Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivitatea de premiere

“Bune practici” în educația pentru protecția mediului

Festivitatea de premiere

Luni (16 iunie 2008), a debutat, la Oradea, prima ediție a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului, competiție inițiată și organizată de Inspectoratul Școlar al județului Bihor.

Timp de patru zile, cei 36 de concurenți din 11 județe ale țării (Alba, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș – Severin, Ialomița, Ilfov, Prahova, Satu Mare și Suceava) au participat la o suită de manifestări. În prima zi, cele 18 echipaje (zece la gimnaziu și opt la liceu) și-au prezentat portofoliile și proiectele, iar în zilele următoare au desfășurat activități de investigare în cadrul Rezervației de stârci din pădurea Rădvani, comuna Cefa și la lacul cu nuferi din Băile 1 Mai, marți, au participat la simpozionul „“Bune practici” în educația pentru protecția mediului (în cadrul căruia au fost prezentate 31 de lucrări, din care 16 au fost semnate de profesori coordonatori ai echipajelor prezente la concurs), iar miercuri, au luat parte la un curs de formare organizat de Casa Corpului Didactic Bihor. Festivitatea de încheiere a avut loc joi dimineața, fiind prezidată de generalul Inspectoratului Școlar al județului Bihor, prof. Ioan Șereș, care a înmânat diplomele profesorilor coordonatorilor și premiile câștigătorilor celei dintâi ediții a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului.
Clasamentul echipajelor de gimnaziu:
1. echipajul Ecoșcolii “Miron Costin” din Suceava (Ana Maria Rusu și Dragoș Parasca, însoțiți de prof. Valerica Ignătescu)
2. echipajul Școlii cu clasele I-VIII “Mihai Eminescu” din Brăila (Corina Dabija și Luciana Moroianu, prof. ing. Ileana Savu)
3. echipajul Palatului Copiilor și Elevilor din Botoșani (Eliza Giuboruncă și Andreea Iosub, prof. Cecila Vicoveanu)
4. echipajul Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea, județul Bihor (surorile gemene Bianca și Patricia Bibarț, prof. Adina Stancu)
5. echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Valea Călugărească, județul Prahova (Florina Toma și Camelia Tănase, prof. Georgeta Stavri)
6.  echipajul Școlii cu clasele I-VIII „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, județul Alba (Irina Poiană și Paul Călin Cosma, prof. Codruța Lodroman)
7. echipajul Școlii de Arte și Meserii din Bordușani, județul Ialomița (Ana Marcel și Laura Potop, prof. Cornelia Stoicescu)
8. echipajul Școlii cu clasele I-VIII nr. 31 din Brașov, județul Brașov (Gabriela Mihăilă și Marius Florea, prof. Tatiana Giossanu)
9. echipajul Școlii cu clasele I-VIII din Ciclova-Română, județul Caraș-Severin (Valentina Goje și Cătălin Chisăliță, prof. Cristina Lungu)
10. echipajul  Colegiului Național „Ioan Slavici” din Satu Mare, județul Satu Mare (Iulia Câcău-Leș și Banyasz Bianca, prof. Crina Câcău-Leș).
Clasamentul echipajelor de liceu
1.județul Caraș-Severin (Mihaela Lungauer și Bogdan Ivan, prof. Mimi Ionescu și Lucia Munteanu, de la Gr. Șc. Ind. „Ștefan Anghel” din Reșița)
2.județul Brăila (Mădălina Iosif și Emanuela Găman, prof. Mimi Iosif și Gabriel Pascu, de la Colegiul Național „Gh. Munteanu Murgoci” din Brăila)
3.județul Brașov (Georgiana Istrate și Horvath Izabella, prof. Tatiana Giossanu, de la Colegiul de Științe “Grigore Antipa” din Brașov)
4.județul Bihor (Oana Pițurcă și Sorina Miheș, prof. Ionela Radu, de la Colegiul Tehnic „Transilvania” din Oradea)
