului sunt:
Secţiunea Produse finale - Premiul I - Albă ca zăpada - clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială Drăgăneşti, coordonator prof. Amalia Florea
Secţiunea Literatura şi TIC - Premiul I - Apetri Cristina, Liceul Tehnologic „Spiru Haret" Piatra Neamţ, coordonator prof. Ioana Ciurea
Secţiunea Prezentări - Premiul I - Anton Alex de la Şcoala Gimnazială Bunteşti (prof. Simona Muţiu), Luisa Yang de la Liceul Tehnologic „Spiru Haret" Piatra Neamţ
Secţiunea Desene în Paint - Premiul  I - Atudorei Olivia de la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş
Secţiunea Desene - gimnaziu - Premiul I - Drăgan Ioana  de Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş
Secţiunea Desene - învăţământ preşcolar şi primar -  Vlad Bogdan Adrian, grupa mare -GPN nr.4 Rogoz (prof. Dorina Ştefea), Marge Irina de la Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" (prof. Anca Budo) şi Hora David de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Popoviciu" Beiuş (prof. Corina Bodin)
Secţiunea Machete şi colaje - Premiul I - Popa Andrei de la Şcoala Gimnazială Sîmbăta, (coord. prof. Mirela Bulc).
Preşcolarii şi profesorii lor coordonatori (Grădiniţa „Floare de colţ", coordonator prof. Ana Florea şi Nicoleta Duma, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1, coord. prof. Oana Dărăban şi Loredana Stativă) ne-au încântat cu produsele lor finale, obţinând câte un binemeritat loc II, elevii de la Şcoala  Gimnazială Pietroasa şi Colegiul Naţional „Teodor Neş" din Salonta, impresionând juriul cu prezentările realizate.
Echipa de proiect formată din prof. Claudia Buran, Elena Ojică, Florentina Hora, Natalia Heredea, Cătălin Iagăr şi Dumitraş Mona îşi  propune pentru anul viitor continuarea activităţilor şi o mai bună promovare a proiectului, astfel încât să avem mai multe şcoli participante, crescând şi calitatea concursului.
A consemnat prof. Claudia Buran - responsabil de proiect
Foto: profesorii coordonatori ai activităţilor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Câștigătorii concursului Tur virtual prin lumea basmelor europene.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:03:32 Ora standard a Europei de Est