Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Într-o tabãrã didacticã la ªuncuiuº

Trei clase (primare) de pedagogiºti orãdeni

Într-o tabãrã didacticã la ªuncuiuº

Ultima sãptãmânã de ºcoalã, elevii claselor a II-a B (inst. Maria Duma), a II-a E (inst. Ioana Abrudan) ºi a III-a D (înv. Elena ªarba), de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, ºi-au petrecut-o într-o tabãrã didacticã la ªuncuiuº. Programul zilnic a cuprins, pe lângã drumeþii, multe ºi interesante concursuri, propuse de elevi, la limba românã, matematicã, educaþie plasticã ºi educaþie fizicã.

Miercuri, 11 iunie 2008, elevii institutoarei Maria Duma au participat la un schimb de experienþã cu elevii institutoarei Elena Bãlaj, de la ªcoala cu clasele I-IV Bãlnaca, din comuna ªuncuiuº.
 Gazdele i-au întâmpinat cu multã ospitalitate, prezentând colegilor lor pedagogiºti mapele cu lucrãri, multe poezii ºi cântece. Orãdenii au rãspuns provocãrii cântând, recitând ºi dansând cu mult foc. Pentru o mai amplã desfãºurare de forþe, s-au deplasat pe terenul de sport, unde au avut loc întreceri sportive (fotbal ºi alergãri), la care au participat toþi elevii ºcolii din localitate, bucuroºi de vizita orãdenilor.
La plecare, gazdele ºi-au condus oaspeþii pânã la ieºirea din sat, iar unii nu s-au abþinut sã nu îi viziteze în tabãrã în zilele urmãtoare. Marea surprizã a orãdenilor a fost sã-l întâlneascã pe bãieþelul doamnei directoare Simona Martin tocmai la Bãlnaca („secretul”? - bãieþelul era în vacanþã la bunici).
Carnavalul ... bondarilor leneºi
Seara, în tabãrã, a avut loc carnavalul, un prilej de bucurie generalã ºi extaz pentru zecile de mãºti deosebit de bine (re)prezentate: The Mask, Mafalda, clovnul, furnicuþele harnice ºi bondarii leneºi, þigãncile, cavalerii, fetele de cartier ºi fotbaliºtii naþionalei...
Premiul I a fost cucerit de cele trei fete din ,,Bondarul leneº”, de Elena Farago (Adela Copaciu, Andreea Foghiº ºi Artemis Funar) ºi de The Mask (Vincze-Nagy Richard).
 Premiul II a fost atribuit (de juriul concursului, format din trei elevi ºi trei cadre didactice) clovnului Larisa Moº ºi Mafaldei Andreea Cotuna.
Pentru premiul III au fost nominalizaþi duetul Valentine - D'Artagnon ºi leopardul (Lorenzina Lãcãtuº ºi Rucsandra Dume), precum ºi þigãncile (Huve Sarah, Criºan Izabella ºi Ciocan Andreea), fotbalistul (Bolojan Sergiu) ºi zâna (Igna Claudia).
„Libertate în captivitate”
Joi, în tabãrã, au sosit cei trei membri ai proiectului ,, Libertate în captivitate” care au prezentat un film despre efectele nocive ale consumului de alcool, þigãri ºi droguri. Întâlnirea a fost plinã de surprize. Dovedindu-se foarte sinceri ºi deschiºi, elevii au povestit despre problemele din familiile lor, manifestându-ºi îngrijorarea pentru sãnãtatea pãrinþilor ºi bunicilor, care fumeazã sau trag la mãsea.
Prin desene, ei au transmis mesaje clare ºi directe: „Nu mai fuma, tati!”
Lucrãrile lor îºi vor gãsi locul în cadrul unei expoziþii-concurs care va fi organizatã la Oradea.
Concursul de frumuseþe
Concursul de frumuseþe (Miss ºi Mister) a fost cel mai aºteptat moment al taberei, pretendenþi la râvnitele titluri fiind destui. Domniºoarele Rebeca Sãlãjan, Claudia Igna ºi Sarah Huve ºi bãieþii Chindle Valentin, Moisi Darius, Horj Alin ºi Silviu Curtui au fost cei mai fericiþi participanþi.
S-au mai acordat diplome ºi altor  câºtigãtori ai concursurilor organizate la nivelul taberei. Spre exemplu, Teodora Holhoº ºi Lorenzina Lãcãtuº au obþinut diploma pentru cea mai disciplinatã ºi ordonatã camerã.
Cu mult regret, vineri, în 13 iunie, cei 53 de elevi orãdeni s-au pregãtit de decolare, dar au promis sã revinã ºi cu altã ocazie în tabãra de la ªuncuiuº. Pânã atunci se vor consola vizionând CD-ul cu cele 400 de poze. (D.M.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Într-o tabãrã didacticã la ªuncuiuº.

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 05:56:30 Ora standard a Europei de Est