Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elena Beltechi - suflet de mamă, la superlativ

După 40 de ani de apostolat

Elena Beltechi - suflet de mamă, la superlativ

Salontanii din generaţia anilor '70 îi poartă un respect deosebit. Îi spun „Doamna Lenuţa" şi povestesc lumii cât de valoroasă este cărămida pusă de ea la temelia educaţiei copiilor de vârstă preșcolară.

„Mulțumim, Mama Lenuţa!"
Prichindeii „grădinari" care o strigau odinioară „Doamna educatoare Lenuţa" o regăsesc acum la loc de cinste în cămăruța inimii lor de oameni împliniţi în viaţă şi îi spun, cu dragoste şi recunoştință, „Mulțumim, Mama Lenuţa!"
Asta a fost şi va rămâne doamna educatoare Elena Beltechi, directoarea Grădiniţei Nr. 11 „Ursuleţ" din cartierul Gării pentru mii de copii din oraşul Salonta - „mama primei jumătăţi de zi". După 40 de ani de activitate profesională, săptămâna aceasta va cânta, pentru ultima dată, „La revedere, grădiniţă dragă!"
Doamna Elena Beltechi este recunoscută în breasla dascălilor bihoreni drept una dintre cele mai blânde, colegiale, consecvente şi calificate educatoare. A absolvit Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan" din Oradea în anul 1975 şi, în primul ei an de învățământ, a lucrat ca învățătoare în satul bihorean Boianul Mare. Un an mai târziu şi-a început cariera profesională în învățământul preşcolar ca educatoare la Grădiniţa din Tulca, iar din anul 1977, a profesat neîntrerupt la Grădiniţa „Ursuleţ" din Salonta.
Dintre copilaşii care i-au trecut pragul clasei şi care s-au bucurat peste ani de frumoasele ei calităţi de dascăl, devenind oameni recunoscuţi şi apreciaţi în comunitatea locală, fac parte şi educatoarele Gabriela Popescu (Grădiniţa „Toldi") sau Liliana Ignătescu, învăţătoarea Ramona Paina, de la Colegiul Naţional „Teodor Neş" din Salonta, economistele Ramona Oros, Gergely Renata, Ioana Beltechi, juristele Tatiana Nedelcu, Ramona Panti, Ioana Turcuţ, jurnalistele Anca Faca şi Iulia Maghiar, inginerul Ionuţ Turcuţ, informaticienii Cristian Gădălean (Timişoara) sau Adrian Hurpoi (Baia Mare) şi mulţi alţii.
Pentru toţi, doamna educatoare Elena Beltechi va cerne astăzi, în lacrimi de bucurie, picăturile unor amintiri deosebite păstrate din vremea când, prin exerciții de excelenţă şi dăruire, „Mama Lenuța" presăra în sufleţelele lor inocente dragoste, înţelepciune, sete de cunoaştere şi dorinţă de afirmare.
Melania Mateuţ
Sorin Petrache
Felicitări, Doamnă educatoare!
Să ai parte de bucurii nenumărate şi florile recunoştinţei, tot atâtea câte ai sădit în cei 40 de ani de apostolat!
Cu preţuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:46:51 Ora de vară a Europei de Est