Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Finalizarea campaniei de colectare cărţi pentru copii şi tineret

O mie cinci sute de cărţi donate Centrului cultural din Bratca

Finalizarea campaniei de colectare cărţi pentru copii şi tineret

Vineri, 19.06.2015, Organizaţia Femeilor Liberale din Oradea a finalizat acţiunea de colectare de cărţi pentru copii şi tineret lansată în data de 02.04.2015 cu ocazia Zilei internaţionale a cărţilor pentru copii.

În urma apelului OFL Oradea, s-au colectat de la orădeni aproximativ 1.500 de cărţi. Acestea au fost predate Centrului cultural din  comuna Bratca, situat în proximitatea Liceului din Bratca unde studiază 1.000 de elevi, şi unde este deschisă o bibliotecă frecventată de mulţi copii din comună, dar nu numai de copii.
Prin această acţiune, OFL Oradea s-a bucurat să sprijine eforturile bibliotecarei Luminiţa Izdrăilă, fost profesor de limba franceză, o persoană cu multă căldură sufletească şi dăruire pentru educarea tinerelor generaţii. Vizitele la bibliotecă se transformă adesea în evenimente speciale în care copiii pot să înveţe lucruri noi, să-şi pună în valoare creativitatea, şi să participe la acţiuni interesante şi educative. Generozitatea de care au dat dovadă orădenii şi de această dată, mărind zestrea de carte a bibliotecii comunale, oferă copiilor din zona Bratca, posibilitatea de a avea acces la şi mai multe cărţi, deoarece cititul deschide noi orizonturi. Lectura contribuie într-o măsură însemnată la îmbogăţirea cunoştinţelor, la formarea unui vocabular activ, bogat şi colorat, la dezvoltarea gustului estetic.
Totodată, în cadrul acestui proiect, un grup de 15 copii din comuna Bratca  şi 15 copii din zona Aleşd au petrecut în luna aprilie, la invitaţia femeilor liberale, o zi de neuitat la Oradea, alături de copii din Oradea. Aceştia au vizionat împreună o piesă de teatru pentru copii, după care s-au întâlnit cu personaje din poveşti, iar apoi au servit masa şi au vizitat împreună Grădina zoologică. Copiii orădeni au oferit câte o carte oaspeţilor lor, ca bilet de intrare la spectacolul de teatru.
Scopul acestui proiect a fost de a încuraja lectura, a oferi posibilitatea copiilor de a avea acces la cât mai multe cărţi prin îmbogăţirea fondului de carte  din bibliotecile comunale bihorene. Un alt scop a fost încurajarea interacţiunii dintre copiii din diverse medii şi a solidarităţii dintre aceştia.
Organizaţia Femeilor Liberale din Oradea mulţumeşte tuturor orădenilor şi colectivelor de elevi şi profesori de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” şi Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, care au donat cărţi şi s-au implicat, într-un mod sau altul, în această activitate.
Patricia Popa

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:34 Ora de vară a Europei de Est