Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prima ediţie regională a Zilelor Inovării pentru IMM-uri

În 19-20 iunie

Prima ediţie regională a Zilelor Inovării pentru IMM-uri

Fundaţia Comunitară Oradea şi Smart Fin Consulting, în colaborare cu Universitatea Hasselt (Belgia), au organizat în 19-20 iunie 2015, la Oradea, prima ediţie regională a Zilelor Inovării pentru IMM-uri.

Constatând, în urma unor anchete de conjuctură, dificultăţile cu care se confruntă mediul IMM-urilor din regiune în contextul globalizării economice, organizatorii au prezentat o serie de soluţii practice şi personalizate pentru depăşirea acestora, cu ajutorul unor specialişti reputaţi în domeniile strategiei, alianţelor, lobby-ului, protejării proprietăţii intelectuale şi al finanţării inovării.
Prima zi a evenimentului a fost dedicată unor studii de caz relevante pentru  IMM-uri şi în care fiecare din cei peste 90 de participanţi s-a putut regăsi. Partea a doua a zilei, structurată diferit pentru start-up-uri şi pentru firme mature, a fost dedicată oferirii de soluţii generice şi aplicabile de către fiecare participant, cu ajutorul : Oana Pop (Hasselt University -Belgia), Elisabeta Butoi (Enterprise Europe Network -EEN), Liliana Pop (ambasador DPI UE în România şi Oficiul pentru Transferul Tehnologiei - Cluj-Napoca), Oana Man şi Oana Rus (crestemidei.ro), Daniel Nagy (Brickflow - Ungaria), Cosmin Cricleviti (Continuous Improvement Academy - Oradea), Kriszta Csala (Design Terminal - Ungaria), Dacian Coita (Smartfin Consulting - Oradea) şi Sorin Constantin (UnicreditTiriac Bank - Oradea).
A doua zi a evenimentului, organizată sub formă de atelier de lucru, a fost rezervată celor mai interesate 20 de firme participante care s-au arătat preocupate de dezvoltarea afacerii prin mijloace neconvenţionale şi în căutare de rezultate imediate. Participanţii, din Salonta, Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti şi Cipru, au fost îndrumaţi de specialişti din Belgia (Nadine Roijakkers, profesor de strategie la Universitatea Hasselt din Belgia şi fost senior consultant în strategie la KPMG Utrecht şi Paris), S.U.A. (Andy Zynga, mediator şi facilitator de business transfrontalier la NineSigma Group, fost consultant la BearingPoint Germania şi Marea Britanie) şi Malta (Anamaria Magri Pantea, Ascend Consulting, Institutul European de Inovare şi Tehnologie de pe lângă Comisia Europeană şi reprezentant al Maltei în Comitetul de Management pentru Programul Cadru de Competitivitate şi Inovare al UE). Aceştia au prezentat metode şi modele concrete privind modul de evaluare şi selecţie a partenerilor de afaceri,  construirea încrederii şi cooperării între părţi, încurajarea procesului de generare a ideilor inovatoare în organizaţii, înţelegerea şi rezolvarea provocărilor specifice afacerilor  care vor să-şi crească gradul de inovare, soluţii de identificare a partenerilor şi comercializarea produselor inovatoare.
Unul dintre participanţi, Dacian Lontiş, rezumă astfel evenimentul: „Un eveniment select cu prezenţă interesantă: antreprenori, consultanţi, lobişti, funcţionari publici din departamente legate de dezvoltare ... Vom avea de lucru în anii următori. Felicitări pentru iniţiativă".
Universitatea Hasselt este o universitate dinamică, având o orientare internaţională pronunţată. Fondată în 1971, este în prezent cea mai tânără universitate din Belgia. Grupul de cercetare în domeniul inovării („The Innovation Management Research Group") din cadrul universităţii se compune dintr-o echipă dedicată de experţi şi este strâns legată de cercetători de top din domeniul inovării din întreaga lume. Grupul este condus de prof Wim Vanhaverbeke, şi se specializează pe cercetare aplicată.
Smartfin Consulting este o companie de consultanţă din Oradea specializată în educaţie financiară şi de afaceri pentru antreprenori şi pentru companii, consultanţă în elaborarea de strategii de dezvoltare. Smartfin Consulting oferă de peste 10 ani servicii de creştere a profitabilităţii afacerilor prin atragerea de finanţări, implementarea de procese de control intern, audit intern şi controlling.
Fundaţia Comunitară Oradea face parte din programul naţional de Fundaţii Comunitare iniţiat de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, în parteneriat cu Fundaţia pentru Parteneriat şi Fundaţia Pact, cu sprijinul financiar al: Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe şi Romanian-American Foundation. Fundaţia Comunitară Oradea îşi propune îmbunătăţirea vieţii locuitorilor din judeţul Bihor prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative locale. Susţine interesele filantropice ale donatorilor - persoane fizice şi juridice, gestionând fonduri private pe care le direcţionează spre nevoile comunităţii, sub formă de granturi, burse şi actiţiuni de sprijin comunitar.
Claudia Abrudan,
director executiv

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:14:36 Ora de vară a Europei de Est