Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Bucuria revederii după 55 de ani

Pozele zilei

Bucuria revederii după 55 de ani

Au absolvit „Emanuil Gojdu" în urmă cu 55 de ani, iar sâmbătă, 27 iunie 2015, şi-au dat întâlnire la liceul iubit.

O FRUMOASĂ ANIVERSARE    
Pentru o zi, timpul s-a oprit! Ne-am întâlnit noi, gojdiştii, după 55 de ani de la absolvirea unui liceu de elită.
Atunci nu ne-am dat seama cât am fost de norocoşi să avem asemenea cadre didactice care să ne îndrume paşii spre viitor! Am pornit în viaţă cu avântul tineresc, cu mult curaj şi cu încredere în destinul nostru! Noi, această generaţie ne încăpăţânam să ne întâlnim chiar dacă unii dintre noi nu au o stare de sănătate agreabilă.
Spunea Eli Bodea,una dintre organizatoarele întâlnirilor: „Ne vom întâlni până când suntem doi, deci până formăm un grup".
Mulţi dintre noi au plecat spre veşnicie! Prin Nicolae Păcală am adus un pios omagiu dascălilor şi colegilor şi am păstrat momentul de reculegere, regretând plecarea lor.
Cataloagele îngălbenite şi roase de vreme ne-au adus la reîntoarcerea în timp! Puţini am mai răspuns prezent, eram doar 28. Nu mai avem profesori în viaţă, cu excepţia doamnei Groza, profesoara de limba rusă, care este prea în vârstă să mai vină la întâlnirile noastre.
Doamna director Bako Liana, profesorii Radu Birta şi Cohuţ au ţinut locul diriginţilor noştri la „clasicul" apel. A fost momentul când ne-am depănat amintirile. Doina Torjoc (Bunea) spunea : „Azi este o întâlnire de suflet. Să uităm de grijile şi necazurile ce apar, să trăim clipa, să ne bucurăm că suntem din nou împreună! La întâlnirea de 50 de ani am fost mult mai mulţi, mai tineri şi optimişti. Şi avem încredere în organizatori că ne vom întâlni peste un an. Mai avem multe să ne spunem. Mereu suntem aceiaşi, mereu alţii.  Avem puterea de a lupta cu anii, şi mai avem aspiraţii, dorinţe de realizări, pentru că ăştia suntem noi!" Aurel Tărău spunea: „ Spiritul gojdist există! Am avut cadre didactice care ne-au învăţat să fim oameni integri. Suntem mândri de ceea ce am realizat în plan profesional şi familial! Suntem mândri de locurile noastre de muncă unde ne-am făcut datoria! Toţi colegii au fost oameni cu demnitate şi verticalitate!"
Cornel Matica ne dădea nişte învăţăminte de viaţă: „Dacă vrei să fii fericit o lună, întâlneşte-ţi colegii de liceu! Dacă vrei să fii fericit o viaţă, ai grijă de sănătatea ta şi întâlneşte-te cu prietenii! Noi trebuie să fim uniţi pentru totdeauna, suntem o generaţie deosebită!"
Angela Şipoş: „Aceste întâlniri sunt întâlniri cu tinereţea! Noi refuzăm să îmbătrânim pentru că ne simţim fantastic împreună!"
 Am trecut apoi la vizitarea muzeului „Cartea de aur ilustrată a Liceului Emanuil Gojdu", muzeu care s-a născut ca o premieră în anul 1966 cu aportul sufletistului profesor Emil Roşescu. Noi, absolvenţii liceului Emanuil Gojdu, rămânem recunoscători profesorului Emil Roşescu pentru tot ce ne-a ne-a dăruit, asigurând continuitatea generaţiilor în crearea tradiţiei gojdiste. Acum, profesorul Radu Birta este succesorul domnului Emil Roşescu în continuitatea „Cărţii de Aur".
 A fost o zi minunată, am luat masa împreună la Continental - salonul francez - într-un cadru intim pentru depănarea amintirilor. Ne-am despărţit cu regrete, timpul a fost prea scurt pentru noi. Ne-am promis că vom răspunde „Prezent" şi peste un an!
ACEASTĂ ÎNTÂLNIRE REPREZINTĂ O PROMISIUNE SOLEMNĂ ŞI AFECTIVĂ PENTRU REVEDEREA LA CENTENARUL  LICEULUI EMANUIL GOJDU - 2019!
Oradea, 8 iulie 2015 
Doina Bunea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Bucuria revederii după 55 de ani.


Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:15:42 Ora standard a Europei de Est