5.județul Satu Mare (Denisa Horotan și Sebastian Sabo, prof. Elena Dragoș, de la Colegiul Național „Ioan Slavici” din Satu Mare)
6.județul Ilfov (Georgiana Chiru și Daniela Liscan, prof. Maria și Dumitru-Dan Nicolau, de la Lic. Teoretic „Tr. Lalescu” din Brănești)
7.județul Prahova (Andrada Dumitru și Coramia Moțoi, prof. Gabriela Nedelcu, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești)
8.județul Alba (Anca Jurj și Amalia Morar, prof. Felicia Furdui, de la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Ștefan” din Alba Iulia).
În urma jurizării portofoliilor (cuprinzând imagini, afișe și pliante), echipajele au fost premiate cu diplome, după cum urmează: la liceu *pentru imagini sugestive: echipajele județelor: Brăila, Satu Mare, Ilfov și Alba *pentru mesajul afișului, echipajele județelor: Prahova, Brașov și Bihor *pentru valoarea pliantului, echipajele județelor: Brașov, Satu Mare și Caraș-Severin; la gimnaziu *pentru imagini sugestive, echipajele județelor: Brăila, Botoșani, Caraș-Severin și Brașov *pentru mesajul afișului, echipajele județelor: Brăila, Ialomița, Prahova, Suceava, Alba, Bihor și Satu Mare.
Alte premii
Conf. univ. dr. Ribana Linc, de la Facultatea de Istorie – Geografie, Relații Internaționale a Universității din Oradea a ținut să acorde două premii speciale (diplome) echipajelor de la S.A.M. Bordușani, județului Ialomița și echipajului liceenilor sătmăreni de la C.N. „I. Slavici”.
Reprezentanții Muzeului Þării Crișurilor au acordat câte o diplomă reprezentanților județului Bihor, respectiv, echipajelor de la Liceul Teologic Greco-Catolic și Colegiul Tehnic „Transilvania”, iar reprezentanții Autostrăzii „Transilvania” au premiat toate echipajele cu tricouri, iar pe cei de pe locul I, cu ghiozdane reflectorizante.
Marele premiu...
În afara concursului, noi acordăm marele premiu doamnei profesoare Valerica Ignătescu, de la Ecoșcoala „Miron Costin” Suceava pentru frumoasa și realista poezie compusă organizatorilor și participanților la prima ediție a concursului național “Bune practici” în educația pentru protecția mediului.
“Din Suceava lui Ștefan cel Mare
Spre Oradea, noi ne-am îndreptat
Să fim aici la un concurs de mediu
Ce-n calendar este și promovat.
Primul ecologist din top
Noi la Oradea l-am găsit
E doamna inspectoare Roșu,
Care pe toți ne-a-nsuflețit,
De-am venit din toată țara,
Bune practici să-nvățăm
Și-mpreună să-ncercăm
Terra noi să o salvăm.
Prin pădure am umblat,
Specii am identificat,
De țânțari am fost pișcați
Și de stârci chiar … însemnați.
Bucuria a fost mare
Dup-atâta cercetare!
Foarte bine-am fost tratați:
Slană, borș, crap fript și mămăligă,
Dar și foarte des pozați
De domnul Viorel, cel care
Ne-a-nsoțit și-n cercetare!
Chiar nori de am avut,
Nuferii tot i-am văzut.
Ne-am și bălăcit un pic,
Până ploaia a pornit.
Înainte de plecare,
Vrem să vă mulțumim
Că ne-ați chemat,
Să mulțumim tuturor celor care
S-au implicat în organizare,
Cazare, plimbare și ne-au dat mâncare.
Începutul a fost făcut,
Calificativul, “superlativul absolut”.
Toți cei prezenți, cu mic cu mare,
Așteptăm deci… vara viitoare!
Și-acum când suntem în prag de plecare,
Noi, cei din Suceava, vă oferim o floare,
De lege, ea nu-i ocrotită,
Din suflet vă este oferită!”
 (Ovi DAN)
P. S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Festivitatea de premiere.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:57 Ora de vară a Europei de Est