Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Subiectele au fost accesibile, fără surprize neplăcute

Evaluarea naţională la Limba şi literatura română

Subiectele au fost accesibile, fără surprize neplăcute

Elevii de clasa a VIII-a au intrat ieri, 22 iunie 2015, în febra Evaluării naţionale, susţinând proba scrisă la Limba şi literatura română.

1.A.La primul subiect (cotat cu 42 de puncte) li s-a dat un text din „Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos", text cules de Petre Ispirescu, cerându-li-se să rezolve cinci cerinţe, referitor la textul, respectiv: să găsească antonimele cuvintelor: frumoasă, bucurie, venea; explicarea rolului cratimei în secvenţa: „încât p-aci era"; transcrierea a două cuvinte sau grupuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii; formulează două idei principale/ secundare din textul dat; să prezinte în 30-50 de cuvinte semnificaţia secvenţei „Atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta până a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznici să se puie să prinză pe hoţi. Dară aşi! Unde e pomana aia!"
La B. Redactează o compunere de 150-200 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specie a basmului popular „Lupul cel năzdrăvan şi Făt-Frumos", valorificând textul dat.
2.A.La subiectul al II-lea (cotat cu 36 de puncte) s-a dat un text (articol de presă din Adevărul) despre sărbătoarea Sânzienelor, când românii de pretutindeni serbează Ziua Universală a Iei (bluza tradiţională românească)...
Pe baza textului li s-a cerut rezolvarea a şase cerinţe, între care identificarea unor părţi de vorbire; precizarea funcţiei sintactice a unor cuvinte; transcrierea unor propoziţii principale şi subordonate; construirea unei fraze, alcătuite din două propoziţii, în care subordonata să fie completivă indirectă, introdusă prin pronumele relativ care.
B.Redactează în 80-150 de cuvinte, o naraţiune în care să prezinţi o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare.
Potrivit aprecierii doamnei profesor de Limba şi literatura română Diana Simina, de la Şcoala Gimnazială „Dacia", „subiectele au fost accesibile, fără surprize neplăcute. Poate că unii s-ar fi aşteptat să le vină din noutăţile introduse anul acesta în programa de evaluare: trei specii literare noi (doina populară, balada populară şi romanul) sau genul dramatic, iar la gramatică, din subordonatele nou introduse: condiţionala, concesiva sau consecutiva".
Doamna profesor este însă optimistă pentru că „niciun subiect sau cerinţă nu le-a creat probleme deosebite, şi nu s-a încălcat programa!"
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:10 Ora de vară a Europei de Est