Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Asociaţia Dascălilor Bihoreni

Dascălii bihoreni s-au constituit într-o asociaţie

Asociaţia Dascălilor Bihoreni

Dascălii bihoreni şi-au constituit o asociaţie non guvernamentală.

Şedinţa de constituire a Asociaţiei Dascălilor Bihoreni a avut loc marţi, 16 iunie 2015, la sediul Biroului Notarial Cornel Gârba din Oradea. Fost cadru didactic, notarul orădean şi-a oferit voluntar sprijinul în realizarea documentaţiei necesare fondării ONG-ului. 10 membri fondatori, între care profesorii: Stela Tăut, Gheorghe Troie, Elena Pavel, Ioan Pirtea, Adelina Iacob, Felicia Ianţa, Valeria Bunica, Daniela Pop, Simona Vancea şi Daniela Chereşi, au pus bazele acestei organizaţii deschise tuturor cadrelor didactice interesate să devină membri.
„Asociaţia şi-a propus să ducă mai departe tradiţia Asociaţiei Învăţătorilor din Secţia Bihor, care până în 1892 a funcţionat sub patronajul Diecezei din Arad, şi-a continuat activitatea până în 1949, cu anumite pauze în timpul războiului, iar din 1949 şi-a încetat activitatea. În 2015, nu facem altceva decât să reînviem această asociaţiei sub denumirea de Asociaţia Dascălilor Bihoreni", a spus prof. Stela Tăut, creierul ONG-ului nou fondat.
Scopul Asociaţiei Dascălilor Bihoreni este creşterea prestigiului şcolii şi al cadrelor didactice, iar obiectivele generale ale acesteia sunt: promovarea intereselor membrilor săi, stabilirea de parteneriate cu asociaţii similare, realizarea de parteneriate educative, programe de formare, acordarea de distincţii, premii, organizarea de manifestări culturale şi ştiinţifice, evenimente (Ziua Învăţătorului, Ziua Educaţiei, pensionări), realizarea de proiecte, cu şi fără finanţare, cultivarea spiritului de solidaritate între dascăli, ridicarea prestigiului şi creşterea eficienţei actului educativ, participarea la congresele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România - AGIRO etc.
Ideea înfiinţării Asociaţiei Dascălilor Bihoreni i-a aparţinut profesoarei Stela Tăut de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" din Oradea, după participarea la cel de-al XXXVI-lea Congres al Învăţătorilor din România.
„În mesajul tronului către un Congres Interbelic, Regele spunea: „dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt aş fi fost învăţător", iar la Congresul din 1923 se declara că învăţătorii sunt cei bogaţi în lipsuri, în îndatoriri şi în iubire de moşie. Nu sunt astfel dascălii astăzi? Aşa au fost întotdeauna..., iar regii vor visa mereu să fie învăţători!", a declarat, la şedinţa de constituire, prof. Stela Tăut, preşedintele Asociaţiei Dascălilor Bihoreni. (C.D)
 
Consiliul director
Preşedinte - prof. Stela Tăut
Vicepreşedinte - prof. Adelina Iacob
Secretar - prof. Daniela Chereşi
Casier: prof. Simona Vancea
Membrii:
prof. Gheorghe Troie
prof. Elena Pavel
prof. Daniela Pop
Comisia de cenzori:
prof. Felicia Ianţa
prof. Ioan Pirtea
prof. Valeria Bunica.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:04 Ora de vară a Europei de Est