Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

D-na director Viorica Indrea ne-a dăruit „Cutiuţa cu copilării”

Miercuri, la Grădiniţa Nr. 42 - „Maria”

D-na director Viorica Indrea ne-a dăruit „Cutiuţa cu copilării”

Revenind în instituţia pe care a slujit-o cu devotament atâţia ani, ca educatoare, dar şi ca director (peste 25 de ani, în întreaga carieră didactică), doamna educatoare Viorica Indrea şi-a lansat miercuri, 17 iunie 2015, prima sa carte de poezii, intitulată „Cutiuţa cu copilării".

„Cutiuţa cu copilării este, de fapt, cutiuţa cu jucării lirice a poetei Viorica Indrea, adică acel topos ludic în care copiii, oamenii mari, tot felul de animale, flori, plante, legume se joacă de-a copilăria, fiecare în felul său şi conform universului propriu", avea să precizeze, miercuri la lansare, poetul Lucian Scurtu, apreciere pe care o (re)găsim şi pe coperta cărţii, sub semnătura proprie a poetului Lucian Scurtu.
„Volumul „Cutiuţa cu copilării oferit de d-na educatoare Viorica Indrea este rodul unei bogate experienţe câştigate pe parcursul a 40 de ani de activitate didactică. Parafrazându-l pe Jung, am putea spune că după ce şi-a risipit razele pe o lume întreagă şi îndeosebi pe lumea copilăriei, acum şi le retrage pentru o clipă pentru a se lumina pe sine însăşi şi pentru a putea răspândi în jur lumină mai puternic. Autoarea acceptă evenimentele trăite ca o materie primă din care împleteşte sensuri şi valori. Versurile sunt dedicate experienţelor din copilărie, una din cele mai interesante şi mai spectaculoase etape din viaţa omului, perioadă deschisă spre multiple transformări, spre achiziţii de neimaginat, a spus lector univ. dr. Daniela Roman, cea care semnează şi Prefaţa (Cuvântul înainte).
Autoarea pătrunde în lumea copilului, dar nu ca un străin care a uitat cum arată peisajul, ci ca un bun cunoscător care nutreşte o dorinţă teribilă de a retrăi experienţele magice şi de a crea", a conchis lectorul universitar.
„Felicităm autoarea pentru că a avut puterea de a fi altfel şi de a descuia poarta lăuntrică a vieţii, devenind, prin prezentul volum, mesagerul reîntoarcerii în copilărie, într-o vreme a mercantilismului. Având în vedere că versurile deschid o adevărată fereastră de oportunităţi, credem că va fi un instrument util atât celor mari, cât şi celor mici", mai scrie doamna lector univ. dr. Daniela Roman în Cuvânt înainte.
„Cartea poate fi asemănată cu o fiinţă vie, deoarece are suflet, ea absoarbe sufletul celui care a scris-o şi sufletele celor care au citit-o. Ori de câte ori cartea este citită şi răsfoită, sufletul ei creşte puţin câte puţin" (Carlos Ruiz Zafon, „Umbra vântului").
Titlul „Cutiuţa cu copilării" ne duce cu gândul la cea mai frumoasă parte a vieţii, cea mai pură şi fără de griji - copilăria. Această întoarcere într-un spaţiu candid ne facilitează comunicarea, apropierea de copiii care au atâta nevoie de atenţia noastră.  Volumul are un caracter rotund, se deschide cu „Rugă", pentru „linişte, pentru zilele senine" şi se încheie în acelaşi ton de rugăciune cu poezia „Mai am o mamă sus".
Fiind o carte cu scop formativ, copiii sunt educaţi să-şi ajute părinţii, să fie respectuoşi şi să folosească cele „trei formule fermecate": „te rog frumos", „mulţumesc" şi „iartă-mă". De asemenea, întâlnim  întâmplări din viaţa animalelor, a florilor, care îi îndeamnă pe copii să fie mai buni, mai iubitori. Relevante sunt poeziile „În poiană", „Povestea ghiocelului", „Povestea ciupercuţelor" şi „La concurs".
Am citat-o pe doamna profesor Diana Popa, responsabil cu activitatea editurii Didactica Militans, unde a apărut volumul, profesorul metodist al C.C.D. Bihor.
Au mai vorbit despre carte şi despre autorul „Cutiuţei cu copilării": dl profesor Ioan Mocan, directorul Şcolii Gimnaziale „Octavian Goga", Grădiniţa Nr. 42 fiind structură a Şcolii „Octavian Goga"; prof. Aurelia Bodea, fost inspector şcolar; prof. director Georgeta Bara, prof. Elvira Maria Vancea şi Adela Horga. Alături de colectivul Grădiniţei Nr. 42, au onorat cu prezenţa la lansare şi alţi dascăli, prieteni şi colaboratori ai doamnei director Viorica Indrea. Nouă copii au recitat versuri din „Cutiuţa cu copilării", iar Cezara Horga şi Bulgaru Cătălin au cântat şi încântat.
„Dragele mele şi dragii mei,
Mă bucur că sala de grupă în care mi-am desfăşurat activitatea este plină de oameni dragi mie şi vă mulţumesc că v-aţi lăsat alte treburi pentru a-mi fi alături în aceste momente de bucurie...
Cutiuţa cu copilării este un sertăraş al sufletului meu pe care, abia acum - ca tânără pensionară - am avut răgazul să-l deschid. Ce-am adunat în această cutiuţă? Dorurile mele, dorinţa de a împărtăşi celor mici, prin cei mari, din zestrea dată mie şi nu în ultimul rând dorinţa de a-mi ajuta colegele de breaslă în demersul didactic...", a recunoscut autorul „Cutiuţei cu copilării, doamna director Viorica Indrea. Pentru mine a rămas director, un distins director al Grădiniţei Nr. 42 - „Maria". Intraţi pe ovidan.ro şi vedeţi ce s-a întâmplat în mandatul domniei sale la Grădiniţa Nr. 42.
„Ajunsă la finele profesiei de dascăl, a hotărât să-şi aşeze sufletul în palmă, spre a dărui pe mai departe bucurie de vers românesc"...
Felicitări, doamnă director, mai dorim şi alte copilării!
Ovidiu Dan
Foto: Nicolae Crecan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: D-na director Viorica Indrea ne-a dăruit „Cutiuţa cu copilării”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:07 Ora de vară a Europei de Est