Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Colocviul „Revista FAMILIA – viaţa şi opera”

Zilele Revistei FAMILIA, ediţia 25

Colocviul „Revista FAMILIA – viaţa şi opera”

Joi şi vineri (25 şi 26 iunie 2015), în cadrul manifestărilor culturale intitulate Zilele Revistei FAMILIA, orădenii au sărbătorit 150 de ani de la apariţia primului număr al Revistei Familia în 1865, la Pesta (Ungaria).

Deschiderea festivă a avut loc joi după-amiază la Teatrul „Regina Maria" din Oradea, sub genericul „Solidari cu destinul Revistei de cultură „FAMILIA".
A doua zi, la Muzeul „Iosif Vulcan", invitaţi din toată ţara, în principal scriitori, au participat la Vernisajul expoziţiei „Familia" - seria a V-a, după care s-au reunit în sala „Florica Ungur" (fosta Casă  de Cultură a Municipiului) pentru Colocviul „Revista FAMILIA - viaţa şi opera".
Pentru început, directorul Revistei „Familia", poetul Ioan Moldovan, a împărţit, dar a şi primit diplome de excelenţă şi plachete. Cei premiaţi, „vinovaţi" de merite culturale, au fost scriitori din toată ţara şi Republica Moldova, cu precădere conducători de publicaţii literare. S-a vorbit puţin, dar s-a recitat mult. Puţinii vorbitori, care au ţinut să se refere la deschiderea de la Teatru, s-au arătat indignaţi de faptul că ministrul Culturii şi politicieni locali şi judeţeni din eşalonul întâi nu s-au deranjat să onoreze un asemenea eveniment, în condiţiile în care ei au venit din Iaşi, Craiova, Argeş..., ba chiar şi din Chişinău, şi nu au fost puţini...
Ne-au surprins plăcut atmosfera de familie care a domnit în sală, bucuria şi entuziasmul citite pe chipul participanţilor; ne-au încântat relaţiile de amiciţie pe care le-am intuit între slujitorii condeiului...
Dintre mesajele primite de directorul revistei, dorim să ne oprim la cel venit tocmai de pe Argeş.
„Familia, la venerabila ei vârstă de 150 de ani, este un etalon, o revistă exemplară pentru literatura&cultura română. Aici a debutat Mihai Eminovici la adolescenţă, devenit de-aici pentru vecie Eminescu, „omul deplin al culturii române", şi de-aici şi-a luat pentru întâiaşi dată poetul naţional un onorariu pentru o poezie publicată.
După 150 de ani, Familia este O REVISTĂ&O CARTE&O BIBLIOTECĂ, colecţia pe ultimii 25 de ani stând mărturie în acest sens.
Pentru toate acestea, revista Argeş decernează această DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ Lui Ioan Moldovan, demn urmaş al lui Iosif Vulcan".
Semnează Dumitru Augustin Doman,
redactor-şef al revistei Argeş.
Şi ilustraţia diplomei este una specială, o imagine cu Crişul (cel) Repede, podul şi turnul Primăriei Oradea, având în prim plan două portrete: pe Iosif Vulcan şi pe Ioan Moldovan.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (93 de poze), accesaţi Galeria foto: Colocviul „Revista FAMILIA – viaţa şi opera”.


Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:57 Ora de vară a Europei de Est